Тепер у Козятині видають і пластикові паспорти, і закордонні

Тепер у Козятині видають і пластикові паспорти, і закордонні
Паспорт громадянина України нового зразка (внутрішній) — це пластикова, так звана ІD-картка

За розміром він такий, як кредитна банківська картка. З вищим ступенем захисту від підробок. Видається на 10 років. На ньому розміщені традиційні візуальні дані: фото, прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження, номер, термін дії. Він існує з безконтактним електронним носієм інформації (в народі — чіпом) і без нього. На чіпі зашифровується додаткова інформація: місце реєстрації, сімейний стан, оцифроване фото і особистий підпис.

Особам, які через через свої релігійні переконання відмовляються отримати паспорт з чіпом, оформляється і видається ідентичний паспорт, але без чіпа.

Заміна паспорта не обов’язкова, якщо він придатний до використання. Це буде поступовий процес, який триватиме кілька років.

Відео дня

Козятинський район — один із перших восьми районів Вінницької області, де з 12 січня почали прийом громадян для оформлення ІD-картки.

Про процес видачі пластикових паспортів розповів газеті начальник козятинського районного сектору міграційної служби Віктор Сінько.

— Спеціальне обладнання до нас потрапляло поступово. У грудні привезли і встановили спеціальну антенну. Через якийсь час підключили апаратуру. Я і головний спеціаліст сектору міграційної служби пройшли спеціальні навчання.

За словами Віктора Вікторовича, обладнання для зчитування інформації з ІD-карток в установах і організаціях міста ще немає. Як у міграційної служби немає обладнання для зміни, в разі необхідності, інформації на електронному носії картки. І так не тільки в Козятині, а по всій Україні. Тому про реєстрацію особи, яка замінила прописку, поки що видаються довідки.

Кому і як вже видані пластикові паспорти?

У перший день — 12 січня, заявки оформили двоє підлітків. Наступного — ще п’ятеро.

Поки що ця процедура тільки для осіб, що досягли 16-річного віку і вперше отримують паспорт. Для них це безкоштовно. Згодом такі паспорти отримуватимуть усі бажаючі й ті, хто матиме потребу в заміні паспорта. Скільки це буде коштувати — не відомо. Поки що, в разі зміни прізвища, втрати паспорта та за інших подібних обставин, будуть видаватися паспорти старого зразка. При досягненні 25, 45 у них же будуть приклеювати нове фото.

ID-картки зараз — тільки для шістнадцятирічних і безкоштовно. Вони мають принести своє свідоцтво про народження. Більше нічого не потрібно.

У козятинському районному секторі міграційної служби спеціально навчений працівник сфотографує, оформить у спеціальній програмі заявку. Дані, через супутниковий зв’язок, надійдуть на спеціалізований поліграфкомбінат “Україна”. Там впродовж місяця буде виготовлений новий паспорт. Готові документи у районні сектори міграційної служби буде доставляти спеціальна фельд'єгерська служба доставки.

Ми переадресували пану Сіньку запитання, які надійшли від наших читачів на гарячу лінію і отримали відповіді:

Закордонний паспорт коштує близько 600 гривень

— Якщо шістнадцятирічний сам не може прийти?

— У разі особливих випадків, коли отримувач паспорта через особливості розвитку не може самостійно звернутися в районний сектор, його законні представники надають, крім його свідоцтва про народження, документи, що підтверджують їх повноваження і особу. Якщо громадянство набуте не за народженням в Україні,  потрібно надати документ, підтверджуючий набуття громадянства.

— Чи буде ІD-картка також і документом для виїзду за кордон?

— Ні, вона лише для користування в межах України. З 19 січня виготовлення паспортів для виїзду за кордон будуть замовляти у Козятині (неділя і понеділок вихідний). Тим, хто збирається міняти чи отримувати вперше паспорт громадянина України для виїзду за кордон, не варто їхати у Вінницю. Там вас можуть і не прийняти, оскільки все необхідне для цього вже є в Козятинському районному секторі міграційної служби.

— Які зміни у порядку отримання закордонних паспортів?

— В закордонних паспортах нового зразка теж є чіп. На ньому містяться оцифровані відбитки пальців власника — тому такі паспорти називають біометричним. Вартість термінового виготовлення закордонного паспорта звичайного зразка без чіпа (впродовж 10 робочих днів) — близько семисот п’ятдесяти гривень, а біометричного —  майже на сімдесят гривень більше.

