Щоб не згнила і не потріскалася. Як обрати альтанку

Щоб не згнила і не потріскалася. Як обрати альтанку
  • Корисне з приємним. Якщо мрієте про чаювання на свіжому повітрі в колі друзів і близьких, затишна альтанка поруч із будинком допоможе втілити цю мрію в життя.
  • Однак розпочавши будівництво, або купуючи готові альтанки, необхідно врахувати деякі нюанси.
  • З якого дерева вона буде надійніша, яким лаком краще фарбувати та яка буде найзручніша?

Літо уже ступило на поріг і попереду золоті сонячні дні. Тож теплі посиденьки з друзями не за горами. Звісно, найкомфортнішими вони у таку пору року на вулиці, у затишній альтанці. Це задоволення не з дешевих, хоч сам будуй, хоч купуй, але воно того вартуватиме, бесідка гарно впишеться у інтер’єр двору, стане його окрасою та додасть комфорту у ваше життя. 

Розпитали, як обрати якісну альтанку, місцевого майстра на всі руки, 31-річного Юрія Завального. Він знає толк як у дерев'яних, так і в металевих справах, має за плечима 15 років роботи з різноманітними, а головне якісними меблями. Досвід з альтанками трохи менший — 7-8 років. Та це достатньо для того, аби набити руку.

Сам Юрій родом із Рубанки. Наразі проживає та має свою професійну майстерню у Козятині. Альтанки роблять як стандарні, так і під замовлення.

Відео дня

Каже, що дерев'яні альтанки, оздоблені всередині столом та лавками, більш дешевші і популярніші, на відміну від тих, що мають металеву основу. Найбільш ходове дерево для виготовлення дерев'яної альтанки — це сосна. 

— Дуб — це дорого і він надворі не стоїть, дуже тріскає, особливо, якщо він був мокрий, — розповідає Юрій. — А сосна вона як губка — коли намокає, то розширюється, а коли вже висохла, стала такою, як була. Є ще ялинка, але вона дуже розсихається, ми її не використовуємо.

Тож, якщо надумали купувати альтанку, питайте, чи вона зроблена з сосни. 

Альтанку купили, а як і на що її поставити, так щоб довше прослужила в господарстві? Тут є кілька варіантів.

— Буває, що замовники просять робити альтанки з підлогою, але я не рекомендую, бо підгниває, пріє знизу швидко, — пояснює Юрій. — Краще залити майданчик з бетону і покласти плиточку. Це дорожчий варіант. Можна взяти бордюри тротуарні, виставити їх як потрібно і закласти плиткою. Це трішки дешевший варіант. А щоб ще дешевше було, раджу виставити бордюри і засипати поверхню щебнем невеличкої фракції.

Ще одна важлива порада стосується того, як слід упакувати її на зиму, аби не пошкодити деревину. Тут все просто — альтанку слід щільно обмотати стретч плівкою. Всю.

— Бажано, щоб не потрапляв сніг на ці поверхні, що вертикальні, бо вони намокають, але вода збігла і все, — пояснює Юрій. — Найбільше страждають горизонтальні поверхні — столи, лавки. Якщо ненадійно укутати, то дощ, сніг, мороз дуже псують їх, псується лак і деревина починає темніти.

А як щодо лаків? Запитали і про те, якими краще користуватися, адже у магазинах їх безліч.

— Так, дійсно, лаки є різноманітні, — продовжує давати поради майстер. — Дешевший варіант — це лак на водній основі, він і швидше висихає і безпечніший, якщо, наприклад, в дитини алергія. Краще використати цей. Але слід знати, що такий лак менше простоїть, на два-три роки вистачить. Знову ж таки, найбільше страждають столи. Є ще лаки на алкідній основі. Вони міцніші, але якщо ним лакувати, то довше висихає (день-півтора) і шкідливий для здоров'я, якщо в когось із сім'ї є алергія. Таке лакування може простояти п’ять років. 

Що ж стосується матеріалу, з якого роблять дах, тут теж є вибір. Альтанку можна накрити бітумом (дорожчий варіант), металом (дешевший), а також металочерепицею. Колір — на будь-який смак, від цього ціна не зміниться. До речі, про ціну та розміри. Запитали у Юрія, які альтанки замовляють найчастіше.

— Середній розмір — два метри на 180 сантиметрів, — говорить Юрій. —  Це така стандартна альтанка, вона дуже зручна. Бо шестигранні — не зручні, в них прямі спинки і не можна зробити інші, це займе багато місця. В такій альтанці довго не посидиш. А такі бесідки будиночками, де низ завужений, а верх трохи ширший, вони комфортні. Зазвичай вміщується вісім людей. Ціна такої альтанки — в середньому 16 тисяч гривень.

Читайте також:

Колорадський жук у цьому році не дасть розслабитися. Як з ним боротися без «хімії»?

Чим обробляти городину

Зола, відвар коноплі чи «хімія»? Про методи боротьби з жуком

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up