Оксана Забазнова: «Нічого не закриють, всі напрямки роботи ЦРЛ зберігаються»

Оксана Забазнова: «Нічого не закриють, всі напрямки роботи ЦРЛ зберігаються»
Оксана Забазнова: «В нас зберігаються поліклінніка, всі стаціонари — і хірургічні, і терапевтичні, і неврологічні, і акушер-гінекологічні, і педіатричні та інфекційні, а також всі діагностичні служби».
  • Інтерв’ю. Козятинська Центральна районна лікарня отримала статус загальної.
  • Козятинчани кажуть — це призведе до краху медичного закладу: позакривається чимало відділень, скоротять чи не удвічі штат.
  • Чи справді це так? Що насправді зміниться для пацієнтів нашої ЦРЛ і чому лікарня не стала кластерною?
  • Про це запитали директора медзакладу Оксану Забазнову

У минулому номері видання ми розповідали і публікували повний список спроможних медичних закладів Вінницької області, які затвердили у Міністерстві охорони здоров’я. Нагадаємо, до мережі Вінниччини увійшли 94 заклади: 60 надавачів первинної медичної допомоги, 7 надкластерних, 7 кластерних, 19 загальних та один екстреної та невідкладної допомоги. Козятинська ЦРЛ, зокрема, стала загальною лікарнею. 

Після цього містом почали ширитися чутки, що з отриманням такого статусу закриється ряд відділень, таких як терапевтичне, хірургічне, заберуть пологове та фізкабінет, за цими послугами потрібно буде їхати до Хмільника. Так це чи ні — запитали у директора Козятинської ЦРЛ Оксани Забазнової. Вона пояснила, чому не отримали статус кластерної, розвіяла чутки і заспокоїла — суттєвих змін пацієнти не відчують, лікарня буде працювати та розвиватися. Хоча невеликі нюанси все ж є — деякі посади скоротили, а деякі навіть поповнилися новими молодими спеціалістами. Але про все по порядку.

— В нашій країні продовжується медична реформа, сформовані госпітальні округи, на базі яких формуються кластери в межах нинішніх новостворених районів, — пояснює Оксана Забазнова. — Нам надійшов наказ від Вінницької ОВА № 1032 від 25.07.2023 року про затвердження спроможної мережі закладів охорони здоров'я Вінницького госпітального округу. Відповідно до цього наказу Козятинська ЦРЛ визначена, як лікарня загального лікування. Ми, звичайно, претендували на те, щоб бути кластерною. Але в принципі, для формування відповідності до вимог кластерної, надкластерної та лікарні загального лікування, надається три роки. Тобто протягом цих трьох років лікарня повинна сформувати матеріальні, кадрові та інші ресурси для відповідності статусу. 

Відео дня

— Чому ЦРЛ не отримала статус кластерної? Чого не вистачило?

— Є постанова Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2023 року №174. Там чітко визначено — надкластерні лікарні формуються на базі обласних центрів, а кластерні — у новостворених районних центрах. У виняткових випадках можуть розглядатися інші варіанти. Ми Хмільницький район, відповідно і Хмільницька лікарня — кластерна. Ми боролися, це було подібно конкурсу, але все ж таки і Калинівська лікарня і Козятинська — загальні. Іде питання, щоб удосконалюватися і розвиватися. Це нормальний результат, багато лікарень по Вінницькій області, які були в колишніх районних центрах, не мають статусу спроможності і багато потужних лікарень з гарними показниками не увійшли до кластерних.

— Що тягне за собою статус загальної лікарні? Що зміниться?

— Змін ніяких у нашій роботі не відбувається. У нас 18 пакетів НСЗУ (Національної служби здоров’я України). Ми по них працюємо. В нас зберігаються поліклініка, всі стаціонари — і хірургічні, і терапевтичні, і неврологічні, і акушер-гінекологічні, і педіатричні та інфекційні. Всі діагностичні служби теж зберігаються (КТ, КТ з контрастом, клінічна лабораторія, баклабораторія, рентген, УЗД). Тобто, всі напрямки, за якими працювала лікарня. Також зберігаються і отримані пакети. Навіть у другому півріччі НСЗУ зробило перерахунок і ми додатково отримали ще мільйон триста до тієї суми, яка була попередньо розрахована на рік.

— Чи правда, що пацієнти мають їздити у Хмільник, бо вона кластерна?

