Що ховається за дверима Музею у Сестринівці

Що ховається за дверима Музею у Сестринівці
  • В Україні нині чотири музеї, присвячені Михайлу Грушевському, і один із них — у нашій Сестринівці.
  • Але тут не лише предмети, пов’язані з життям відомого історичного діяча.
  • Чим вражає наш місцевий Музей Михайла Грушевського і чому туди варто завітати?

Мальовниче село Сестринівка тісно пов’язане із постаттю Михайла Грушевського, відомого політичного діяча та дослідника історії. Зі шкільних підручників ми знали Грушевського як першого Президента України, однак він очолював Центральну Раду Української Народної Республіки, а такої посади як президент у цьому органі не було. Мама Михайла Грушевського, Глафіра була родом із нашої Сестринівки. Сам Грушевський також неодноразово тут гостював, адже у селі жив його дідусь Захарій Оппоков. Тож не дивно, що в Сестринівці відкрили Музей Михайла Грушевського.

Усе починалося з музейної кімнати в місцевій школі, яку облаштували у 1996 році, на 130 роковини від дня народження Грушевського. А вже за десять років, у 2006-му відкрили новий, більший музей, який функціонує зараз. Розташований він у місцевому парку, поряд зі старовинною церквою Святої Покрови.

Відео дня

Цій святині вже майже триста років і унікальна вона не лише цим, а й тим, що свого часу тут проводив службу Божу дідусь Грушевського Захарій Оппоков. Музей його видатного онука облаштували на місці, де колись стояла попівська хата. Оригінальний будинок до наших днів не зберігся.

При вході до музею відвідувачів зустрічає різьблена картина. На ній зображений юний Грушевський, котрий прийшов до свого дідуся Захарія. Загалом Михайло Грушевський відвідував Сестринівку у період із 1873-го до 1895 року, про що свідчать документальні дані, тобто вперше приїздив сюди, коли йому було сім.

Колекція музею налічує понад чотири сотні предметів. Більшість експонатів пов’язані з життям Грушевського та його родини. Зокрема, тут є фото, на якому зображена оригінальна попівська хата, в якій мешкав дідусь Михайла Захарій Оппоков. Та є чимало предметів, які розповідають історію села, а також побут. До прикладу, вишита сорочка. Та унікальний предмет одягу — ряса, яку одягав Захарій Оппоков на службу в церкві.

Частину експозиції займають стародруки — старовинні книги з давньою абеткою, яка нині не використовується. Та найцінніший експонат у цій лінії — Історія України-Руси, десятитомна книга, над якою Грушевський працював впродовж тридцяти восьми років. Вона стала визначальною для новітньої української історіографії.

Та не лише Грушевським цікавий цей музей. Тут зберігається фрагмент Іллінецького метеоритного кратера. Цей метеоритний кратер — одна із найстаріших астроблем нашої планети. Їй близько 400 мільйонів років і унікальна вона ще й тим, що це єдина в Україні астроблема, яка частково виходить на поверхню землі. Вчені дослідили, що кратер виник під час зіткнення із землею небесного тіла, що мало вагу близько 40 мільйонів тонн і в діаметрі було 230-300 метрів.

В експозиції і місцева природна знахідка. Це — часточки каменю з Сестринівського алмазного родовища. На перший погляд, це звичайна крихта сріблястого кольору, однак якщо посвітити на неї ліхтариком, мікрочастинки алмазів почнуть сяяти. Кажуть, у радянські часи родовище алмазів було під грифом «Цілком таємно». Не зрозуміло, з якої причини, але комуністична влада не бажала, аби про цей природний об’єкт стало відомо на широкий загал.

Поряд із будівлею Музею ще один експонат, пов’язаний із природою. Це старовинна липа, якій вже більше двох сотень років. Саме під цим деревом грався Михайло Грушевський, коли в дитинстві навідувався до свого дідуся.

Кажуть, мед із цієї липи має цілющі властивості, тому деякі люди спеціально приїжджають за липовим медом у Сестринівку. На жаль, дерево нині не у найкращому стані — липу об’їдають шкідники. Та маємо надію, що її зможуть врятувати і зберегти для наступних поколінь.

 

Читайте також:

Офіс туризму підготував 13 екскурсій на перший місяць осені. Серед них і тур «Козятинський закуток»

Арка закоханих, театр-роллердром і гостьовий будиночок: прогулянка центром Бердичева

Прогулянка Жмеринкою: дерево кохання, креативне ательє і багато цікавого

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up