Як пережити літню спеку

Як пережити літню спеку
Олександр Барський, завідувач відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Каже, щоб попередити тепловий удар, треба пити багато води, краще негазованої
  • Поради. Улітку ми страждаємо через підвищення температури. Часто доводиться бути на вулиці в години найвищої сонячної активності. Це може призвести до погіршення самопочуття та спровокувати тепловий удар. Лікар розповідає про те, як уникнути неприємних наслідків

У спекотні дні почастішали випадки госпіталізації. Особливо від високої температури повітря потерпають люди, які мають підвищений артеріальний тиск. Проте, якщо дотримуватися рекомендацій, можна мінімізувати вплив спеки та уникнути теплового удару. Як це зробити, розповідає Олександр Барський, завідувач відділення екстреної медичної допомоги Козятинської центральної районної лікарні.

 

Що відбувається з організмом у спеку?

Може порушуватися водно-сольовий баланс і терморегуляція. По-перше, якщо людина недостатньо п’є води, у неї з’являється зневоднення. По-друге, коли нам спекотно, наша шкіра виділяє піт для того, щоб охолодити організм. З потом ми втрачаємо сіль. Це може призвести до теплового удару.

Відео дня

 

Як розпізнати тепловий удар?

Підвищується температура тіла до 40 градусів, або навіть вище. Хочеться пити. Немає потовиділення. Якщо тепловий удар викликаний спекою, то шкіра стає гарячою й сухою. А якщо його викликала напружена фізична праця, то шкіра буде волога й липка. Спостерігається почервоніння шкіри. Прискорюється дихання. Серце зненацька починає битися сильніше, до 120–140 ударів на хвилину. Може бути пульсуючий головний біль. Запаморочення, нудота. Підвищується, а в деяких випадках навіть знижується артеріальний тиск. Іноді бувають судоми, галюцинації та втрата свідомості. Ще перед тепловим ударом часто можуть виникнути теплові судоми.

 

Про теплові судоми

Судоми, які викликані дією на організм високої температури.

У людини з’являється сильна спрага, підвищується потовиділення, вона відчуває загальну слабкість. М’язи живота, ніг і рук починає судомити. Якщо людина помітила в себе ці симптоми, їй треба пити якомога більше рідини й не перенавантажуватися фізичною працею. Працювати в приміщенні, де увімкнений кондиціонер, або хоча б провітрювати кімнату.

 

Види теплових ударів

Вони бувають легкого, середнього і важкого ступеня. Якщо в людини третій ступінь, вона відчуває сильний головний біль, запаморочення, блювання, зниження зору. Може бути психомоторне збудження, дезорієнтація. Зіниці звужені, реакція на світло слабка. Підвищується тонус м’язів. З’являється аритмія. Дихання часте. Як наслідок - може виникнути шок.

Далі стає слабшим пульс. Знижується артеріальний тиск. Синіють губи та нігті. Шкіра стає холодною та вологою. Виникає набряк внутрішніх органів, у тому числі й головного мозку. Це може призвести до смерті.

 

Що викликає тепловий удар

Ми не звикли до високої температури, бо для нашого кліматичного поясу це не характерно. Спека — один із найважливіших чинників. Також його може спровокувати теплий або синтетичний одяг. Справа в тому, що це заважає тілу виділяти тепло. Тому важливо правильно одягатися в спеку.

Ще надмірне вживання алкоголю може викликати тепловий удар. Бо через спиртне порушується терморегуляція.

 

Хто в групі ризику?

Люди похилого віку та діти. Особливо новонароджені, бо в них недосконалий механізм терморегуляції. Вагітні жінки. Може бути й генетична схильність. Наприклад, якщо в людини є порушення потовиділення чи терморегуляції. А ще пацієнти, які вживають деякі типи ліків. Наприклад, антидепресанти, психотропні, які пригнічують діяльність центральної нервової системи, сечогінні та препарати, які звужують кровоносні судини. Але людей, які їх приймають, попереджають про те, що підвищується ризик отримати тепловий удар. Люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, взагалі окрема група.

 

Як надати першу допомогу?

Перш за все, треба негайно викликати швидку. Якщо немає такої можливості і ви знаходитесь на вулиці, зайдіть у приміщення. Бажано, щоб там був кондиціонер. Це може бути торговельний центр.

