Врятували жінку з 10-місячним сином від знущань чоловіка і поселили у притулок

Врятували жінку з 10-місячним сином від знущань чоловіка і поселили у притулок
  • До козятинських правоохоронців звернулася мешканка громади, яка потерпала від домашнього насильства. Над жінкою знущався її чоловік.
  • Після з'ясування всіх обставин поліцейські офіцери спільно з соцслужбою доставили потерпілу та її 10-ти місячного синочка до спеціального притулку, який знаходиться на території нашої області.
  • Розповідаємо, як туди потрапити, скільки там можна жити і чому важливо не терпіти насилля, а звертатися до поліції.

Зазвичай люди, які зазнають домашнього насильства, не розуміють, що зіткнулись із ним. У суспільстві існує думка, що насильством слід вважати лише фізичні вияви агресії. Проте експерти говорять і про інші його різновиди, такі як психологічне, економічне та сексуальне. За статистикою, щороку майже 2 мільйони українок потерпають від цього. А це кожна четверта сім’я в Україні. 

Найчастіше жертвами є жінки. І найважче долати таку проблему жінці, у якої є маленька дитина, адже вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною і стає заручником фінансового становища. Відсутність постійного доходу також не дає можливості знімати житлову площу, якщо у жінки немає власного житла. Тому, на жаль, часто-густо жінки терплять домашнє насилля, вважаючи, що така ситуація безвихідна. Але, насправді вихід є. І сподіваємось, що історія, про яку ми розповімо далі, стане прикладом і поштовхом для багатьох не мовчати і головне, не терпіти домашнє насилля.

Днями до козятинських правоохоронців звернулася молода жінка, яка поскаржилася на проблеми в сім’ї. Людмила (ім’я змінене з етичних міркувань) розповіла, що її чоловік вчиняє домашнє насилля. Жінка — внутрішньо переміщена особа. Проживає на території Козятинщини. Зустріла чоловіка, одружились, народилась дитина. Згодом його мобілізували…

Відео дня

Повідомила про знущання чоловіка

— До поліції звернулася мешканка громади і повідомила — її побив чоловік, — розповідає заступник начальника відділення поліції, начальник сектору взаємодії з громадою Євгеній Трайдакало. — Виїхали на місце події, але тілесних ушкоджень у заявниці не було. Натомість, відносно неї вчиняли психологічне насильство. Працівники поліції склали відповідні протоколи і запропонували проїхати у притулок для тимчасового перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства. Вона відмовилася, тож її тимчасово поселили у будинок матері і дитини, який знаходиться у Козятині. Та довго вона там не побула. Ближче до вечора того ж дня вона знову звернулись до нас за допомогою. 

За справу взялися поліцейські офіцери громади Олександр Левчук і Олександр Журавльов. Вони виписали направлення та спільно з працівниками козятинської соцслужби доставили жінку з дитиною у притулок. Він знаходиться на території Вінницької області, за 100 км від Козятина

— Домашнє насильство — це не справа кожного, це суспільна проблема. І кожен громадянин та громадянка мають сприяти запобіганню його проявам,  — каже Євген Трайдакало. — Цьому немає виправдання. На жаль, випадків, коли жінки, які потерпають від насилля і потрапляють у притулок, у нас небагато. Це мабуть, перший за рік. Хоча потерпілих від домашнього насильства чимало. До прикладу, щотижня складаємо орієнтовно 10-12 протоколів із приводу домашнього насильства. Його вчиняють переважно чоловіки, віком 30-50 років. І здебільшого вони це роблять напідпитку. Тому вкотре звертаємося до мешканців громади — не замовчуйте, не відвертайтеся від тих, кому потрібна допомога. Якщо ви стали свідком домашнього насильства не будьте байдужими. Повідомляйте про це до поліції на лінію «102».

За словами Євгена Трайдакала, щоб потрапити у притулок для тимчасового перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства, потрібно направлення від поліції. У притулку можна перебувати до трьох місяців, безкоштовно. Там є продукти харчування, працюють спеціалісти, є все що необхідне для життя. Потерпілі там отримують юридичну, психологічну та соціальну допомогу, їм відновлюють довіру до людей та надію на краще життя своє та своїх дітей. Вони вчаться приймати рішення самостійно, підіймають свою цінність та складають плани на майбутнє.

— В Козятині теж має бути такий притулок, але його ще не відкрили, — додає Євген. — Відомо, що у приміщенні зробили ремонт, але ще не набрали штат.

До слова, 27 листопада розпочалася щорічна всеукраїнська акція «16 днів проти домашнього насилля» під назвою «Це не ок». На території Козятинщини у цей період проводилося ряд заходів, з метою підвищення обізнаності населення та привернення уваги громадськості до проблем подолання домашнього насильства. Представники поліції, влади та працівники соціальної сфери на робочій нараді обговорювали протидію домашньому насильству.  Також, у рамках всеукраїнської акції проходити різноманітні профілактичні та інформативні бесіди

Про обласний притулок

Вінницький обласний притулок для тимчасового перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства знаходиться на території області. Він дає можливість одночасного безпечного перебування до 30 осіб.

Право на влаштування до притулку має:

  • повнолітня постраждала особа, направлена структурним підрозділом місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування, до повноважень якого належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії насильству, уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги постраждалим особам;
  • особа, яка не досягла повноліття, але перебуває (перебувала) узареєстрованому шлюбі;
  • дитина у разі її прийняття до притулку разом з матір’ю/батьком або особою, яка їх замінює.

Також особа, яка зазнала домашнього насильства може звернутися:

  • До медичного закладу, якщо зазнали фізичного чи сексуального насильства
  • До відповідальної/ Уповноваженої особи у місцеву раду (міську, селищну, сільську) або райдержадміністрацію – яка/який організує взаємодію суб’єктів для надання допомоги постраждалій особі.
  • До місцевого центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – для отримання інформаційних та психологічних консультацій.  У службу у справах дітей, якщо Ваші діти – неповнолітні.
  • До Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги - для отримання інформаційних та психологічних консультацій.
  • На лінію довіри з запобігання домашньому насильств у Вінницькій області 0 800 75 04 75 Дзвінки безкоштовні та анонімні.

Читайте також:

Коли вогнегасник не допоміг, взялися гасити загоряння в авто снігом

Боротьба за життя триває. Допоможіть багатодітній матері здолати онкозахворювання

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ядвига Ядвіга

    Врятували жінку з дитиною?!
    Які добрі,може нагородити їх  медалями?!
    А потрібно того бугая,що знущався над родиною, запроторити до сізо!
  • Zoia Stryzhova

    То чоловіка треба до спеціального притулку
  • Fuck you

    А підара цього ви хоча би затримали?
  • Watering Yampi

    Ахуєть не встать,а для собак притулок коли буде,вже заїбали кидатися

keyboard_arrow_up