Сила згуртованої громади творить чудеса. Священик УПЦ віддав від церкви ключі

Сила згуртованої громади творить чудеса. Священик УПЦ віддав від церкви ключі
  • У п’ятницю, 30 вересня, на гарячу лінію газети «RIA Козятин» звернулися мешканці Іванківців, що на Козятинщині: « У нас, в Іванківцях, в церкві не тільки московські попи, а й місцеві колаборанти»

Спочатку ми зателефонували місцевим активістам. Волонтер Ольга Пирогова розповіла, що завдяки дружній громаді в присутності поліції священиків УПЦ МП ледве з церкви виперли. 

— Ключі під тиском громади вони віддали. Завтра, тобто в суботу, 1 жовтня, ми на 10 годину збираємося на суботник по прибиранню території. У нас 9-го жовтня в селі велике престольне свято — 140 років з Дня заснування церкви Івана Богослова, — сказала вона.

За два дні до інциденту, у середу, одна з представниць церковного хору храму Івана Богослова, Юлія, прийшла додому до подруги по школі і запропонувала їй допомогти прибрати у церкві, адже від Паски церква не працювала, бо після повномасштабного російського вторгнення туди перестали ходити прихожани.

Відео дня

— Допоможи мені прибрати у церкві. В п’ятницю прийде отець Андрій і ми будемо відзначати свято Віри, Надії, і Любові. — казала Юлія.

У четвер, 29 вересня, жінки цілий день прибирали у церкві.

В останній день вересня, 30 вересня,  іванківчани помітили, що церква Івана Богослова відкрита, а в ній представники московської єпархії. Біля церкви зібралося більше 30 мешканців села. Люди казали, що вони хочуть, щоб в їхній церкві проводив службу Божу священик ПЦУ. 

— Переходьте у Православну церкву України, правте і до вас люди підуть. У нас мало не в кожного як не син, брат, чоловік на фронті воює. — казали люди, звертаючись до отця Андрія.

Тоді співачка церковного хору й каже: «Потрібно було з самого початку українцям здатися, тоді б не було б війни».

Після таких слів жінки Іванківців слів не добирали і викликали до колаборантки поліцію.  

Опоненти активістів зателефонували в Козятин отцю УПЦ Миколаю. Спочатку такому повідомленню той навіть зрадів,  думав що до церкви прийшли прихожан, а коли приїхав і розібрався зі справою по суті мовив: «Ви 25 років в цю церкву ходили і не знаєте якому Богу служили». Між сторонами знов зав’язалася дискусія. Батюшка стояв на позиції, що він не визнає Української церкви, а громада — що не буде ходити до такого священика. Сам священик відчув, що сказав трохи зайвого і щоб сподобатися громаді став «загравати» з депутатом Козятинської міської ради Олександрою Пилипюк. Мовляв, давайте якось домовимося.

Пані Олександра священику сказала: «Громада хоче ходити до храму з представництвом ПЦУ»

— Тоді нехай буде так, як бажає громада, — сказав отець Миколай  і віддав депутату ключі.

Пані Юлія ще довго не хотіла виходити з церкви та правоохоронці настояли на тому. Вони довго розмовляли з нею на вулиці, писали протоколи почутого і побаченого.

Пані Юлії після всього, що в цей день трапилося, стало зле. Пізніше, коли їй стало легше, вона сказала: «Мені здається, що я не туди влізла».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надія Лобозінська

    замітка актуальна але кореспондент не був на місці а взяв чужу розповідь це не серйозно
  • Надя Ковалишина-Москаль

    Добре що дійшло, що не туди влізла.

keyboard_arrow_up