Про черги та графіки: у «Вінницяобленерго» відповіли на питання про відключення світла

Про черги та графіки: у «Вінницяобленерго» відповіли на питання про відключення світла
  • «Чому відключення повинно бути до 4 годин, а в мене не було світла 7 годин?» «Чому мій будинок відключають третій день поспіль, а у сусідньому є світло?»
  • У «Вінницяобленерго» дали роз'яснення та відповіли на ряд запитань про відключення електроенергії, які хвилюють споживачів

 

Нагадаємо, кілька дні в тому стало відомо, що у «Вінницяобленерго» розробили графіки погодинних відключень електроенергії на випадок проблем з українською енергосистемою. Повідомляли, що  діятиме шість черг. Без електрики користувачів залишатимуть до чотирьох годин. 

— Задля скорочення тривалості відключень, згідно інструкції про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії, розробили нову систему. Прийняли рішення розділити 3 черги на 6, за необхідності застосовуючи їх частіше, по 2 черги одночасно. Це дозволяє досягти більш рівномірного розподілу навантаження та скоротити період відключення з 4х до 2х годин, щоб мінімізувати дискомфорт для споживачів, — йдеться на сторінці «Вінницяобленерго».

Також енергетики додають —  дані графіки розробляються відповідно до вимог галузевих нормативних документів, а саме:

Відео дня
  • - Інструкції про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії, затвердженої наказом Міненерго вугілля від 15 жовтня 2012 р. № 654 зі змінами згідно з Наказом Міністерства енергетики №384 від 11.11.2022 р.
  • - Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання Наказ Міністерства палива та енергетики України від 23 листопада 2006 року N 456 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства енергетики України від 14.02.2022 р. №52.

 

Разом з цим у «Вінницяобленерго» дали роз'яснення та відповіли на ряд запитаннь, які хвилюють споживачів.

— Відключення потрібні для стабілізації роботи енергосистеми України. Вони не дають статися масштабним та хаотичним аварійним вимкненням, на усунення яких потрібно буде досить багато часу. Для того, щоб уникнути спрацювання автоматики відключення споживачів (яка є невибірковою, тобто відключає всіх підряд) внаслідок перевантаження мереж чи провести невідкладні ремонтні роботи на високовольтних лініях та підстанціях, застосовуються графіки аварійних або погодинних відключень, — пояснюють енергетики

Чому відключення повинно бути до 4 годин, а в мене не було світла 7 годин?

— Рішення щодо підключення споживачів ухвалює НЕК «Укренерго». Тільки після отримання команди від регіонального диспетчера НЕК «Укренерго» оператори системи розподілу (обленерго) можуть відновити розподіл електричної енергії, тобто включити споживачів. Керівники Операторів системи розподілу (обленерго) несуть відповідальність за невиконання, невчасне виконання команд згідно чинного законодавства України. Якщо відключення тривало більше, ніж очікувалося, це свідчить про те, що дефіцит електричної енергії зберігався.

Диспетчер НЕК «Укренерго» у себе на екрані монітора не бачить конкретних споживачів чи якісь заклади або установи. Він бачить обсяг споживання у мегаватах по всій країні або у конкретному регіоні. Якщо потрібно стабілізувати енергосистему країни, про це рішення повідомляють всіх Операторів системи розподілу (в т.ч. АТ «Вінницяобленерго»), і відбувається відключення.

Чому мій будинок відключають третій день поспіль, а у сусідньому є світло?

— Різні будинки та навіть під’їзди одного будинку можуть бути заживлені від різних ліній електропередачі. Диспетчери орієнтуються не на конкретні будинки, а стежать за перевищенням споживання на кожній мережі. Енергетики чергують лінії для вимкнення, але якщо якісь будинки не вимикаються зовсім, то це свідчить про наявність об'єктів критичної інфраструктури (таких, як лікарня, водоканал, школа, стратегічний об'єкт тощо) на лінії, що живить ці будинки. Наші електричні мережі будувалися для роботи в мирний час.

Ознайомитися з графіком можна за посиланням.
 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Андрей Крук

    Почалося а ще будуть співать гімн України. І нічого ви недокажете ще вас винним зроблять
  • Валентина Швец

    Да 3-4 години то ще можно потерпіти ,а 7 то вже занадто.І графіки повинні бути вірними ,щоб люди підстроїтись могли,скорегувати свій  час

    Козятин Вело reply Валентина Швец

    Валентина Швец терпіти щоб вони більше  на експорт продали?
  • Наталія Білоус

    А де ж графік відключень?

keyboard_arrow_up