Розводить кіз різних порід і варить елітні сири

Розводить кіз різних порід і варить елітні сири
  • Сімдесят кіз різних порід живуть на фермі в одному із сіл Козятинської громади.
  • Вона належить Віталію і за його словами, ця козина ферма найбільша на теренах Козятинщини.
  • Із молока чоловік виготовляє сири різних видів: від бринзи до камамберу

Віталій мешкає в одному із сіл Козятинської громади. На своєму господарстві чоловік створив ферму, де взявся розводити кіз. Усе почалося десять років тому, коли герой нашої публікації переїхав на Козятинщину.

— До цього я тридцять років прожив у Києві, — розповідає Віталій. — Я закінчив торгівельний інститут, працював директором гастрономів, «Сільпо», був директором фабрики, яка шиє жіночу білизну. А потім мене скоротили і нікуди не хотіли брати на роботу.

Це спонукало Віталія створити власне господарство. Нині на його фермі живе сімдесят кіз різноманітних порід. Поки решта вже відпочиває у стійлі та на загоні, цап Оскар ще смакує свіжою весняною травою. Він має породу Каморі. Цей вид поширений у Пакистані. Оскар має довгі вуха, але не має ріг. Роги йому обрізала попередня власниця, у якої Віталій купив тварину.

Відео дня

— Практику відрізати козам роги започаткували у Нідерландах, — каже власник ферми. — Нідерланди — лідер у світі по козівництву, у них там найбільші ферми. У тваринництві є поняття випасне, а є стойлове. Я випасаю тварин, тому що тут є земля. А в Нідерландах землі немає, там канали, тому вони тримають кіз у стойлах. В цих сараях може жити по дві-п’ять тисяч голів. Тварини скупчуються і що виникає? Поселіть людей всіх в одній кімнаті, вони через три години пересваряться. Так само тварини починають з’ясовувати стосунки і битися. Тому нідерландці і придумали видаляти роги. 

Як радіатори в машині

Козам в дикій природі роги потрібні для того, аби захиститися. Але вони мають ще одну важливу функцію для тварини —  терморегуляцію.

— Нідерланди країна розвинена і у всіх стойлах на фермах в них стоять кондиціонери, які дають необхідну температуру для підтримання життєдіяльності кози — 18,5 градусів, — продовжує Віталій. — Роги працюють на охолодження тіла кози, як радіатор в машині. Коли стає спекотно, тварина скидає зайву температуру на роги і таким чином охолоджує своє тіло. Але якщо роги їй видалили, вона не може себе охолодити. І що тоді відбувається? Коза в’яло поводиться, не хоче доїтися, лягає. Вона почувається як при сонячному ударі. У наших господарств кондиціонерів немає, тому роги видаляти не можна.

Видалені роги у тварини не відновлюються. А якщо їх ще й неправильно видалили, може трапитися таке, що ріг почне вростати в голову, або в вухо і навіть викликати кровотечі — каже фермер. На щастя, з Оскаром все добре. Зараз у нього активний період линьки, який почався у жовтні. Він ще зовсім молодий, нещодавно йому виповнилося два роки — День народження в Оскара був 16 березня. Козлик підходить до господаря і підіймає передню ногу, наче собака, що хоче дати лапу.

— Чим більш породиста тварина, тим більше видів трави їй потрібно споживати, щоб харчування було збалансованим, — розповідає Віталій. — Є спеціальні інститути за кордоном, які виробляють спеціальні корми, де є всі вітаміни, мікроелементи, мінерали. На природньому пасовиську тварина може себе відновити тільки за два-три місяці. У тих же Нідерландах кіз доять по шість разів на день, дають їм корми на основі хімічних домішок, які постійно стимулюють молочну залозу. Але яка якість такого молока і користь для здоров’я — це питання, — продовжує фермер, — Інша справа, коли тварина пасеться в лісі. Тоді її молоко корисніше. А там тварина дає по шість літрів молока і живе всього чотири роки. Але якщо за твариною правильно доглядати, вона може прожити в середньому років 14-15, а є екземпляри, які живуть і до 19.

Вік визначають за зубами

Кожен козлик і кізка на фермі Віталія мають своє ім’я. Відкриваються двері стайні і на мить визирають мама-кізочка з маленьким козеням. Коза ховається назад, дитинча слухняно крокує за нею. Віталій поки йде до загону і повертається звідти з Бенедиктом. Це великий красень чорного кольору. Він має доволі різкий та дещо специфічний запах. На це є своя причина.

— Козли навмисне випускають сечу собі на мордочку, звідси і з’являється цей запах, — пояснює фермер. — Він робить це, щоб своїми феромонами привабити самицю. Тому що якщо козел не пахне достатньо сильно, значить він має слабкий імунітет і передасть це своєму потомству.

Віталій заводить Бенедикта назад до загону, а повертається з Бубликом. Це білий красень з великими закрученими рогами. Він справжній ласун і дуже полюбляє їсти печиво. А ще на фермі живе Капітошка. Він ще зовсім маленький.

— Бачите, які маленькі зубки у нього, — показує Віталій. — Капітошці ще немає й року. Вже коли буде рік, молочні зуби випадуть і два великих виросте. Це значить, що йому вже є півтора року. Молочні зуби випадають поступово. Спочатку два, потім ще два. Якщо у тварини вже чотири зуба своїх виросло, значить йому п’ятий рік.

Важко і дорого

За своєю фермою Віталій доглядає сам. Самотужки чоловік і варить сири з молока кіз. Він робить і бринзу, і камамбер, та інші види сиру. Але утримувати козину ферму це дуже важка праця, яка не приносить великого прибутку — зізнається чоловік.

— Я приходжу солому купити, вона коштує 55 гривень без доставки тюк один і що хочеш роби, а без соломи ніяк, — каже фермер. — Тваринам потрібно постійно підстеляти. Я тільки на 12-15 тисяч гривень в рік купую самої соломи. А ще ж треба накосити. Хто мені накосить? Сам. От я минулого року 23 підводи сам накосив і її не вистачило. Так само зерно привезти, воно також коштує 15-20 тисяч. Виходить, щоб заробляти на цьому, сир має коштувати 600-700 гривень, але його за таку суму ніхто не купить.

 

Читайте також:

«Все можна знайти тут, було б бажання». Відкрила власну кондитерську

Відвоював і почав готувати піцу

Як переселенка почала власну справу в Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up