Смертельну хворобу можна принести на взутті або з кормами: все про Монтгомері

Смертельну хворобу можна принести на взутті або з кормами: все про Монтгомері
  • На сьогоднішній день у світі та Україні зберігається напружена ситуація щодо африканської чуми свиней. У 2024 році в Україні підтвердили 20 випадків захворювання свиней на африканську чуму. (12 - домашні, 7 - дикі, 1 - інфікованіоб’єкти).
  • Всього з 2012 року – 630 випадків.
  • У Вінницькій області останній випадок стався в липні 2024 року в с. Велика Кісниця, Ямпільська міська територіальна громада, Могилів-Подільський район, ТОВ «Великокісницьке» (домашні свині).

За інформацією головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Хмільницького районного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Геннадія Мельничука, останній випадок на Козятинщині зафіксували в приватному секторі в селі Молотківці в 2019 році.  Всього реєструвалося 4 випадки захворювання свиней на АЧС. 1 – в  2017
році, 1 – в 2018, 2 – в 2019 році. 2 фіксувалися випадки в приватному секторі, 2 – в агроформуваннях.

— Африканська чума свиней (АЧС або хвороба Монтгомері) — це контагіозна вірусна геморагічна хвороба домашніх і диких свиней, на яку інші тварини та люди не хворіють. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник на іншу територію, де є сприйнятливі тварини (домашні або дикі свині). Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища, — зазначає Геннадій Мельничук

Африканська чума свиней є однією з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.
Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки: раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву; підвищення температури тіла до 40,5-42°С; зниження апетиту, в'ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку; синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п'ятачка та кінцівок.

Відео дня

Хворі свині виділяють збудника АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями організму. Загибель захворівших тварин при зараженні АЧС 100 %.

— Варто зазначити, що частіше за все, при розслідуванні спалахів АЧС на території України, виявлялось, що збудник хвороби був занесений до домашніх свиней їх власником на взутті, знарядді догляду або з кормами, що були принесені з лісу або з інших місць, де можуть перебувати дикі тварини, — додає Геннадій Мельничук

Аби не занести вірус АЧС в приватні господарства необхідно:

  • Не здійснювати закупівлю не ідентифікованих свиней у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  • Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
  •  Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. 
  • Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому для використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.
  • Не допускати відвідування тваринницьких приміщень сторонніми особами.
  • Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
  • Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.
  • Не використовувати харчові відходи для годівлі свиней.
  • При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.
  • Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  • Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати у спеціально визначених для цього місцях.

— Дотримання вказаних вище елементарних заходів вбереже тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а їх господарів — від непередбачуваних матеріальних втрат.

Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста ( за містом проживання) або Хмільницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області тел. (0432)-65-73-30

Читайте:

Як вберегти себе від сонячного (теплового) удару: поради від козятинських лікарів-анестезіологів

Були в аграріїв та на водних об'єктах: рятувальники з поліцією провели у громаді рейди

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up