Як отримати допомогу в разі домашнього насильства — говорили на нараді з поліцією

Як отримати допомогу в разі домашнього насильства — говорили на нараді з поліцією
  • Поліція спільно з представниками влади, освітянами та працівниками соціальних структур провела робочу нараду.

  • На засіданні обговорювали протидію домашнього насильства.

  • Які випадки трапляються у Козятинській громаді найчастіше та що робити, аби покарати кривдника

У понеділок, 27 листопада представники поліції, влади та працівники соціальної сфери зібралися у залі засідань на робочу нараду. Причина — обговорити протидію домашньому насильству.

— Основна наша мета — провести роз’яснювальну роботу серед населення як в навчальних закладах, так і в публічних місцях, — каже заступник начальника відділення поліції, начальник сектору взаємодії з громадою Євгеній Трайдакало. — Так само необхідно проводити перевірку сімей, де вчиняється домашнє насильство. Звертати увагу на сім’ї, де потерпілими або кривдниками є неповнолітні або де діти присутні під час домашнього насильства. Адже вони автоматично стають потерпілими від домашнього насильства.

Як повідомили на засіданні, щотижня поліція складає орієнтовно 10-12 протоколів із приводу домашнього насильства. Його вчиняють переважно чоловіки, віком 30-50 років. І здебільшого вони це роблять напідпитку.

Відео дня

— Раніше, поки не змінилося законодавство, до осіб, які вчиняли домашнє насильство, застосовувалося тільки два адміністративних стягнення — громадські роботи і адміністративний арешт, — продовжує Трайдакало. — У більшості випадків це було дуже дієво. Один раз посварився, а потім ходить у поліцію, в центр пробації, у «Відродження», потім ці відробітки, перевіряють. Якщо громадські роботи не виконували, ми заміняли покарання на арешт. 

Ще один захід, який застосовують проти тих, хто вчиняє домашнє насильство — проходження корекційної програми. На програму кривдника можуть відправити за рішенням суду за поданням поліції. Однак поліція поки не ініціює такий запобіжний захід, адже у громаді відсутній спеціаліст, який може проводити корекційну програму.

— Ще один із методів недопущення домашнього насильства — обмежувальний припис, — каже Євгеній Трайдакало.

— Обмежувальний припис забороняє з’являтися кривднику за місцем проживання потерпілої до 6 місяців, — приєднується до обговорення Олександр Комар, директор Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. — Суд може продовжити цю заборону ще на 6 місяців, якщо кривдник повторно скоює насильство в сім’ї. Це дуже дієвий захід, який ми застосовуємо. Законом України передбачено, що постраждалі від домашнього насильства мають право на отримання безоплатної вторинної допомоги. Постраждалій не потрібна довідка про доходи. Ми складаємо заяву в суд і супроводжуємо потерпілу в суді. Нам для цього потрібен витяг із Єдиного реєстру досудового розслідування, що потерпіла сторона зверталася до поліції, або талон-повідомлення, якщо має місце кримінальний злочин. Єдине, що вимагає суд — щоб була систематичність скоєння насильства. Це потрібно, щоб були складені не один, а два-три протоколи і розглянуті в суді.

— Це практика нашого суду, що повинно бути кілька протоколів? — запитала міський голова.

— Так, але спочатку, коли обмежувальний припис вводили, достатньо було навіть нерозгянутого факту, — відповідає Євгеній Трайдакало. — Поліція може винести терміновий заборонний припис і заборонити кривднику до 10 діб проживати і спілкуватися із потерпілою. Більше 10 діб — це вже обмежувальний припис. Він виноситься за позовною заявою. 

За словами Євгена Трайдакала, проблема в тому, що не всі виконують терміновий заборонний припис. Хоча за це передбачена кримінальна відповідальність. Так само, як і за систематичне вчинення домашнього насильства. Втім порушники часто залишаються непокараними. І причина зачасту в самих потерпілих.

— Є протоколи, а ми порушити справу без заяви потерпілої не можемо, — пояснює Трайдакало. — Часто буває так, що потерпіла заяву написала, потім вони помирилися і вона не хоче розгляду справи, відповідно, прокурор не хоче відправляє матеріали до суду. Хоча у нас в колишньому Козятинському районі є особи, які сидять у в’язниці за систематичне домашнє насильство.

 

Читайте також:

15 років тюрми: засудили вінничанина, який допомагав росіянам в підготовці ракетних атак на місто

Організували у тюрмі підпільний кол-центр і обкрадали клієнтів провідного банку України

Сергій Трончук — ім'я вбивці: подробиці із життя родини загиблих

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up