Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка

Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка
Фото ілюстративне
  • Окремі контейнери для збору пластикових відходів поставили в Козятині вже давно і мешканці міста активно ними користуються.
  • Як правильно сортувати пластик, щоб він не став сміттям, що означають маркування на упаковках і що обов’язково треба робити перед тим, як відправити його у бак — поцікавилися ми у менеджерки-екологині

Предметами, що мають пластикову упаковку, ми користуємося щодня. Хліб у магазині нам дають у пластиковій торбинці. Миючі засоби, які стають у нагоді в побуті і для гігієни, теж мають пластикову упаковку. І навіть звичайні вологі серветки, які ми беремо з собою, так само в упаковці з пластику. Пластик надзвичайно полегшує нам життя та водночас несе шкоду для природи, адже на відміну від органічних відходів, наприклад, залишків їжі, процес розпаду яких триває декілька тижнів, предмети із пластику, потрапляючи в землю, залишаються на десятки, а то й сотні років. Саме тому у світі пропагують необхідність сортування та переробки пластику.

До сортування сміття козятинчан почали привчати вже доволі давно. Спершу контейнери для збору пластику ставила громадська організація «Еко Формація». Шість років тому вже комунальне підприємство «Чисте місто» почало ставити по Козятину баки-сіточки для пластикових відходів. І мешканці міста користуються ними доволі активно. Та перед тим, які відправляти пластик до контейнера, його потрібно підготувати.

— Перш за все, пластик повинен бути чистий, — розповідає Марина Жмурко, менеджерка-екологиня товариства з обмеженою відповідальністю «Козятинський м’ясокомбінат». — Перед тим, як викидати упаковку, її потрібно очистити від залишків їжі чи речовин, що були всередині і добре вимити.

Відео дня

Будь-яка пластикова упаковка має значки та цифри. Це називається маркування і саме воно вказує на те, з якого виду полімерів виготовлений пластик. Тож купуючи будь-який товар, що має пластикову упаковку, необхідно не тільки перевіряти термін придатності та склад, як ми це робимо зазвичай, а й звертати увагу на маркування. Адже не увесь пластик піддається переробці.

Впевнені, на пластикових пляшках та упаковках ви неодноразово бачили трикутник зі стрілочок. Це — знак замкнутого циклу. Він означає, що упаковка піддається вторинній переробці. Всередині кожного такого трикутника цифра. Вона позначає тип пластику.

— Цифра 01 всередині трикутника позначає поліетилентерефталат, — продовжує Марина Жмурко. — Часто окрім трикутника із цифрою 01 можна побачити ще літери «PET». Такий вид пластику повністю піддається переробці. Найчастіше його використовують для виробництва пляшок для води, пива, рослинних олій, упаковок для молочних продуктів, а також косметики.

Упаковки для води та молока, одноразовий пластиковий посуд, флакони для шампунів, фасувальні пластикові пакети, контейнери для їжі та іграшок виготовляють із поліетилену високої щільності. Він маркується цифрою «02» і літерами «PE-HD». Такий пластик також повністю піддається переробці.

Полівінілхлорид маркується цифрами «03» і літерами «PVC». Із нього роблять лінолеум, віконний профіль, меблі, упаковки для побутової техніки, штучну шкіру, натяжні стелі, труби, ізоляційні матеріали та іграшки. Такий пластик взагалі не піддається переробці. Так само як і пластик, на якому в маркуванні цифра «07» та літера «O». Так позначають полікарбонат, поліуретан, поліамід та інші види пластику, що не піддаються переробці. Здебільшого таке маркування можна побачити на посуді для їжі та води, багатошарових упаковках, горщиках для вазонів і дитячих пляшечках.

— Є також декілька видів пластику, які піддаються переробці, але частково, — продовжує Марина. — Це поліетилен низької щільності. На маркуванні це цифри «04» і літери «PE-LD». Із нього роблять пляшки для миючих засобів, диски, відра, харчові ємності, пакети для супермаркетів. Поліпропілен маркують цифрами «05» і літерами «PP». Із нього роблять посуд, медичну продукцію, харчову плівку, корпуси електроінструментів, упаковки для макаронів та інших харчових продуктів, автомобільні бампери та деталі. Полістирол має позначку «06» із літерами «PS». Його використовують для виробництва одноразового посуду, багатошарових упаковок, горщиків для вазонів, дитячих пляшечок, відеокасет, валіз.

Пластик, що піддається переробці, в жодному разі не можна викидати до контейнера для твердих побутових відходів чи макулатури — наголошує менеджерка-екологиня. Його потрібно викидати до окремого контейнера саме для пластику. 

— Також дуже раджу при покупці товарів звертати увагу на те, щоб упаковка була промаркована, — додає Марина Жмурко. — Краще уникати упаковок, які невідомо з чого зроблені, тому що це ускладнює подальше сортування та переробку полімерів.

 

Читайте також:

«Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»

Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад

За порушення правил благоустрою козятинчан каратимуть штрафами

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up