— Ніяких погіршень для пацієнтів не передбачається. Хибна чутка про те, що якщо кластерна лікарня у Хмільнику, то всі будуть їздити туди. Не будуть, тому що Департамент охорони здоров'я Вінницької ОВА наказом 1881 від 25.07.2023 розробив і затвердив маршрут пацієнта для надання екстреної невідкладної медичної допомоги. Хочу пояснити, якщо пацієнт сам звертається в екстреному порядку на приймальне відділення або за направленням сімейного лікаря, він має право звертатися до будь-якого лікувального закладу. Загалом, пацієнти Козятинської, Самгородоцької, Махнівської та Глуховецької та навіть Ружинської чи багатьох інших суміжних громад, звертаються до нас. Тут, безперечно, пацієнт має право вибору.

— Куди буде везти пацієнтів швидка допомога? В нашу лікарню?

— Для госпіталізації хворих, які викликають швидку допомогу і госпіталізуються в екстреному порядку, передбачений маршрут пацієнта. За ним для надання екстреної невідкладної допомоги жителі наших громад швидкою допомогою госпіталізуються в Козятинську ЦРЛ з хірургічними патологіями, терапевтичними, акушер-гінекологічними, педіатричними та пологами. Єдиним питанням постає питання про важку інфекційну патологію. В такому випадку пацієнти будуть госпіталізуватися до Вінницького клінічного центру інфекційних хвороб. Там своя специфіка лікування, карантинні вимоги тощо. 

— Кажуть, що лікарня скоро закриється, погані показники…

— Часто говорять про те, що ми погано працюємо, маємо закриватися, нас не буде. Хочу зачитати інформацію, яка нещодавно прийшла. Це результати за шість місяців 2023 року, де вказано, на яких ми щаблях по області за результатами роботи. Так от, наша поліклініка, амбулаторна допомога — перше місце за півроку по кількості звернень (108 620). По госпіталізації в стаціонарних відділеннях — третє місце (4749 звернень). По оперативних втручаннях (хірургія одного дня, тривалі операційні періоди) — третя сходинка (1085 операцій) і по пологах — четверте місце (133 пологи). Я вважаю, що це досить непогані показники.

— Яка наразі фінансова ситуація? Чи є заборгованість по заробітній платі?

— Коли ми боролись за статус лікарні загального лікування чи кластерного, ми розуміли, що в нас є потенціал, матеріальна база, є кадри, які необхідні для розвитку лікарні. Протягом 2022 року лікарня була фінансово неспроможна, в нас були заборгованості по заробітній платі. Ми мали 49-ий пакет, яким держава нам компенсувала оту різницю, якої нам не вистачало на зарплату. Порівняно з іншими лікарнями, в нас досить великий був штат і це було пов'язане із попередніми реорганізаціями. Ми були неспроможні. 49-ий пакет — це з одного боку і підтримка, а з іншого — індикатор того, що ми не можемо самі себе забезпечити. І це був великий мінус. Щоб так зберігалося і надалі, в нас би не було можливості бути загальною лікарнею. Стояло питання, що станом на 1 січня 2023 року лікарня має бути спроможною. І тому у кінці того року, дякуючи міські раді, за рахунок виділених коштів з міського бюджету була погашена заборгованість. Починаючи з січня цього року, ми заборгованості не маємо взагалі. Це перше. 

В цьому році 49-ого пакета вже немає, держава не дає фінансової підтримки тим закладам, які мають дефіцит фонду заробітної плати, а навпаки, прийнята Постанова Кабміну України від 13.01.2023 р. №28, якою передбачено — якщо лікарня повинна витрачати більше 85 відсотків своїх надходжень від НСЗУ на зарплату. Якщо фонд заробітної плати перевищує цю норму, та лікарня неспроможна. По розрахунках, не більше 85 відсотків повинно йти на зарплату, а 15 відсотків надходжень НСЗУ — на медикаменти, харчування і забезпечення надання меддопомоги.

— А як щодо скорочень? Чи багато звільнили і чи ще будуть звільняти?

— Багато ходить чуток і інформації, скільки осіб скорочено. Називають жахливі цифри.  Зі зміною статусу в нас скорочень ніяких не передбачається. Одразу скажу, проведена велика робота, в тому числі і відповідність штату, відбулися деякі організаційні зміни у структурі. Поскорочували ті посади, які взагалі не потрібні були в напрямку нашої діяльності. 

