За рішенням сходу села, храм Святої Параскеви на стадії переходу до ПЦУ

За рішенням сходу села, храм Святої Параскеви на стадії переходу до ПЦУ
  • У п’ятницю, 9 лютого, в Глухівцях відбулися збори села про перехід церкви Святої мучениці Параскеви до Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України.
  • На зборах було зареєстровано 450 глухівчан, які проголосували перехід церкви до ПЦУ.
  • Залишилось затвердити цей перехід документально. Були на зборах і прихильники УПЦ та вони не реєструвалися. 

Схід села був назначений на 16-у годину у будинку культури села. Почався він з кумедного епізоду. Ще коли майже з усіх сторін до будинку культури підходили місцеві жителі, зі сторони стадіону приїхав велосипедом всім відомий в селі Юрій Городченко. Він в своєму жартівливому стилі запитав, а кому під охорону велосипед здати. Чоловіки з таким же почуттям гумору відповіли головному чорнобильцю колишнього Козятинського району: «Юра стільки поліції забезпечують громадський порядок, що ніхто не ризикне брати твого велосипеда».

В призначений глядацька зала будинку культури була заповнена майже повністю. Стільці, що були вільними, за декілька хвилин займали селяни, які одними з останніх проходили реєстрацію. Коли реєстрацію  присутніх глухівчан було завершено, до громади звернулася голова ініціативної групи.

В своєму вступному слові вона пояснила суть зібрання торкнулася історії церкви святої Параскеви. Говорила, що УПЦ МП ведуть службу мовою агресора, яка майже немає нічого спільного з старослов’янською мовою на яку спираються священнику УПЦ. Відзначила,що священики УПЦ підзвітні московській церкві, яка словами  патріарха кирила вбивць і гвалтівників Бучі називає воїнами світла.

Відео дня

Говорила що на збори запрошені селищний голова Олександр Амонс, благочинний УПЦ МП Микола Волохатий, настоятель храму святої Параскеви отець Георгій та благочинний Вінницько-Барської єпархії митрофорний протоієрей Валерій Кушнір. Головне питання порядку денного це — перехід історичної пам’ятки ХІХ століття, якою є церква святої Параскеви до ПЦУ, було розділено на декілька пунктів. В цей момент до ведучої підійшов благочинний УПЦ Микола Волохатий і попросив у неї слова. Ведуча пояснила священнику, що він матиме слово відповідно до регламенту зборів. —Ви матимете можливість виступити, коли будуть говорити всі запрошені, — сказала вона священнику. 

Піднявся на сцену і настоятель храму святої Параскеви отець Георгій.

— Не можу я вам надати слово тому, що такими діями ви намагаєтеся зірвати збори, — ще раз пояснила ведуча вже обом священикам УПЦ. Громада була незадоволена такими діями священиків і стали скандувати «Ганьба», а потім — «Геть московського попа». Щоб  збори знов увійшли в правове поле, на сцену піднявся заступник начальника Козятинської поліції Євген Трайдакало. Завершилась дискусія тим, що священики зійшли зі сцени, а отець Георгій підняв руку вгору і пальцями руки зробив жест у вигляді латинської букви «v». Громада такі дії священика  провела аплодисментами і ведуча продовжила збори. Головою зборів після голосування стала Олександра Мацюк, секретарем було обрано Ларису Комар, шляхом голосувань також обрали лічильну комісію. 

Коли процедурні питання були вирішені, продовжила вести збори секретар. Вона озвучила 5 пунктів порядку денного. Серед основних було переобрання керівного органу та ревізійної комісії релігійної громади, внесення змін чи доповнень до статуту у новій редакції  Підписання статуту та звернення до управління у справах національностей та релігійних ОДА для реєстрації статутних документів релігійної громади у новій редакції.  Всі 5 питань порядку денного були проголосовані одноголосно і головуюча надала слово для виступу запрошеним особам

Першим надали слово отцю Георгію.

— Дорогі прихожани та жителі нашої громади. Я думаю, які від вас будуть питання, а питання будуть в статуті, який мені надали, говориться про релігійну громаду, якої фактично не існує, є тільки ініціативна група. А от релігійна громада існує з 1991 року. Далі поновлені реєстрації 2014-2015 року. По документах наша громада досі існує і ось вам протокол 22, який був нотаріально проведений на державних бланках, а у вас є документ, підтверджений органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії?

— Буде, — сказала священнику секретар. 

— Тоді як буде, тоді й будемо говорити.

— Це ви із зміною назви району ніде не зареєстровані. Ви секта, — сказала секретар зборів священнику

Коли до мікрофона йшов священник Микола Волохатий, громада скандувала Ганьба!». 

— Я за стільки років стільки про себе чув, що мене важко якимись словами образити. Ми йдемо в Європу, але не видно європейської поведінки між людьми. Мій виступ буде коротким, як сказала одна мудра людина є багато чого сказати та немає кому слухати, — сказав священик.

Після цих слів знов стало лунати в залі хорове «ганьба». Коли зал затих, священник порівняв такий збір громади з радянщиною. 

— Сьогодні тут зібралася громада діюча, яка хоче мати свою помісну церкву без московського патріархату. Сьогодні ганебно бачити вас в особі священиків, які підтримують рускій мір, які є російськими пропагандистами, — сказав отець Валерій Кушнір, — Ми бачимо по телебаченню скільки є зрадників держави. Дай Бог, щоб справа, яка зібрала нас тут, була Богом благословенна і люди могли обрати ту церкву, яка з народом.

Селищний голова Олександр Амонс зачитав список загиблих Героїв громади, який зачитує на кожній сесії на кожному виконкомі. Загиблих воїнів закликав пом’янути хвилиною мовчання та висловив сподівання, щоб з цих зборів громада вийшла, як ніколи об’єднаною.

Перед заключним голосуванням слово надали Євгену Трайдакалу.

— Враховуючи ситуацію, яка склалася в Україні, єдине, що хочу у вас попросити. Це не перша громада, де відбуваються такі збори і перехід. Хочу вас запевнити, що працівники поліції будуть діяти в інтересах громади. По іншому ми вчиняти не будемо. Ми будемо підтримувати всі рішення безпосередньо, які прийме громада і будемо забезпечувати усі виконання домовленостей між УПЦ і Глуховецькою територіальною громадою. Хочу попросити у вас трохи терпіння, тому що в Україні вистачає однієї війни. Я думаю, багатьом вам відомо, які у нас були конфлікти в Гурівцях. То хочу всіх попросити щоб ми до чогось подібного не допустили. Хочу вас запевнити, що поліція зробить все можливе, щоб ви провели збори, зареєструвалися, щоб вам в подальшому передали в користування храм. Разом з тим повідомляю: на прохання ініціативної групи поліцейським офіцером Дзюбою за згоди представників УПЦ проводилась безперервна зйомка, щоб ви не переживали, у нас всі матеріали є. Ми неодноразово спілкувалися з службою безпеки України і робимо все для того щоб не було між представниками церкви і громадою конфліктів, — сказав заступник начальника Козятинської поліції.

Наостанок зборів було проведено голосування за всі питання порядку денного в цілому. Протокольний документ був підтриманий одноголосно. Прихильники УПЦ  участі в голосуванні не брали через те, що вони не реєструвалися.

— Громада сказала, що вона хоче мати українську церкву без всяких МП. Залишилось зареєструвати статут, як цього вимагає  законодавство, — сказав священни ПЦУ Валерій Кушнір.

  

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up