Говорили про скандал у лікарні та грейдерування доріг: про позачергову 37 сесію

Говорили про скандал у лікарні та грейдерування доріг: про позачергову 37 сесію
  • Мали розглядати тільки одне питання, а голосували за п’ять.

  • У середу, 25 жовтня відбулася позачергова сесія Козятинської міської ради.

  • Які рішення приймали, а які залишилися за бортом і що обговорювали на засіданні

О 16 годині середи, 25 жовтня депутати зібралися в сесійній залі. Перед початком засідання міський голова Тетяна Єрмолаєва повідомила причину, з якої терміново скликали 37 позачергову сесію. Центр первинної медико-санітарної допомоги виграв грант від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на термомодернізацію приміщення. Проектом займатиметься Міністерство охорони здоров’я, тому їм потрібно передати права замовника, щоб була змога провести тендер та ремонтні роботи.

«Скільки ще людей має померти?»

До трибуни вийшла Юлія Радогощина, директор центру первинної медико-санітарної допомоги.

— Якщо у депутатів є запитання до директора сімейної медицини, можете їх задати, — звернулася до обранців міський голова.

Відео дня

— Є запитання, — підвелася позафракційна депутат Аліна Діденко. — Чи можливо з місцевого бюджету виділити кошти для того, щоб був придбаний нормальний геманалізатор, щоб людям вчасно ставили діагнози?

— Я не можу розголошувати діагноз пацієнтки, на аналізі якої не спрацював наш геманалізатор, але там були надзвичайно високі цифри лейкоцитів, — сказала Юлія Радогощина. — Після того ми наш аналізатор відправили на діагностику. Купувати запасний аналізатор за 400 тисяч я поки не бачу потреби. Можна за необхідності переробити аналіз в Центральній районній лікарні, або направити пацієнта на крайній випадок у приватну клініку, але перевірити протягом доби аналіз можливо. Один день без аналізу — це не критично. Наш аналізатор пройшов діагностику, його результати я перевіряла на собі — я здала аналіз у нас і в приватній лабораторії і вони співпали.

— Можливо некоректне буде з мого боку питання, але скажіть, будь ласка, скільки ще людей має померти для того, щоб питання з аналізатором було вирішено? — запитала Діденко.

— Ваші звинувачення вважаю необгрунтованими, тому що пацієнтка лише один день знаходилася на лікуванні в нашого лікаря, — сказала на це Радогощина. — Решту часу вона лікувалася в лікарні у Києві.

— Шановні присутні, я не хотіла цього робити, але тепер після головного лікаря я мушу зробити цю заяву, — продовжила Діденко. — Пацієнтка прийшла у сімейну медицину із температурою 39. Її прослухали, але пневмонію не вислухали. Крім того, її направили з високою температурою самотужки дійти, зробити рентген і принести самотужки аналіз. Після того як вона принесла аналіз і все таки там була пневмонія і висока температура, її відправляють на амбулаторне лікування і відкривають при цьому лист непрацездатності. В цей же день через півтори години вона потрапляє по швидкій допомозі у реанімацію на стаціонарне лікування. Скажіть, будь ласка, у чому упереджене відношення до лікаря? У мене немає абсолютно ніякого до вас питання, Юлія Володимирівна. У мене питання до лікаря. Якщо ви бачите, що пацієнтка у важкому стані, ви не прослуховуєте пневмонію і навіть цього не бачите, вона приносить вам рентген, чому її одразу не було направлено на стаціонар, а відпущено лікуватися амбулаторно?

Аліна Діденко сказала, що як заступник голови бюджетної комісії звертатиметься до депутатів із пропозицією придбати новий гематологічний аналізатор для Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Юлія Радогощина прокоментувала ситуацію, про яку говорила депутат Діденко. За словами директора міської «первинки», лікар діяла відповідно до протоколу. Ані температура 39, ані пневмонія у легкій формі не є обов’язковим показом для того, щоб госпіталізувати пацієнта.

— Пацієнтка була у вкрай важкому стані і стан дуже швидко наростав згідно її основного діагнозу, — сказала Радогощина. — Я не можу зараз озвучувати її діагнози, тому що є лікарська таємниця і це буде неетично. Але лікар, коли побачила результат аналізу, подзвонила у відділення і попередила лікуючого лікаря, що аналіз потрібно переробити. У кожного по-своєму протікає захворювання. Після відвідування лікаря температура може піднятися через годину, через дві, через три. І відповідно до пацієнтки згідно того стану, який виник через декілька годин, викликали швидку. Я не вважаю це помилкою лікуючого лікаря. Аналізатор, ще раз говорю, працює п’ятий рік і збою не давав. Ми провели діагностику. Він працює.

Зміни в депутатському корпусі

Перед тим, як перейти до порядку денного, голова територіально-виборчої комісії Наталія Заєць представила депутатському корпусу нових обранців., адже сталися зміни у лавах партії «Батьківщина». Нагадаємо, двох попередніх представників, Сергія Матвіюка та Олександра Ковернегу партія відкликала за народною ініціативою з міської ради. Відповідне рішення ухвалили на засіданні політичної ради «Батьківщини», яке відбулося наприкінці вересня. Відтак Матвіюка та Ковернегу позбавили мандатів. Територіальна виборча комісія визначила наступних за списком кандидатів, які проходять до міської ради від «Батьківщини». Ними стали Андрій Варвальський та Олександр Ковтонюк. Новим депутатам вручили посвідчення, після чого перейшли до роботи.