За фактом. Ми розділили штат лікарні на дві частини. Перша — це ті, хто працюють на НСЗУ, надають послуги відповідно до пакетів і друга — частина штату, що працює на платних послугах. Тобто, в нас є профогляди, є звернення без направлень сімейних лікарів, є послуги, які не входять у пакети, непередбачені, скажімо так, додаткові. Той весь штат, який надає ці послуги, вивівся в госпрозрахунок. Це нам дозволило трішки збалансувати ситуацію. НСЗУ оплачує одну частину, а госпрозрахунок — заробляє на себе кошти і за рахунок своєї діяльності отримує кошти.

Ми часткового переглянули посади адміністрації господарчої служби. Загалом звільнилося вісім осіб внаслідок скорочення: чотири з господарчого персоналу (три сторожа і один водій, який уже мав йти на пенсію), дві посади середнього медичного персоналу та дві посади молодшого медичного персоналу.

— Кажуть про малі ставки та низькі зарплати. Поясните, чи це так і чому?

— Не раз була інформація про те, що санітарки і медсестри працюють на 0,75 ставки. Я поясню, чому. Зараз відповідно до того, що наша штатка приведена у відповідність до фактичного фінансування, ми керуємося Постановами Кабміну, зарплата лікарів буде 20 тисяч гривень і більше, а у медсестер —  13 500 і більше. Коли в нас був дефіцит заробітної плати, дозволялося садити весь персонал на тарифну сітку. По ній лікар найвищої категорії зі стажем і з усіма надбавками мав посадовий оклад у розмірі 8 500 гривень, а в медсестри взагалі не доходило навіть до мінімальної, менше 4000. Ми не хочемо, щоб люди так працювали і тому виходить, що необхідно приводити штатну чисельність до фактичного фінансування. Тоді медсестра, що працює на 0,75 посади, буде мати заробітну плату в середньому 11 тисяч гривень (залежно від відділення та режиму роботи). 

Ми не раз збирали завідувачів, старших сестер, була комісія по скороченню, де розглядалося по кожному відділенню питання: «В якому режимі і на яких ставках будуть працювати?» Така реальність. Доводилося, що, наприклад, санітарок і медсестер повинно бути 4,75-5 посад. Це так закривається пост, така вимога, а в наявності було 6-8 осіб. Все робилося для того, щоб зберегти персонал, бо він дуже цінний, кожен має досвід роботи, кваліфікацію. Для того, щоб не втратити своїх людей, ми прийшли до висновку про необхідність зменшення навантаження на посаду при збереженні існуючої кількості працівників. Закон дотриманий, люди попереджені. Режим роботи відповідає величині посади. Якщо людина працює на 0,75, її ніхто не змушує працювати на ставку. Наприклад, поліклініка. Створюється підходящий графік, по потребі. Коли є два лікаря однієї спеціальності, один виходить раніше, другий пізніше. Так само медсестри, так само стаціонар. Людина виходить на пост, чергує добу, це не важливо, чи на ставку чи на 0,75, просто кількість чергувань на 1-2 менше в місяць. 

Ще момент. Якщо хтось захворів чи пішов у відпустку, випало дві-три людини. Тоді ті працівники, які є на роботі, беруть сумісництво, розбирають ставки тимчасово відсутніх працівників і розчерговують одну-дві посади з відповідною оплатою. 

— А як щодо нових спеціалістів? Чи поповнюється колектив молодими кадрами?

— Так. Нещодавно я, медичний директор і голова профспілки їздили на зустріч до Вінницького медичного університету, зустрічалися з випускниками, уже спеціалістами, пропонували їм їхати до Козятина працювати. Відгукнулося двоє — Андрій Сергійович Кукліч, лікар-травматолог. Він у нас вже працює майже місяць в стаціонарі, має гарні відгуки від наших досвідчених лікарів. І лікар-офтальмолог Ірина Андріївна Федосєєва. Вона працює в поліклініці. Грамотний кваліфікований спеціаліст. Також до нас прийшов на роботу Іван Сергійович Швець, лікар-травматолог, який вчився і проходив інтернатуру в Запоріжжі. Має значний досвід роботи у відділенні екстреної невідкладної медичної допомоги. Працює в стаціонарі.

