«Що за нісенітниця тут відбувається?»

«Що за нісенітниця тут відбувається?»
  • Спроба скликати 40 позачергову сесію Козятинської міської ради завершилася провалом — більше половини обранців не прийшли.

  • Емоції на засіданні, яке так і не відбулося, зашкалювали.

  • Про що говорили і чому частина обранців знову проігнорувала сесію

Рівно місяць тому депутати зібралися на позачергову 39 сесію, але засідання завершилося фіаско — тоді обранці покинули залу і не проголосували за жодне з питань, окрім порядку денного. На четвер, 21 грудня скликали вже 40 позачергову сесію, втім цього разу навіть не забрілося мінімальної кількості депутатів — прийшли всього 11 обранців.

У порядку денному було 22 питання. Як повідомила під час свого виступу міський голова, левова частка цих питань стосувалася військових та правоохоронців — деякі структури не встигли використати кошти, які їм виділили, і вони звернулися з проханням перенести ці гроші на наступний рік. Також на сесії мали повернути субвенцію (це кошти, які дають нашій скарбниці з державної казни та інших бюджетів): 50 тисяч гривень на «Активні парки» та 180 тисяч на навчання дітей, чиї батьки мають статус учасника бойових дій. А ще мали розглядати питання, які стосуються вшанування пам’яті загиблих Героїв: внести до програми житлово-комунального господарства облаштування на центральній площі Алеї пам’яті і виділити кошти на встановлення камер відеоспостереження біля Дошки пам’яті, що навпроти Приватбанку.

Хоч представники від «Європейської солідарності» на сесію не прийшли, у залі був депутат Вінницької обласної ради від цієї партії Павло Пойда. Він вийшов до трибуни і зачитав заяву від депутатів і частини членів виконкому. Цитуємо:

Відео дня

«Ми, представники депутатської фракції та виконкому публічно заявляємо про те, що не можемо працювати та бути присутніми на сесіях під головуванням міського голови Тетяни Єрмолаєвої. Причина такого рішення — це грубе порушення Законів України та регламенту, нехтування всіма можливими процедурами та як наслідок прийняття незрозумілих рішень, які погіршують ситуацію у Козятинській територіальній громаді. Особлива практика прийняття рішень з голосу міського голови обурює депутатів. Також місцеві образи, які лунають з боку міського голови на адресу мешканців громади, сімей загиблих Героїв України та депутатського корпусу не додають впевненості у тому, що депутати можуть працювати з існуючим міським головою. 

Як наслідок, протягом двох років були прийняті рішення, які призвели до блокування роботи сесії та виконкому і погіршення ситуації у громаді. Але в той же час ми заявляємо про підтримку ноообраному секретарю міської ради Ірині Репало, яка є консенсусною кандидатурою секретаря і яка має право скликати сесію за відсутності міського голови та провести її чесно без жодних обманів. Також ми звертаємося до суб’єктів висування «Української стратегії Гройсмана» задля впливу на Тетяну Єрмолаєву у законний спосіб».

Депутат від «Української стратегії Гройсмана» Тетяна Ришма уточнила, хто підписав цю заяву. Павло Пойда відповів, що заяву підписали члени виконкому та обласні депутати, але хто саме, не конкретизував. На мить до сесійної зали зазирнув депутат від «Слуги народу» Олександр Шумський, але швидко вийшов за двері.

До трибуни вийшов представник від «Партії Вінничан» Віктор Заїчко. Він говорив, не стримуючи емоцій.

— Скажіть мені, будь ласка, чи заслуговують мілкі політичні суперечки відсутності роботи міської ради і виконкому?! — підвищивши голос, запитав Заїчко. — Що за нісенітниця тут відбувається, люди добрі?! Ви що, думаєте, що довго будуть терпіти ці заяви, на кшталт «ми не підемо на сесію, бо в того на голові щось не те, а в того червона пика, а в того ще щось»?! Почитайте законодавство. У Законі «Про статус депутатів місцевих рад» сказано, що депутати повинні ходити на сесію. Що ви собі дозволяєте? Ви хочете чубитися з Єрмолаєвою — у вас є майданчик, приходьте сюди, чубліться, але виходьте до людей з результатом. Чому не дає результатів міська рада? Хто вам вибачить ці всі кроки? Ви думаєте, що ви цією мілкополітичною дурницею завоюєте авторитет? Ви не вгадали.

Депутати почали голосно аплодувати. Після виступу Віктор Заїчко зібрав свої речі і вийшов із сесійної зали. 

Між міським головою та Павлом Пойдою, який є членом виконкому, почалася суперечка з приводу порядку проведення засідань виконавчого комітету. Наостанок міський голова сказала, що їй соромно за те, що 40 позачергова сесія не відбулася.

Після того, як усі покинули сесійну залу, ми зустріли біля адмінбудівлі двох представників «Слуги народу» — Євгена Малащука та Наталію Щербатюк і попросили прокоментувати відсутність їхньої фракції на сесії.

— Сьогоднішня сесія навіть не повинна була збиратися, тому що відповідно до регламенту не провели жодної з депутатських комісій, — каже Євгеній Малащук. — Друге питання, бюджет на 2024 рік мав бути оприлюднений завчасно для того, щоб з ним могли ознайомитися всі мешканці нашої громади, не тільки депутатський корпус. Це якраз те питання, яке обурило членів виконкому, тому що бюджет був поданий їм безпосередньо за один день перед засіданням виконкому. Є ще одна причина, з якої не відбуваються сесії, не лише сьогоднішня — досі не виконали нашу вимогу стосовно того, щоб склала повноваження керуюча справами виконкому. Навіть на попередній сесії, на яку ми зійшлися, ми більш ніж пів дня працювали в комісіях і дійшли згоди по багатьом питанням, але у кінцевому результаті міський голова почала вносити з голосу нові питання в порушення рекомендацій комісії. Довіряти такому міському голові депутатський корпус не може, тому що ми не знаємо, що буде завтра і головне як буде розподілений бюджет громади на наступний рік. 

 

Читайте також:

Наша лікарня отримала благодійну допомогу. У вантажі — медичне обладнання, вагою у 300 кілограм

Родичі Героїв прийшли за відповідями, але тільки створили робочу групу

Визначили лікарні спроможної мережі на Вінниччині. Козятинська ЦРЛ — загальна

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дмитро Троян

    А так можна було?????

    Galina Galina reply Дмитро Троян

    Дмитро Троян треба.і вже давно.замість того,щоб ставити на місце мериню,вони просто шлангують.
  • Тая Радіна

    Напевно обранці забули що в нашій країні війна і якщо вони не йдуть на сесію для вирішення питань військових , то можливо їм пора вручити повістки і поміняти місцями з військовими.Час ротації настав.!!!

keyboard_arrow_up