Чим обробляти городину

Чим обробляти городину
Фото ілюстративне
  • Бур’яни та шкідники — головні вороги усіх, хто має город чи сад.
  • Щоб їх позбутися, є чимало народних методів, а є для цього спеціальні препарати.
  • Розповідаємо, які вони бувають, які з них користуються найбільшим попитом і скільки вони коштують

Сезон городів нині у самому розпалі. Картоплю та багато інших овочів ми вже давно посадили. Але мало просто посіяти насіння в землі. Аби зібрати врожай, за ним важливо доглядати впродовж усього процесу росту, адже є ціла низка ворогів нашої городини: і бур’яни, і комахи, і хвороби.


Реклама


Чи не найбільшої шкоди плодам завдають шкідники. Щоб із ними боротися, використовують інсектициди. Це препарати, якими обробляють городину, щоб захистити від різного виду жуків.

— Інсектициди бувають різні, — розповідає продавчиня одного зі спеціалізованих магазинів Козятина. — Здебільшого рослина обробляється по вегетації. Наприклад, перед посадкою ви замочили в протруйнику корінь. Минає 10-14 днів і ви можете вже рослину підживити: додавати мікродобрива, селітру, карбамід. Можна брати і для профілактики препарати. Наприклад, «Матч». Він контролює кількість шкідників і знищує їх навіть у зародку. Це для капусти. Для картоплі можна «Турбо престо». Також для капусти можна брати «Міст супер», «Картес», він і від попелиці, і від білана капустяного. Це хробаки, які з‘їдають капусту. «Фас» також хороший препарат, «Антигусінь».

Буває так, що городина хворіє. Однією з найпоширеніших болячок є борошниста роса. Це коли рослину вражає грибок, і на поверхні пагонів, листків чи ягід з’являється білий наліт. Плоди черешні та вишні часто страждають через вишневу муху. Вона відкладає яйця просто у ягоди, де проростають личинки, які смакують м’якоть. Щоб боротися із цими та іншими хворобами, використовують спеціальні препарати, які називаються фунгіциди.

— Найпопулярніший — це «Хорус», він підходить для всіх плодових дерев і ягідних кущів, — продовжує продавчиня. — Ним можна навіть обробляти рослини при дуже низькій температурі: від 4 градусів, як до цвітіння, так і після цвітіння. Для винограду використовують «Топаз». Ним також можна після цвітіння обробляти. Можна бакові суміші робити, наприклад, брати «Редоміл голд», «Тіовіт джет». Це фунгіцид із антикороцидними діями, тобто допомагає від кліщів. «Цілитель», «Страж» — це теж препарати, які користуються попитом.

Ще один ворог нашого городу — бур’ян. І якщо лінуєтеся цю проблему вирішувати звичайною сапою, чи виривати рослини руками, можна скористатися гербіцидами. Це препарати, які вбивають бур’яни.

— Найпопулярніші — це «Раундап», «Антисапа», «Антипирій», «Гезагард», ними користуються до сходу рослини, — пояснює продавчиня. — Вже як зійшла рослинка сантиметрів 10 висотою чи з’явилося 4-5 справжніх листків, застосовуються інші препарати. Тоді вже «Фюзілад» можна брати. По буряку йде «Бетагард». «Тітус» — по картоплі. «Осотин» проти коронепаросткових бур’янів. Ще проти злакових бур’янів дуже багато питають, по пшениці озимій, ярій що брати.

Вартість таких препаратів залежить від виробника і площі, яку можна ним обробити. Відповідно, чим більше площа обробки, тим дорожче коштує хімікат. Наприклад, для 10 соток пляшка коштує 250 гривень, а на 4-5 соток — 150. Точно так само може бути пакет на 2-3 сотки городу і коштуватиме він 100 гривень, а препарат, яким можна обробити 5 соток — 180 гривень.

Часто для обробки городини від бур’янів роблять суміш із різних препаратів, тому що бур’яни теж бувають різних видів.

— Наприклад, «Осоти» — це коренепаростковий гербіцид, «Оберіг» — зерновий, — продовжує продавчиня. — Пирій, мишітка з колосками — це коренепаросткові бур’яни. Кульбаба, осот, подорожник, портулак — воно все листяне, у них мочковий корінь і щоб їх знищувати, можна гербіциди змішувати, комбінувати. Є гербіциди суцільної дії, але їх небагато видів. Це тільки «Раундап» 600 гривень, «Ураган» 300 гривень, але вони йдуть на велику площу — 10-20 соток. «Метис» бореться і з бур’яном, і з чагарниками. «Мастак» йде по полуничці. Полуничка у нас ніжна, там здебільшого подорожник, осот. Це коренепаросткові бур’яни.

 

Читайте також:

Борзов: «Вінниччина — серед лідерів проведення весняної посівної кампанії». Скільки вже засіяли?

Ростуть баштанні і в нашому краї. Це довів наш земляк Анатолій Огороднійчук

Ще раз про колорадського жука і білокрилку

Зола, відвар коноплі чи «хімія»? Про методи боротьби з жуком

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up