У Пиковецькій гімназії відкрили меморіальну дошку Миколі Лисому

У Пиковецькій гімназії відкрили меморіальну дошку Миколі Лисому
  • Пам’ятну дошку сержанту Миколі Лисому встановили в рідному селі Пиковець.
  • Відкрили її в День знань у гімназії, де навчався загиблий воїн.
  • Командир бойової машини Микола Лисий загинув 7-го вересня 2022 року біля н.п. Благодатне. Він був   командиром 1-го механізованого взводу 28 окремої механізованої бригади і до останнього боронив рубежі нашої держави.

Розпочався День знань з святкової лінійки, на якій були присутні гості з районної військової адміністрації, керівництво Козятинської міської ради, батьки загиблих воїнів у війні з московитами, відомі в Україні волонтери і учні.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор навчального закладу Юрій Безпалько. 

Відео дня

Другим пунктом святкового заходу було представлення першачків. Класний керівник першокласників Світлана Щаблевська зробила з наймолодшими гімназистами коло пошани і вивела їх на ганок навчального закладу. Тож найбільша увага була прикута саме до них.

Староста села  Олена Борщаківська  подарувала першокласникам шкільне приладдя, а батьки  загиблого воїна Миколи Лисого подарували всім гімназистам великий телевізор.

Міський голова Тетяна Єрмолаєва у вітальному слові відзначила, що у Пиковецькій гімназії є все для того, щоб там навчалися більше учнів.

Завершилась урочиста частина Дня знань дзвінком на урок. Цю поважну місію довірили старшокласниці Соні Денисюк та першокласнику Тарасу Злагодюку.

Тільки цього разу дзвінок на урок став ще й сигналом  відкриття меморіальної дошки Миколі Лисому. 

Ми запитали матері Героя Любові Лисої, як вона пам’ятає день, коли маленького Колю привела до школи.

— Коля йшов у перший клас у 1991 році. Це був рік відкриття школи у Пиковці. У мене він не був надто домашнім, пам’ятаю його життєрадісним і жартівливим, розповідає матір Героя, — У перший день в школі він трохи розгубився. Коли учень випускного класу взяв його за руку, щоб вести до класу, то Коля глянув на мене. Я махнула йому рукою, мовляв, йди і він пішов в країну знань. Найбільше він любив українську літературу та спортивні змагання.

Користуючись випадком хочу подякувати особисто Олександру Дмитровичу Пузирю і всім, хто допомагав мені у відкритті у школі меморіальної дошки сину. Низький їм всім материнський уклін, —  сказала мама загиблого у війні Миколи Лисого

Перед відкриттям дошки ведуча заходу зачитала наказ Президента України.

«Відповідно до Указу Президента України від 10.05.2023 №270 орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено командира бойової машини, командира механізованого батальйону, сержанта Лисого Миколу Володимировича (посмертно) за  особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України та вірність військовій присязі».

Право відкрити меморіальну дошку довірили батькам та сину Миколи Лисого Дмитру.

Місію освячення меморіальної дошки Героя провели священики ПЦУ  настоятель храму Святого пророка Іллі отець Роман Масира та настоятель Свято Покровської церкви отець Іван Дуник. 

Після освячення дошки всі присутні поклали до неї квіти, а в сина загиблого воїна Дмитра така нагода сталася двічі.

Перший раз до дошки він поклав квіти від себе, а другого разу в його руках з’явилися квіти, коли заступник районної військової адміністрації, віддавши шану Герою, передав квіти його сину Дмитру.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (18)
  • Галина Журбенко

    Вічна і світла пам'ять Герою..
  • Наталія Залевська

    Вічна пам'ять та Царство небесне Герою 🙏Батькам низький уклін та щирі співчуття.
  • Надія Коломійчук

    Вічна пам'ять герою
  • Лілія Безкоровайна

    Вічна пам'ять та шана ГЕРОЮ! Вічний спокій . Царство небесне.

keyboard_arrow_up