Спочатку у порядку денному було тільки одне питання, яке стосувалося передачі функцій замовника Міністерству охорони здоров’я для проведення робіт із термомодернізації приміщення Центру первинної медико-санітарної допомоги. Як повідомила директор центру Юлія Радогощина, дах будівлі вже давно потребував капітального ремонту, оскільки частина завалилася ще чотири роки тому. Писали відповідні листи на міську раду, але це результатів не давало. Тому міська «первинка» розробила проектно-кошторисну документацію, подала заявку на грант і виграла, завдяки чому можна буде не лише провести ремонт даху, а й утеплення приміщення. 

— Суть цього проекту в тому, що Міністерство завдяки коштам Світового банку бере на себе повністю його фінансування, — сказала Юлія Радогощина. — Це 8,5 мільйонів. Міська рада як наш засновник має дати згоду Міністерству для того, щоб зайти у цей проект. Далі представники Міністерства знаходять підрядну компанію, проводять роботи і віддають нам, грубо кажучи, готовий продукт.

Просили включити, але забракло голосів

Порядок денний збиралися приймати в цілому, але міський голова попросила включити ще декілька питань. Одне з них стосувалося передачі в оренду поліції приміщення, де раніше був центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Промінь». Поліція просить надати цю будівлю для облаштування там поліцейської станції. Із цього приводу виступив Євген Трайдакало.

— У нас в Козятинській громаді є сім поліцейських офіцерів громади, плюс у нас є ще три інспектора ювенальної превенції, — сказав Трайдакало. — У них немає робочого місця. В рамках проекту поліцейський офіцер громади нам безкоштовно надали вісім нових автомобілів «Рено Дастер». Єдине, що ми просимо в органу місцевого самоврядування, тобто у вас — це кошти на пальне і кошти на облаштування поліцейської станції. У рамках меморандуму орган місцевого самоврядування зобов’язався надати нам приміщення, де ми зможемо працювати. «Промінь» розірвав нарешті договір, те приміщення пустує, воно нікому не потрібне. Для «Променя» підібрали інше приміщення. Вже 500 тисяч на ремонт приміщення нам виділили, лишилося надати тільки приміщення, щоб ми могли провести ремонт і працювати на благо громади.

Це питання, і декілька інших питань до порядку денного включили. Але для двох забракло голосів — виділення 2 мільйонів гривень на закупівлю грейдера і 50 тисяч гривень на коригування проекту зі встановлення кисневої станції у Центральній районній лікарні.

«Я не розумію позиції депутата»

Після прийняття порядку денного перейшли до голосування. Приміщення, де раніше був «Промінь», передали в оренду поліції. До програми «Питна вода» внесли 230 тисяч гривень, щоб провести технічну інвентаризацію водогону у Сигналі, оскільки без цього його не можуть ввести в експлуатацію. Також прийняли субвенцію і довиділили з міського бюджету 115 тисяч гривень, щоб закупити обладнання та меблі для Нової української школи. На цьому порядок денний вичерпали.

Взяла слово Тетяна Костюк, депутат від «Української стратегії Гройсмана».

— Дуже багато депутатів, які сидять у цій залі, є мешканцями неасфальтованої частини нашої громади, — сказала Костюк. — Ми з Андрієм Варвальським проживаємо в одному мікрорайоні. Кожного дня ми ходимо по одних і тих самих вулицях. Я не розумію позиції депутата, коли сам живе в болоті і не хоче голосувати за виділення коштів на грейдер. Шановні, якщо ми будемо ставити амбіції конкретних осіб перед інтересами громади, тоді у нас не буде руху. Давайте почнемо відходити від амбіційності і будемо рухатися покроково. Міський голова сказала, що найближчі роки ми напевно не зможемо робити капітальне будівництво. Я думаю, що до грунтових доріг східної частини міста точно не дійде. Я б хотіла, щоб пан Варвальський прокоментував свою позицію, тому що він утримався, коли голосували про включення в порядок денний питання про грейдер.

— Я думаю, що якщо депутат утримався, він має на це право, — сказала на це Тетяна Єрмолаєва.

 

Читайте також:

У міській раді представили нових депутатів

Екссекретар ради, яку депутати зняои з посади, подала до суду

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ганна Щаблевська

    Скільки живу, ходила по нашій вулиці по вуха в болоті. Грейдерували її лише за свій кошт. Скидалися жителі вулиці. А тут, коли війна, то, звісно, конче треба 2 мільйони витратити на грейдер. Дуже шкода, що більшість людей забули вже, що війна триває й досі. І кожен день гинуть наші захисники. Тому кожну копійку треба витрачати на зброю для ЗСУ, а не на грейдер, ремонти, а он перила на мосту пофарбували, теж найважливіша справа🤯
  • Екатерина Коваль

    Цирк "Шапіто"! Хоча назвати хочеться зовсім по іншому.
  • Геннадий Ткачук

    От мені цікаво ,а цю жінку з температурою 39 хіба не можливо було завезти на авто сімейної медицини,хіба вони не для цього предназначені ?Тай бачу по місту на цих автомобілях чомусь їздять вже не сімейна медицина  ,а комунальна .А хворі хай ходять від закладу до закладу через все місто .Може краще ту сімейну медицину все ж до ЦРЛ перевести ,щоб хворим було зручно ,так обігрівати дешевше .Але хто в нас то думає в громаді за людей ,тай чим більше освоять коштів на опалення тим для місцевої влади краще ,От зараз 20 градусів на дворі ,для чого в мерії бактерії гріють ,знову для громади з любовʼю ?А потім кажуть людям що грошей на харчування не хватає ..Нехлюйство це те що запамʼятає громада ,як яркий ярлик стратегів цюриху

keyboard_arrow_up