Як буде виглядати виборчий бюлетень

Як буде виглядати виборчий бюлетень
  • Народний депутат України Ірина Борзова на своїй сторінці у ФБ опублікувала пост, про те, що днями профільний комітет Верховної Ради затвердив нову форму виборчого бюлетеня на місцеві вибори, які відбудуться в жовтні 2020 року.

Зокрема Ірина пише, що днями профільний комітет Верховної Ради затвердив нову форму виборчого бюлетеня на місцеві вибори, які відбудуться в жовтні 2020 року.

Відомо, що нова система виборів буде за відкритими списками. В лівій частині бюлетеня – партії. В правій – прізвища кандидатів, які балотуються по округу від партії. Виборці будуть обирати не лише партії, а й зможуть віддати свій голос за конкретного кандидата.

Також комітет погодив зниження бар'єру для участі кандидатів в рейтингуванні з 25% до 5%. Колега Ірини Борзової по фракції Дмитро Гурін роз’яснив, як це працює.
«Наприклад, партія на виборах в Київраду поставила на перше місце по округу (права частина бюлетеня) кандидата Миколу, який вирішив нічого під час передвиборчої не робити і за нього особисто проголосували 50 виборців.
А от кандидатку Олену поставили на 5 місце, але вона провела суперуспішну кампанію і зібрала за себе 1000 голосів — але це тільки 20% від ціни мандату, до 25% вона не дотягнула (1250 голосів).
При бар'єрі 25% Олена не приймає участь в рейтингуванні (бо набрала 20%) — і в раду заходить Микола, який нічого не робив і зібрав 50 голосів, проте кум його поставив на перше місце в окружному списку.
При бар'єрі 5% — який сьогодні підтримав комітет — депутаткою стане Олена, яка провела ефективну виборчу кампанію і зібрала 1000 голосів!
В Європі таких кандидатів — які виграють вибори всупереч волі партії — кожен п'ятий.
Тобто, виграють і активні кандидати і партія, яка отримує частину кандидатів з дуже високою легітимністю і, головне, виборці, які зможуть реально впливати на склад своїх місцевих рад», - пояснив Дмитро.

Відео дня

— Знаєте, це перші бюлетені з відкритими списками. Раніше про це говорили і активісти і політологи, але тільки зараз прийняли реальні рішення. Люди повинні бачити не лише першу особу в списку партії, а й інших кандидатів, які висуває політична сила. Так буде чесно. Щодо ймовірності, що велика кількість бюлетенів буде зіпсована, бо там забагато інформації, то я переконана, що в нас люди у всьому розберуться, і зроблять свій вибір. Але з голосуваннями за «кота в мішку» (про закриті партійні списки) точно потрібно ставити крапку, — пише Ірина Борзова Народний депутат України у ФБ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • анонім

    Виглядають Сірко з пасльону та Пилип з конопель.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up