Навіть із пінопласту зробити хатинку — це вже добре

Навіть із пінопласту зробити хатинку — це вже добре
  • Осінь ще не завершилася, але за вікном вже зимно.
  • Для тварин, які живуть на вулицях, пережити холодну пору року — справжнє випробування.
  • Як їм допомогти — розповіли зоозахисники

Цього тижня вдарили перші морози. Холодна температура повітря тримається впродовж декількох днів. І хоча поки що стовпчики терммометрів не опускалися нижче за -4, для чотирилапих, які мешкають на вулиці, це вже досить холодно. Адже вони не можуть, як люди, зайти до теплої домівки, увімкнути опалення і сховатися під ковдру. Але ми можемо допомогти безпритульним тваринам перезимувати.

Перше, про що треба подбати — питна вода. Влітку із цим значно простіше — можна поставити мисочку, чи навіть обрізану пластикову пляшку і залишати в ній для чотирилапих воду. Взимку із цим складніше, тому що коли температура опускається нижче нуля, вода замерзає. Тому краще залишати для вуличних тварин теплу воду. Тоді вона не замерзне так швидко. Ще один важливий пункт — харчування.

— Зараз актуально давати тваринам сухий корм, — розповідає зоозахисниця Людмила Іллієвич-Швець. — Можна давати цукрові кісточки (великі яловичі кістки, вкриті хрящами — авт.). Звичайно, найкраще годувати тварин кашею. Хоча б раз на день щоб тваринка з’їла щось тепленьке. Це має велике значення. Тепла каша допоможе і обігрітися, і насититися.

Відео дня

Собаки трохи легше переживають холод, адже у них і маса тіла більша, та й пересуваються вони значно більше. Натомість коти — справжні мерзляки. І для них величезна проблема не лише мороз, а й вітряна та волога погода навіть за температури 0 градусів. Через підвищену вологість у повітрі шерсть стає мокрою і тварина втрачає ще більше тепла. А якщо ще й дує сильний вітер, муркотуни замерзають ще дужче. Тому для котиків однаково страшні і люті морози, і волога вітряна погода.

Щоб тварини не замерзали, варто подбати про те, аби у них було місце, куди вони можуть сховатися і трохи погрітися.

— Раніше у Козятині були теплотраси, — продовжує зоозахисниця. — Можливо, зараз вони десь ще і залишилися. Раніше, пригадую, такі великі труби були в п’ятиповерхових двориках біля колишньої залізничної лікарні. Там стільки котів грілося! Зараз не знаю, чи є там теплотраси, але в тому дворику є будочки для тварин. Мешканці цих будинків опікуються котиками.

Щоб допомогти чотирилапикам перезимувати, не обов’язково майструвати для них дерев’яні будки. Достатньо невеличкої хатинки, яку можна зробити зі звичайного пінопласту. Таке точно знайдеться майже у кожного вдома.

— Пінопласт має теплоізоляційні властивості, — каже Людмила. — Він суперово тримає тепло. Вже буде котикам добре. Найкраще було б, щоб тваринам на вулиці не потрібна була допомога, щоб вони всі були при господарях, при порядних, добрих, відповідальних власниках. Щоб не зимували на вулиці і не зустрічали новий день, не знаючи, чи хтось нагодує, чи хтось обігріє. Але якщо ми не можемо забрати всіх додому, то можемо максимально зробити все для того, щоб полегшити їм зимування. Головне, щоб на фоні цього добра не проявлялися шкідники. Тому що є і такі, які несуть за собою лише біду — труять, трощать. Якщо ми, люди, будемо добрішими, не буде покинутих тварин, які потребують нашої опіки і допомоги. 

 

Читайте також:

«Я їх виходила і дуже хочу знайти для них найкращу родину»

«Відгукнулася лише одна людина з Києва, а я не можу так далеко їхати»

В Україні створять єдиний реєстр домашніх тварин

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up