Регламентне виготовлення звичайного закордонного паспорта (впродовж місця) коштує близько п’ятисот гривень. Біометричний — на шістдеcят гривень дорожчий. Оплата здійснюється в банку. Щоб забрати готовий біометричний паспорт, треба буде пройти верифікацію — звірку відбитків пальців.

Коли між Україною і європейськими країнами буде введений безвізовий режим пересування громадян, потрібен буде саме біометричний закордонний паспорт із оцифрованими відбитками пальців. До звичайного закордонного паспорта віза все одно буде потрібна.

На Козятинщині — до 300 іноземців

— Скільки зареєстрованих іноземців на території міста та району?

— Іноземних громадян, які приїжджають в Україну на короткотермінове перебування (не більше 90 діб впродовж останніх 180 діб) реєструє Державна прикордонна служба. Вони не повинні ставати на облік Державної міграційної служби, як це було колись.

Державна міграційна служба видає і реєструє іноземним громадянам два види посвідок на проживання на території України —  на тимчасове і на постійне проживання.

Посвідка на тимчасове проживання видається певній категорії іноземців. Наприклад, акредитованим в Україні журналістам, релігійним або науковим діячам, які приїздять в Україну за укладеними трудовими договорами, з місіями, у відрядження тощо. Також тим, хто прибуває з метою возз'єднання сім’ї. Такі посвідки видаються на рік із можливістю продовження.

Посвідка на постійне місце проживання видається тим іноземним громадянам, які були зареєстровані Державною прикордонною службою і отримали в установленому порядку дозвіл на імміграцію.

За наявними відомостями Козятинського районного сектору міграційної служби, на теперішній час, за посвідками на постійне та тимчасове проживання на території міста і району зареєстровані близько 270 іноземців.

— Чи є у них обов’язкові в Україні щеплення від хвороб?

— Щеплення є поза компетенцією Державної міграційної служби. Законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства не передбачає інформування медичних установ Державною міграційною службою про отримання іноземцями посвідок.

— Скільки із зареєстрованих в місті і районі іноземців офіційно працевлаштовані і мають дозвіл на роботу?

— Облік працевлаштування, чи непрацевлаштуваня іноземців, які мають посвідки на постійне чи тимчасове проживання, міграційна служба не здійснює. Працевлаштування це їх право, а не обов’язок, про виконання якого вони повинні повідомляти.

— Скільки було притягнуто до відповідальності?

— Облік іноземців, притягнутих до кримінальної відповідальності не входить до компетенції нашого відомства. Міграційна служба притягає до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства тільки за порушення законодавства про правовий статус іноземців.

У 2015 році Козятинським районним сектором міграційної служби за такі правопорушення притягнуто до адміністративної відповідальності 18 осіб. Крім цього, ще 4 громадянина України — за сприяння в порушенні іноземцями правил перебування в Україні.

Відносно трьох іноземців прийняті рішення про примусове повернення їх в країни походження.

За інформацією прикордонників, кордон назад вони перетнули.


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Владимир Комисаров

    Отлично! ;)

    Анонім reply Владимир Комисаров

    А гроші за те що відбитки пальців беруть мило даватимуть щоб руки помити.
  • Anonymous

    Ну, слава Сіньку, у Козятині хоч щось видають! А то скрізь тільки забирають та здирають...

    Анонім reply Anonymous

    Диви сюда москалі затесались.Шо Сінько ваш брат сепаратист.Жодного москаля не видворив з Козятинщини.

    Георгий Липовецкий reply Anonymous

    Навіки слава!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:10 У Чистий четвер разом із матусями писали писанки photo_camera 10:19 Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 09:07 Цей день в історії, 3 травня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 21:26 У Козятинській громаді переселенцям роздавали постільну білизну, подушки, кухонний набір photo_camera Від читача 17:26 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:00 Кататимуть на байках, гратимуть рок і збиратимуть гроші на ЗСУ 16:26 Живий коридор для Героя: Козятин прощатиметься з Сергієм Чернієм 15:05 Козятинська ЦРЛ шукає хірурга, офтальмолога, психіатра. Перелік вільних вакансій 14:24 Храм Святої Мучениці Параскеви, що у Глухівцях офіційно перейшов до ПЦУ 13:00 Сьогодні — Чистий четвер. Молитви, прикмети та заборони цього дня 12:06 Назвали імена довгожителів-ювілярів травня, яких вітатимуть грамотами та грошима
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up