Поки рядовки вилазять з-під листя, попробуйте їх збирати у полі

Поки рядовки вилазять з-під листя, попробуйте їх збирати у полі
  • Осінній сезон для збору грибів у цьому році припав на засуху. На початку жовтня де-не-де з’явилися кущові опеньки.
  • Але грибів було так мало, що навіть не всі грибники відправились на тихе полювання.
  • У п’ятницю, 27-го жовтня, в лісі були помічені гриби рядовки, тільки наступного дня цей лісовий делікатес закидало листям.

 Рядовки можна готувати різними способами, вони дуже смачні та містять хорошу порцію поживних речовин, — каже грибник зі стажем Олексій. Коли саме їх збирати відповісти не може. Минулої п’ятниці помітив, що вони тільки почали із землі вилазити. В суботу через негоду до лісу не ходив, а недільного ранку, 29 жовтня, гриби, якщо й підросли, то були під листям. Єдиним екземпляром, яким міг похвалитися Олексій, була дикоросла глива. Жодної рядовки у кошику грибника не було. 

— Гриби в лісі є, — каже Олексій. — Але вони настільки ще маленькі, що їх закидало листям. Пройде декілька днів, вони підростуть і з-під листя вилізуть.

Ще ми запитали у Олексія, чи зустрічав він у лісі грибників і чому не переймається тим, що під час воєнного стану ходити до лісу заборонено.

Відео дня

— Грибників зустрів і немало. Трьох, коли заходив у ліс. Вони пройшли біля мене на вихід з лісу, мотиляючи порожніми відрами. Чоловік і жінка стояли на дорозі двох кварталів. Казали, що опеньків трохи зібрали. Мені здалося, що вони видавали бажане за дійсне. Чого-чого, а опеньків зараз у лісі точно немає. Коли вони є, то вони можуть бути під листям, але й буде їх на пеньках. Пізні опеньки ще мають бути, а мають бути і вже є — велика різниця.

Щодо заборони ходити до лісу грибник має таку думку:

— Як на мене, заборонено під час воєнного стану шашлики у лісі смажити, а до лісу по гриби чому не ходити?. Я читав напис біля лісництва, що хто помітить у лісі задимлення чи пожежу, щоб телефонував ліснику лісового угіддя. Нехай ніде нічого не горить, тільки, як я побачу, що десь щось горить, коли не буду в лісі чи під лісом?

Наостанок ми запитали у нашого співрозмовника, то коли рядовки вилізуть з-під листя?

Відповідь грибника трохи розсмішила.

— Коли рядовки продаватимуть на ринку, тоді це гарантія, що вони вилізли з-під листя, — сказав Олексій. 

— Гриби на ринку — то не показник, вони можуть бути не з нашого лісу, а звідкись привезені, — заперечили ми грибнику.

—Так є заборона ходити до лісу, а такі як я ходять до лісу кожного дня, — сказав на завершення нашої розмови грибник Олексій.

У понеділок, 30 жовтня, пішли й ми по гриби. Але не до лісу, а скоріше у поле, де росте самосій молодих дерев. Рядовки є, щоправда небагато, вдалося знайти трохи менше половини відра. На закрутку грибів не назбирали, а поласувати грибами таки вдалося.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up