Скажені собаки, коти, лисиці: скільки покусали, відстріляли та як вакцинуватися?

Скажені собаки, коти, лисиці: скільки покусали, відстріляли та як вакцинуватися?
Провідний лікар Хмільницького районного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Дмитро Лазарчук робить щеплення від сказу. Його пацієнт — кіт
  • Варто знати. Сказ — небезпечна хвороба зі 100% летальністю. Заразити нею людину можуть як домашні улюбленці, так і дикі тварини.
  • Чи є випадки сказу на Козятинщині та де можна вакцинувати свого чотирилапого друга, аби вберегти і його, і своє життя

Наприкінці березня Вінницею прокотилася новина про те, що в мікрорайоні Бучми собака покусав близько 15-ти людей, а невдовзі тварина загинула. Труп направили до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, де за результатами лабораторного дослідження встановили сказ. Усіх тварин та мешканців мікрорайону, де це сталося, посадили на карантин. На фоні цієї небезпечної ситуації, вирішили розпитати, яка ж ситуація зі сказом на теренах нашого колишнього району, тобто в чотирьох територіальних громадах.

Динаміку випадків сказу за останні п’ять років нам надали у Хмільницькому районному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Так, з 2020-2024 роки всього зафіксували 49 випадків.

  • 2020 р. : лисиці – 3, собаки – 8, коти – 7, ВРХ – 12 ( в т. ч. с. Юрівка – 9). Всього – 30 випадків. 
  • 2021 р.: лисиці – 4, собаки – 2, коти – 2, ВРХ – 1. Всього – 9 випадків.
  • 2022 р.: лисиці – 1, коти – 1. Всього – 2 випадки.
  • 2023 р.: лисиці – 2, собаки – 2, коти – 2. Всього – 6 випадків.
  • 2024 р : лисиці – 1, коти – 1. Всього – 2 випадки.

У даних випадках у безпритульних тварин сказ реєструвався в однієї собаки та трьох котів.

Відео дня

— Виникненню випадків сказу сприяє перевищення норм популяції червоної лисиці на

території району, яка має становити 0,5-1 лисиця на 1000 га угідь, — розповідає головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Хмільницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області     

Геннадій Мельничук. — Наразі, за даними голови Козятинської організації товариства мисливців та рибалок, щільність популяції лисиць на території району становить 3-3,5 лисиці на 1000 га угідь. Однією з причин збільшення популяції є заборона на полювання в зв’язку з воєнним станом. Дозвіл на полювання видавали кілька разів, у зв’язку з випадками сказу, внаслідок чого відстріляли 37 голів лисиць — 7 голів у листопаді минулого року та 30 голів у лютому цього року.

Динаміка укусів

За словами Геннадія Мельничука, в минулому році на Вінниччині в травні та вересні провели дві кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Приманки з вакциною розкидали на узліссях, узбіччі доріг, річок, сільськогосподарських угідь створеними бригадами за участю ветеринарних спеціалістів, єгерів та мисливців. До 2022 року подібні заходи проводилися щорічно за допомогою авіації.

Повідомили і кількість укусів за останні 5 років. Всього їх — 301.

  • 2020 — 65, 
  • 2021 — 60,
  • 2022 — 86, 
  • 2023 — 75,
  • 2024 — 15.

— У даних випадках не вказані покуси безпритульними тваринами через складнощі спостереження за ними, — додає Геннадій Мельничук. — При цьому потерпілі люди змушені отримувати комплекс антирабічних щеплень. Відомі випадки, коли одна з безпритульних тварин нанесла укуси 14 громадянам в Козятині. Це сталося восени минулого року. На щастя, вона була не скажена. Вона після цього себе стала тихо поводити і не відзначалася. Спеціалісти служби ветеринарної медицини здійснювали клінічний нагляд за тваринами, які покусали людей.

