Опозиційна більшість майже домоглася свого — про 35 позачергову сесію міської ради

Опозиційна більшість майже домоглася свого — про 35 позачергову сесію міської ради
  • Такої кількості депутатів сесійна зала вже давно не бачила — на позачергову 35 сесію прийшли майже всі обранці.
  • На засіданні сталося те, чого стільки місяців вимагала опозиція — секретаря ради відправили у відставку.
  • Натомість керуюча справами виконкому залишилася на посаді. Що відбувалося на сесії — читайте у нашій публікації

Позачергову 35 сесію скликали на четвер, 10 серпня. У залі давно не було стільки депутатів — зареєструвалося 23 обранця із 25. Після того, як прозвучав Гімн, хвилиною мовчання вшанували пам’ять наших Героїв, які загинули на війні.

Спочатку прийняли порядок денний за основу. Після цього міський голова попросила включити ще декілька рішень — про надання матеріальної допомоги на лікування та надання в оренду поліції приміщення. Депутат від «Слуги народу» Олександр Пузир попросив детальніше розповісти про проект рішення, який стосується передачі в оренду приміщення. Тетяна Єрмолаєва сказала, що йдеться про будівлю, де розташовувалася козятинська філія центру реабілітації для дітей з інвалідністю «Промінь». Це приміщення просить поліція для облаштування поліцейської станції.

Відео дня

Нагадаємо, протягом останніх десяти місяців наша філія «Променя» фактично не працює. За словами очільниці громади, обласний «Промінь» ліквідував свої філії у Немирові, Могилеві-Подольському та Козятині і надіслав звернення про те, що вони готові розірвати договір на оренду приміщення. Також міський голова сказала, що серед батьків дітей з інвалідністю проводили опитування, аби визначити їхні потреби і першочергово їм необхідно, аби у місті був заклад, де діти б змогли перебувати протягом дня. Тому наразі розглядають варіант відкрити на базі Центру соціальних послуг відділення денного перебування для дітей з інвалідністю. Фінансуватися воно буде за рахунок міського бюджету.

— Я хотіла б просити, щоб ви внесли пропозицію не розривати договір і залишити це приміщення за дітьми, — сказала Наталія Щербатюк, представниця політичної сили «Слуга народу». — Так як ви не прослухали до кінця опитування батьків. Це приміщення облаштоване для дітей, там було багато вкладено коштів з батьківської сторони і сил. Дітям надали столи, шафи, все було підлаштовано під дітей. Хочу попросити, щоб ви залишили дітям це приміщення і не розривали договір.

— «Промінь», як установа є державною власністю, її засновник — Міністерство соціальної політики, — відповіла Тетяна Єрмолаєва. — На них не має впливу навіть область. Область не забирає їх під свій патронат, ні в Вінницю, нікуди. Звернувся директор через те, що їм не виділили фінансування. Я не можу вплинути на те, що директор вивіз звідти все. Працівники попереджені про скорочення і центр «Промінь» вивіз все майно. У Вінниці залишився центр, який працюватиме цілодобово, там можна буде перебувати з батьками протягом 10 днів. Якщо депутати згодні, можна збільшити просто сьогодні кількість штатних працівників Центру соціальних послуг і створити відділення денного стаціонару, взяти на роботу вихователів, які там працюватимуть. 

Попри це, питання про передачу будівлі «Променя» в оренду поліції включили до порядку денного — депутати проголосували за це руками. Дійшла черга до того, щоб приймати порядок денний в цілому пультами. Втім сталося непередбачуване — рішення не прийняли, не було достатньої кількості голосів. Чи то з пультами щось сталося, чи може більшість обранців навмисне не підтримала порядок денний. 

— Цей порядок денний не пройшов, можна запропонувати свій? — запитав депутат від «Слуги народу» Олександр Шумський. 

Він підвівся зі свого місця і пішов до трибуни.

— Цей зал давно не бачив такої кількості депутатів, напевно не спроста, — сказав Шумський і зачитав порядок денний, у якому всього п’ять питань. Перше — про дострокове припинення повноважень та звільнення з посади секретаря ради Тетяни Римші. Настала кількасекундна пауза. Після цього міський голова запитала:

— Порядок денний на руках є? Голосуємо пультам чи за основу?

— За основу, — відповів Шумський.

Новий порядок денний проголосували спершу за основу руками, тоді — пультами в цілому. Перед тим, як перейти до голосування рішень, депутати, які входять до комісії з законності, провели коротке засідання. По тому перейшли до розгляду питань. Як ми вже писали вище, перше стосувалося звільнення секретаря ради. За процедурою, аби зняти секретаря з посади, перед тим, як голосувати за рішення, потрібно провести таємне голосування. Депутати, які входять до лічильної комісії, вийшли з сесійної зали і за декілька хвилин повернулися з опечатаною скринькою та готовими бюлетенями. Обранці по-черзі підходили з паспортом, щоб отримати бюлетень. Першою у списку була Тетяна Єрмолаєва. Очільниця громади відмовилася брати участь у голосуванні. Так само не брала бюлетені фракція «Української стратегії Гройсмана», уся, крім Олександра Грінченка.