Читайте також:

Лазеротерапія, УФО, інгаляції: про фізпроцедури у Козятинській ЦРЛ, їх вартість та контакти лікаря

«Це приховане зло». Як на заборону аромасигарет реагують козятинчани та що каже пульмонолог

Медогляди дітей до школи: дізнались кому, коли і кого проходити

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (28)
  • Анатолій Луцков

    Завжди проблеми з лікарньою,завжди чогось бракує,а хто перевіряв ту лікарню?як ходять лікарі на роботу?вскільки Вони приходять?вскільки уходять,де Вони в робочий час? яке відношення до пацієнтів?.Там скільки завгодно можна робити ремонти,перестановки,Європейські зміни,але незмінним залишиться отой совок яким просякла та лікарня,оте хамське ставлення,відчепне так саме відчепний огляд і відчепне лікування.Просидіти в черзі пів дня і недочекатися лікаря бо Він не вийшов на роботу і про це ніхто нікого не повідомив,медсестра сидить цілий день в кабінеті і не вийде до черги і не скаже,що не чекайте лікаря його  не буде,бо їй пофіг їй мало платять,а спитай сам де лікарь відповідь напевне на нараді,або в стаціонарі.Виходить,що лікарі можуть в робочий час бути де завгодно і робити що завгодно і Вони вирішують скільки і коли їм приймати пацієнтів.Лікарня це комунальний заклад,це не часна лавочка і лікар,тай не тільки Він ай весь персонал це не хлоп десь на гаражах до якого Ви звернулися за допомогою,а Він хоче ходить хоче не ходить.
  • Galia Dovgan

    Так ,нічого не закриють, тільки лікарів на таку зарплату не буде  ,їм аж десь, це їх не стосується в них зарплати  стабільні
  • Владимир Цымбалюк

    Бла- бла-бла...
    Як кажуть в народі - у дурного попа й дурна молитва !!!
    За "гарними"  обіцянками в лікарні скоро залишиться одна Забазнова - комерційний директор...
    Ганьба !!!
  • Леонід Ящук

    Відтепер все залежатиме від вибору пацієнтів в яку лікарню вони звернуться за стаціонарною допомогою , бо фінансування  залежить від кількості операцій, пролікованих хворих...Швидка допомога доставлятиме хворих за вказівкою диспетчерського центру в Вінниці...Вже зараз багато жителів району лікуються в Бердичеві,Житомирі і гроші йдуть туди..Не всі ще зрозуміли, що працювати в умовах конкуренції не так просто..Надкластерні, кластерні лікарні мають додаткове фінансування зі сторони держави, а наша лікарня тільки може отримати фінансування від нашої громади.  Зрозуміло, що є пацієнти ,які знаючи наших місцевих професіоналів медицини не захочуть їхати в кластерну лікарню, до спеціалістів ,які їм невідомі..Але цього замало для утримання на плаву...Потрібно переглядати штати і залишати той персонал,який вміє " заробляти " кошти і зменшувати  немедичні професії в лікарні, на тих  хто залишається зростає нагрузка....Керівники сусідніх громад не проявили зацікавленості в співфінансуванні лікарні, хоча їх жителі тут лікуються....Не все так просто, як декому здається...

    Леонід Ящук reply Леонід Ящук

    Наталія Щербатюк такі працівники і такі відповіді на руку конкурентам, хворі підуть до них, а за ними гроші...

    Наталія Щербатюк reply Леонід Ящук

    Леонід Ящук тааак,профпрацввників у нас нажаль залишилося дуже мало,можна на руці порахувати.А ІНШІ ПОВИННІ ВІІЗЖАТИ ЩА РАЗУНОК ІНШИХ???Чи може почнуть працювати???Хочаб відпрацювати зарплату!!!В 12.00неможливо в нашій поліклініці зробити кардіограму!яБо на запитання «можна?»,відповідь сердитого бурчання «нема медсестри,приходь в пів першого»,хочеться дійсно поїхати в лікарню де хоча б відповідь буде нормальна!!!СКАЖІТЬ БУДЬЛАСКА А ЩО МЕДСЕСТРА ПРИХОДИТЬ РІВНО В 12.30?????Навіть не в 12.31???Що зо брєд?Народ схаменися!Нерви сьогодні у всіх,і як що ми їх покажем один одному,буде дуже погано!!!БУДИМО ЛЮДЬМИ ЯКІ З СОВІСТЮ АИКОНУЮТЬ СВОЮ СПРАВУ!!!

    Геннадий Ткачук reply Леонід Ящук

    Леонід Ящук а ще хтось керівників установи тримав в підвішаному стані  ,мабуть для того щоб ЦРЛ не розвивалася ,бо всім відомо що тво установу не розвине .Про це пішіть,так справедливіше .Бо щоб нормально установу розвивали була б вона поза конкуренцією

keyboard_arrow_up