Як зауважує Геннадій Мельничук, Козятинська міська рада проводить певні заходи по зменшенню кількості безпритульних тварин, укладає договір з лікарем ветеринарної медицини щодо здійснення послуг по стерилізації, ідентифікування тварин за допомогою вушних бирок та щеплення їх проти сказу. Але реальною можливістю зменшити кількість безпритульних тварин, а отже і нанесення ними укусів людям, є створення притулку для утримання безпритульних тварин на території громад. Проте на даний час жодного притулку на території громад Козятинщини не створили.

Маєте щеплювати своїх улюбленців

— При виявленні скаженої тварини, необхідно негайно сповістити Держпродспоживслужбу або ветеринарного спеціаліста, що обслуговує населений пункт, — наголошує Геннадій Мельничук. — Спеціалісти служби ветеринарної медицини району шляхом подвірного обходу проводять планові профілактичні щеплення проти сказу домашніх тварин, а саме — собак та котів. Держава в достатній кількості закупила вакцину для їх імунного захисту. Обходи дворів здійснюються регулярно, щорічно, в тих місяцях, в яких робилися в минулому році. Люди звикають до схеми. Часто робимо обходи у вихідні, щоб господарі домашніх улюбленців були вдома. У нас 73 населених пункти. Наприклад, Зозулинецька зона робить щеплення в січні,  Тернівська — в лютому. Найбільша масовість вакцинування відсунулась на 3-4 квартал. У цьому кварталі в нас ще Бродецьке, Вовчинці, а також Кордишівка. 

Разом з тим фахівці наголошують — згідно з інструкцією «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», власники тварин зобов’язані доставляти собак і котів в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду і профілактичного щеплення проти сказу один раз в рік. Але небажання деяких власників тварин пред’являти їх для щеплення значно ускладнює ситуацію профілактики сказу серед тварин. У більшості випадків це стосується щеплення котів, які є особливо небезпечними при захворюванні їх на сказ і наносять при цьому покуси значній кількості людей. На власників тварин, які відмовляються надавати домашніх тварин для щеплення, можливе накладання адміністративного стягнення у вигляді штрафу. Пам’ятайте: сказ вилікувати неможливо, його можна лише попередити, зробивши вакцинацію.

Тож, якщо ваші домашні улюбленці не щеплені проти сказу, ви можете звернутися у приватні ветеринарні лікарні, які розташовані на території Козятина. Це буде коштувати в межах 100 гривень, але все залежить від самої вакцини. А також до Козятинського відділу Хмільницької районної державної лікарні ветеринарної медицини (14 гривень). Вона знаходиться за адресою – с. Сокілець, вул. Білоцерківська, 3б, тел. 0432-65-73-30. Графік роботи з 8.00 до 17.00 в п'ятницю — до 16.00. В суботу та неділю до обіду є чергові.

 Інфекція потрапляє зі слиною

Сказ —  особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка завжди закінчується смертю. Супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Щороку, через низьку доступність медичної допомоги та антирабічної вакцини, від сказу у світі гинуть 20-70 тисяч людей. Сказом можуть хворіти теплокровні тварини (коти, собаки, сільськогосподарські тварини), в дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів. У хворих на сказ тварин змінюється поведінка, вони наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовлятися від їжі та води, кусатись, нападати на людей. Хворі на сказ тварини небезпечні ще до початку прояву захворювання, адже до організму людини інфекція потрапляє зі слиною хворої тварини під час укусу або поранення. Зараження також можливе, якщо слина хворої тварини потрапить на слизові оболонки очей, рота, носа або на шкіру з мікротравмами.

У людини спершу виникає депресія, неспокійний стан з тривожними і тяжкими сновидіннями. Через 1-2 дні з’являється лихоманка, затруднення при диханні та ковтанні. При спробах пити виникають болючі судоми — гідрофобія (водобоязнь). Хворий збуджений, виникають галюцинації та марення, паралічі. Хвороба продовжується не більше 5-9 днів, летальність при сказі становить 100%.

Читайте також:

Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській

Лиси, собаки і... кроти. Хто кусав козятинчан за останні п'ять років?

Чим хворіли і від чого вакцинувалися у минулому році наші земляки

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up