«Ставок замерзає, а там лебідь. Врятуйте»

«Ставок замерзає, а там лебідь. Врятуйте»
  • Природа. Козятинчани б’ють на сполох — вдарили морози, вода почала братися кригою, а на сільському ставку сидять лебеді.
  • Ми отримали з цього приводу телефонні дзвінки та повідомлення, про це пишуть і в соцмережах. Чи потрібно рятувати птаха, чи він сам перезимує — з’ясовували наші журналісти

З року в рік, з приходом осінньо-зимового періоду, коли настає мінусова температура і замерзають водойми, люди хвилюються за пернатих красенів-лебедів, якщо ті не встили чи не забажали відлетіли в теплі краї. От і цього року на сільському ставку є кілька птахів, які залишились на зимівлю тут. Білі, гарні та здорові з виду, вони, то втрьох хлюпочуться у тій частині ставу, де вода через течію не замерзла, то один, пірнає за здобиччю на глибину.


 


Звісно, мешканці громади, йдучи повз водойму, хвилюються за життя лебедів, адже думають, що птахи через холод та лід можуть загинути. Як от, наприклад, мешканка села Козятин Юля. Вона зателефонувала на на гарячу лінію газети «RIA-Козятин» і ледве не плачучи сказала: «Шкода дивитися, ставок замерз, а на ньому лебідь. Він же ж може загинути, врятуйте його, позвоніть рятувальникам чи зоозахисникам. Хай вони його помістять в тепле та затишне містечко, аби він спокійно перезимував».

Відео дня

Це не єдине звернення стосовно прихистку лебедя у селі Козятині. Наш читач Олександр Коломієць теж написав повідомлення у групу «RIA-Козятин» на сторінці Фейсбук: «У ставку біля роздоріжжя села Козятин лебідь білий один залишився, не зміг видно вилетіти. Замерзає вода. Загине, потрібно врятувати, прихистити».

Ми зателефонували у прес-службу Головного управління ДСНС у Вінницькій області і переадресували прохання стурбованих долею лебедя мешканців Козятина. Нас запевнили — такі ситуації, на жаль, виникають з року в рік. Для птахів такі погодні умови зовсім не загрозливі (вони можуть витримати мороз до -25). Вода на ставку в місцях, де є течія не замерзає повністю, тож лебідь «не примерзне» до неї і не замерзне, рятувати його від цього не потрібно. Тим паче, незабаром, за прогнозами синоптиків, знову будуть «плюси».

Також у рятувальній службі пояснили — для того, щоб лебідь не загинув, його потрібно годувати і ні в якому разу не хлібом, а зерном. А якщо пернатий на перший погляд має проблеми зі здоров’ям, то в першу чергу потрібно звернутися за допомогою до зоозахисників. Бо навіть якщо рятувальники дістануть лебедя з водойми, йому потрібно знайти прихисток, а це питання також до зоозахисників.



 

Волонтери наголошують — рятувати лебедів не потрібно

Те, що лебеді на сільському ставку не потребують порятунку, підтверджують і козятинські зоозахисники. Волонтерка Людмила Іллієвич-Швець наголошує — критичної ситуації та загрози життю пернатим немає, тому не потрібно панікувати.

— Вже два дні як фейсбук майорить дописами «Врятуйте, в селі Козятині лебідь замерзає», — каже Людмила Іллієвич-Швець. — Це неправда, вчора я їздила туди, лебідь спокійно плаває, щось собі шукає у водичці, але все одно страх на нього люди наганяють, тому він неспокійний. Сьогодні вже я взяла у сусіда кукурудзи, нарізала моркви, щоб його погодувати, але поки нереально йому їжу закинути, треба, щоб він трохи ближче підійшов до берега. Їх уже сьогодні там троє, дякувати Богові, він не один. Там є гарна течія, птахи плавають. Потім бачу, один плаває, двоє вилізли на лід, клювики поховали під крильця і сплять.

Волонтери наголошують — рятувати лебедів не потрібно. За тих умов, які є зараз, вони можуть спокійно перезимувати. Для них температура нижче нуля не є страшною. Лебеді переносять холоди за рахунок щільного пухового покриву та підшкірного жиру. Це допомагає захищати тіло від морозу та вітру. Якщо крига не вкрила водне плесо повністю і є відкрита вода, хоча б лунка 2 на 2 метри, лебідь може спокійно зимувати на водоймі. 

Птаху потрібно рятувати лише тоді, коли він поранений, якщо у нього зламані чи вивернуті крила або якщо на птахові є сторонні предмети, наприклад, риболовна леска, блесна. Однак якщо ви бачите на шиї кільце з номером — це не сторонній предмет, а орнітологічна мітка. Також птах потребує порятунку у тому випадку, якщо він залишився один на повністю замерзлій водоймі. Але якщо на повністю замерзлій водоймі група птахів, то вони швидше за все чекають, поки вода розмерзнеться.

Лебеді — птахи перелітні, тому вони зазвичай на зиму відлітають південніше. Але на невеликих водоймах, а саме таким є наш сільський став, лебеді зазвичай залишаються довше. Причина у тому, що їх підгодовують люди і вони не відлітають зі свого «хлібного місця».

Щодо годування, то лебедям не можна давати булки, пиріжки, сосиски. Краще буде, якщо ви на березі насипете кукурузу чи пшеницю, натертий гарбуз, листя капусти або ж дрібну сиру рибу.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Світлана Шаламова

    Треба в врятувати лебедів це найкраща птаха з усіх птахів
  • Ярослав Бутнару

    Потрібно в врятувати
  • Саня. Татьянчук

    Потрібно в рятувати

    Ярослав Бутнару reply Саня. Татьянчук

    Саня. Татьянчук так
  • Виталий Малиновский

    Файно що редакція і люди паряться за лебедя який не полетів в теплі краї,а те що більшість водойм під загрозою засухи то похуй,головне що один лебідь не улетів.. Байдуже що засухи водойм нанесуть більшу шкоду Еко системі ,риби і жаби не такі ж красиві ,як ЛЕБЕДІ😕

keyboard_arrow_up