«Це жахіття зветься сходинки Будинку культури»

«Це жахіття зветься сходинки Будинку культури»
  • Сходи Міського будинку культури розсипаються на очах.
  • Вони не бачили ремонту ще відтоді, як це приміщення було кінотеатром.
  • Чи збираються лагодити сходи у найближчому майбутньому — дізнавалися наші журналісти

Днями отримали повідомлення від нашої читачки Людмили. «Добрий день!! Це жахіття зветься сходинки Будинку культури в центрі нашого міста. Мабуть, боженька оберігає наших дітей, які полюбляють там бігати, від травм. Мер нашого міста в Будинку культури проводить постійно всілякі зібрання. Цікаво, вона це жахіття зовсім не бачить? Чи для мера це нормально? Дуже гірко дивитись на цей безлад, як очима наших жителів міста так і гостей нашого міста», — йшлося в повідомленні, до якого жінка прикріпила фотографії сходів, що ведуть до центрального входу Міського будинку культури.

Те, що сходи у жіхливому стані — для козятинчан не новина. Без сліз на них просто неможливо дивитися. Гранітні плити, чи точніше те, що від них ще залишилося, грають під ногами. Боїшся зробити зайвий крок, аби не шубовснути прямісінько на асфальт. В одному місці шматок плити взагалі відвалився. Виглядає це так, наче сходами хотів поласувати велетень і просто відкусив величезний шмат граніту.

Відео дня

Пам’ятаєте, три роки тому у Новорічну ніч на сходах нашого будинку культури виступав оркестр гарного настрою «Ренесанс»? Музиканти мусили зробити там імпровізовану сцену, тому що сцену реальну, яку готували до концерту, не змогли використати через погані погодні умови. Дивно, як учасники оркестру вціліли й не попадали з тих сходів. Тому що на них не те що грати, ба навіть стояти важко.

Припускаємо, що сходи Міського будинку культури не ремонтувалися жодного разу, відколи будівлю здали в експлуатацію. А то було у 1962 році — саме тоді відбулося відкриття кінотеатру «Мир» на центральній площі Козятина. Ми не можемо стверджувати, що нинішні сходи ровесники самої будівлі. Швидше за все, їх обклали гранітом дещо пізніше. Таке припущення ми зробили, опираючись на світлину. Козятинчани точно пригадають, що раніше посеред площі стояв пам’ятник Леніну на бетонному постаменті із гранітними плитами. І вони виглядали точнісінько так само, як і плити на сходах міського будинку культури. Втім на фотографії нашої площі 60-их років дизайн пам’ятника зовсім інакший.

Тож можемо припустити, що гранітні плити на сходах теж з’явилися значно пізніше. Але те, що їм точно більше чотирьох десятків років — беззаперечний факт, який також доводять світлини. На фотографіях, що датуються 1980-ми роками, у кінотеатру «Мир» ці ж самі гранітні сходи, які ми бачимо сьогодні, щоправда, із однією великою відмінністю — плити там ще цілі.

Те, що за стільки років матеріал почав псуватися — зовсім не дивно. Час не шкодує нічого. Так само у жахливому стані одні зі сходів Центру дитячої та юнацької творчості, де колись був відділ РАЦСу. Мова йде про вхід до будівлі з боку вулиці Чумацький шлях (колишня Мічуріна). Там гранітні плити у багатьох місцях вже зовсім повідпадали. Не краще виглядає і постамент, на якому колись стояв бюст Пушкіну в парку: плити, які оббилися, молодь використала у якості трампліна, щоб кататися на самокатах та скейтах.

Проте напрошується питання: чому сходи Міського будинку культури до цього часу не полагодили, якщо саме приміщення за останні два десятки років пережило вже декілька реконструкцій, а сходи як були оббиті, такими й залишаються. Чи збираються владнати цю проблему, а головне коли — ми запитали Світлану Рибінську, начальницю відділу культури Козятинської міської ради.

— Сходи будинку культури включені в проект реконструкції площі, тому що необхідно, аби вони вписувалися в загальний ансамбль, — каже Світлана Рибінська. — А оскільки за виділення коштів на ремонт площі поки не проголосували, не буде і ремонту сходів. 

За словами Світлани Рибінської, реконструкція самого будинку культури стартувала ще за каденції Михайла Висоцького, який був міським головою впродовж 2006-2010 років. Першочергово поміняли дах, вікна та фасад, тому що стеля на той час була у жахливому стані. Пізніше зробили внутрішні роботи: реконструювали сцену та глядацьку залу, за тим — фойє, яке сьогодні має вигляд сучасної виставкової зали. Тепер хотіли взятися за фундамент будівлі і самі сходи, але все впирається в реконструкцію центральної площі.

— Рівень відмостки має відповідати рівню покриття на площі, — пояснює начальниця відділу культури. — Коли фахівці зроблять рівні площі, тоді ми почнемо обкладати фундамент. Ми в цьому році хотіли почати своїми силами, але ми це все зупинили. Очікуємо, що почнуть реконструкцію площі і ми зможемо довести до кінця будинок культури. Цього року у нас є трохи порушення даху, напевно через вітри, тому ми хочемо трохи відремонтувати дах. Маленькі ремонти, які в наших силах, ми продовжуємо, ті, на які нам виділені гроші в бюджеті. А реконструкція — це капітальний ремонт.

 

Читайте також:

Виділили 30 мільйонів гривень на укриття у школах Вінниччини

Встановили нову вивіску, підсипали парковку, підстригли поле: показали фото оновленого «Локомотиву»

У сквері завершили ремонт доріжок

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • Кіпоренко Олександр

    Скоро будинок культури піде за басейном !
  • Людмила Павлюк

    Раніше тих сходів ніхто не бачив . Дуже велика проблема під час війни . Краще б витрачали кошти туди де це необхідно .
  • Геннадий Ткачук

    Цікаво ,а  може хтось нагадати ,що місцевою
    владою зроблено з грудня 2020 по сьогодні  для  благоустрія  ТГ крім організації руїни ?Може я щось не побачив ,крім вбитих доріг  і центральної площі ,гидко обрізаних дерев на центральному цвинтарі ,в парку ,2 школі .Закритих басейну і лікарні та стоматцентру .Якихось не зрозумілих питаннях по алеї слави  на цвинтарі ,де батькам загиблих пропонують ще рік почекати …Де хоть щось ?
  • Моя Европа

    Це жахіття зветься містом 🤣

keyboard_arrow_up