Зняти або послабити тісний одяг і взуття. Якщо маєте краватку, розв’яжіть її. Так прискориться тепловіддача. Якщо ви маєте змогу піти додому, там обгорніться вологим простирадлом. Увімкніть вентилятор. Щоб знизити температуру, на шию, спину й під пахви треба покласти мішечки з льодом. Можна навіть прийняти прохолодний душ чи ванну. Щоб нормалізувати водно-сольовий баланс, треба випити підсолену воду. Готують її так: на 1 літр води додають 1–2 чайні ложки солі.

Якщо людина має проблеми з тиском і через спеку він піднявся, що їй робити?

Та сама допомога, як і при тепловому ударі. Потрібно заспокоїтися, зайти в прохолодне приміщення, лягти. Випити ліки, які зазвичай вона вживає від тиску. Порадитися із сімейним лікарем.

 

Що заборонено вживати в спеку?

Не можна пити алкоголь і напої з високим вмістом кофеїну, тобто каву й чай. Вони сприяють підвищенню артеріального тиску. Не варто пити солодкі газовані напої. Вони викликають постійне відчуття спраги і виникає замкнене коло — ми п’ємо, але не можемо напитися.

Варто уникати жирної та гострої їжі, м’яса. Краще натомість вживати більше овочів і фруктів. Легка їжа швидко засвоюється. А важкі продукти будуть негативно впливати на перенесення людиною спекотних днів. Це додаткове навантаження на організм. До того ж, більше енергії витрачається на засвоєння. У таку погоду й не дуже хочеться багато їсти. Навіть тим, хто інтенсивно працює фізично.

 

Як попередити тепловий удар

Можна користуватися вологим рушником чи носовичком — класти його на потилицю й шию. Треба носити легкий одяг із натуральний матеріалів (бавовна, льон, шовк). При нагоді, встановити вдома кондиціонер.

Єдине, що зауважу, аби не був різкий перепад температур, різниця між температурою на вулиці і в приміщенні має бути не більше 10 градусів. А взагалі ідеально, якщо вона складає 5–6 градусів. Так ми не зі спеки одразу в холод потрапимо, а наш організм встигне звикнути.

Пити більше рідини. Краще чисту воду, бажано негазовану. Бо вона не дуже корисна. Перед тим, як вживати якісь ліки, проконсультуватися з лікарем. Водіям раджу не залишати машину на сонці, бо вона дуже нагрівається. Якщо це трапилося, то перед тим, як сісти за кермо, треба відчинити вікна. Якщо авто обладнане кондиціонером, увімкнути його при відкритих вікнах. Він видує гаряче повітря із салону. Уникати важкого фізичного навантаження, робити перерви.

Дітям не дозволяти гратися на сонці. Намагатися не виходити на вулицю в період з 11 до 16 години. У жарких країнах є таке поняття як сієста. У них є тривала перерва в цей період і вони не піддаються високому впливу температур.

Одяг правильний одягати. Світлих тонів. Так ми не відчуваємо спеку, бо світлий не притягує тепло, а відштовхує. Іти з перервами. Брати із собою воду. Одягати головний убір, щоб не напекло голову. Пов’язати на плечі хустинку, змочену водою. Або викликати таксі, обладнане кондиціонером.

Олена Удвуд

 

Читайте ще:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:26 У Козятинській громаді переселенцям роздавали постільну білизну, подушки, кухонний набір photo_camera 19:00 Кататимуть на байках, гратимуть рок і збиратимуть гроші на ЗСУ 16:26 Живий коридор для Героя: Козятин прощатиметься з Сергієм Чернієм 15:05 Козятинська ЦРЛ шукає хірурга, офтальмолога, психіатра. Перелік вільних вакансій Від читача 17:26 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 14:24 Храм Святої Мучениці Параскеви, що у Глухівцях офіційно перейшов до ПЦУ 13:00 Сьогодні — Чистий четвер. Молитви, прикмети та заборони цього дня 12:06 Назвали імена довгожителів-ювілярів травня, яких вітатимуть грамотами та грошима 11:00 Зробили писанки, щоб порадувати бійців у госпіталі photo_camera 10:04 Минає друга річниця, як на війні загинув Герой Віталій Михайловський 09:00 У Пустосі висадили алею ялинок photo_camera 08:22 «Мийка вагонів могла стати міною»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up