У Махаринецькому лісі йде санітарна рубка дерев

У Махаринецькому лісі йде санітарна рубка дерев
  • Проблема. У Махаринецькому лісі Козятинської громади, в тому, що поблизу східної частини міста, на думку активних громадян нищать добротні дуби.
  • Ми побували у згаданому лісі та поспілкувалися з працівниками агролісу.
  • Що побачили і почули у нашій розповіді.

 В лісі ми помітили, дерева зовні схожі  на живі так і пеньки з явно хворих дерев. Розповіла про ситуацію в лісі виконуюча обов’язки лісничого Оксана Дорошенко.

— На сьогоднішній день, одним із найважливіших завдань фітосанітарної безпеки зелених насаджень є своєчасне виявлення, локалізація і ліквідація шкідливих організмів лісу. Ми ліс оглядаємо і коли знаходимо хворі дерева, викликаємо спеціаліста, —  розповідає Оксана Дорошенко. — Ще в серпні лісник нашого підприємства Микола Пизюк під час обходу № 6 помітив, що частина дерев вражена хворобою. Повідомили інженеру-лісопатологу зі столиці. Він приїхав до нас у вересні і підтвердив, що дерева уражені. Ми почали рубку на ураженій хворобою ділянці, а наше підприємство незаконно звинуватили, що ніби ми нищимо багатовікові, здорові дерева.

Відео дня

З цього приводу 20 листопада за роз’ясненням до нас звернулася депутат Козятинської міської ради Тетяна Костюк. Ми надали всі дозвільні документи, включаючи висновок лісопатолога та лісорубний квиток №195 від 2-го листопада 2023 року.

Ми хочемо довести до відома всіх зацікавлених осіб, що у діях ДП «Козятинський райагроліс» немає жодних протизаконних дій. Ця вирубка спрямована, щоб хвороба не поширилась на більшу ділянку лісу.

  Наше підприємство проводить санітарну рубку в районі села Махаринці (квартал 13, виділ 14). Це вибіркова санітарна рубка, яку заплановано здійснити на площі 16,6 га, проводиться згідно зі всіма санітарними нормами та правилами, зокрема постанови КМУ № 765 від 25. 10. 2016 р., а також виданим лісорубним квитком.

Звинувачення, що ми нищимо живі дерева, безпідставні, оскільки зовні здорові дерева вже можуть бути уражені такою ж хворобою. У даному випадку, за висновками лісопатолога, дубовим несправжнім трутовиком, дубовою двоплямистою вузькотілою златкою, ясеновою кореневою гниллю, всиханням і іншими хворобами.

— На що піде деревина із згаданої ділянки лісу?

— Вся лісова продукція від згаданої рубки йде на потреби населення та комунальних підприємств. Кожен, у кого є така потреба, може прийти і виписати дрова. Потрібно тільки звернутися до ДП «Козятинський райагроліс». 

Все, що ми робимо, включаючи й документи, є у вільному доступі на сайті підприємства і кожен бажаючий може з ними ознайомитися.

— Скільки лісу йде під сокиру через хвороби дерев і чи посадка молодняка відповідає  вирубкам?

— Хворіє дерев більше. Молодняк ми садимо, виходячи зі своїх можливостей.

ВРІЗ: «Вся лісова продукція від згаданої рубки йде на потреби населення та комунальних підприємств», — кажуть у райагролісі










 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)

keyboard_arrow_up