Голосування відбувалося у кабінеті №11. Після цього депутати поверталися в сесійну залу і кидали свої бюлетені до опечатаної скриньки. Голоси депутат від «Батьківщини» Сергій Матвіюк почав рахувати безпосередньо у сесійній залі, показуючи бюлетені — 14 проголосували за відставку секретаря, лише один — проти.

Після цього перейшли до голосування за відставку Тетяни Римші пультами. За було 14 депутатів, тож рішення прийняли. Після голосування міський голова сказала, що всі статті законів, які депутати вказали у проекті рішення як підставу для дострокового припинення повноважень секретаря, буде переглядати юридичний відділ.

На черзі було рішення про дострокове припинення і звільнення з посади керуючої справами виконкому, начальника організаційного відділу Аліни Тимощук. Але його не прийняли. Не вистачило голосів — «за» було лише 13.

Третім питанням були зміни до персонального складу виконавчого комітету — вивести зі складу колишнього начальника поліції Романа Андрущака і натомість включити діючого начальника поліції, представника від СБУ, громадської організації учасників АТО/ООС, представників молодіжної громадської організації, представника від військових та від «Укрзалізниці». 

— Склад виконкому формується за прізвищами, а не за посадами, — зауважила міський голова. — Я вважаю, що над цим рішенням мала працювати комісія і затвердити склад.

Позафракційна депутат Аліна Діденко запропонувала, щоб при формуванні складу виконавчого комітету розглянули кандидатури від усіх фракцій і груп, які наявні у міській раді.

— У нас є також свої пропозиції, у нас ніхто ніколи їх не запитує, — сказала Діденко. — Нас не запрошують ні в коаліцію, ні в опозицію і ми постійно незрозуміло де і з ким.

— Підтримую, — долучився до обговорення Євгеній Малащук, депутат від «Слуги народу». — Пропоную зняти це рішення. Після розгляду комісії кожен внесе пропозиції і ми потім його розглянемо.

Рішення не прийняли — депутати утрималися. Наступним обранці внесли зміни до комплексної оборонно-правоохоронної програми в частині, що стосується виділення коштів для нашої військової частини. Нагадаємо, зміни до вищевказаної програми намагалися внести на 34 позачерговій сесії, але тоді голосування провалили. Натомість за виділення коштів проголосували, але спрямувати їх не було можливості, тому що за процедурою потрібно спочатку внести зміни до програми. Що депутати зробили вже на 35 позачерговій сесії, тож тепер гроші зможуть виділити.

Також на засіданні спрямували 200 тисяч з минулорічної скарбниці на лікування мешканки Козятинської територіальної громади.

 

Читайте також:

Додали новий розділ та оновили сайт газорозподільчої компанії «Нафтогаз України»

«Якщо ви сліпий, то сидіть вдома, а не лікуйте дітей!»

Оксана Забазнова: «Нічого не закриють, всі напрямки роботи ЦРЛ зберігаються»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • ВСП Козятинський відділ ДУ "Вінницький ОЦКПХ МОЗ України"

    Не думаю, що дійде до позачергових виборів під час війни тим паче, що громада живе звичним життям всі служби працюють, підготовка до зими проводиться...Але навіть якщо диво станеться і позачергові вибори  відбудуться оберуть не компетентних і досвідчених  ,а  героїв, які воювали і кров свою проливали за Україну...Вони знають ціну життю, дивились смерті в очі і їх не буде цікавити дерибан бюджету...Ці герої знають, що для громади в післявоєнний час найважливіше....
  • Микола Співаченко

    Громада просить звіту мерші і секретаряі депутатів.Тетяна,ти забери заяву,прозвітуй.прошу Таня,ти ще можеш працювати.ніхто тебе не знімав.людей полюбив.прозвітуй.
  • Геннадий Ткачук

    Головне що процес повернення громади до ліквідації узурпації циєї некомпетентні місцевої влади розпочався.Надіюсь зовсім швидко цій недолугій капелі покажуть на вихід ,бо за три роки цієї профанації всі нарешті зрозуміли ,що це стратегія ліквідації нашої громади .Спотворена сутність якої привратити Козятинщину в болото ,яке б не мало б шансу на відродження .Надіюсь що почнеться нарешті розбудова громади і повернення влади обличчям до людей
  • Олег Петров

    Цирк Шапіто

keyboard_arrow_up