Приспустив воду зі ставка і наробив людям смороду

Приспустив воду зі ставка і наробив людям смороду
  • Минулої середи до нашого щотижневика зателефонувала жителька провулку Береговий Єва.
  • Вона повідомила, що орендар 4-го ставка на ім’я Микола на старому ставку «Мацька» підняв заставки на греблі, щоб наповнити водою свій ставок, який по течії річки Ситни знаходиться нижче.
  • «Ми вже поліцію викликали і ви приїжджайте», — казала жінка.

Коли ми їхали за вказаною адресою, то за метрів 300 до ставка було чутно запах, подібний до того, коли розпадається риба. Хоча там, де відійшла вода, дохлої риби ми не помітили. На греблі ставочка була лише одна місцева мешканка.

— Бачте, що робиться. Ще вчора в отих очеретах виднілося гніздо лебедів, сьогодні гнізда там вже немає. Ми телефонували у департамент водних ресурсів Вінниччини і там нам повідомили, що за спуск води з даного ставка до них ніхто не звертався, а сама водойма з 2012 року в оренді не перебуває. Он до нас їде Таня, вона розмовляла з поліцією, тож вам більше розкаже.

— Уже третій рік, як тільки в ставку вода набереться, він його спускає, — розповідає пані Тетяна, яка щойно під’їхала. — Вчора тут ще діти купалися, сьогодні сморід стоїть,  ви самі чуєте, який. І все літо буде смердіти.

Відео дня

У пані Тетяни запитуємо, як люди назвали ці обидва ставки? 

— Цей з водою має народну назву «Старий ставок Мацька», а цей, що тільки річка в очеретах — «Новий ставок Мацька». Він для четвертого ставка воду раніше спустив. Тепер до цього ставка добрався, — каже жінка. — Він воду спускає в ніч, коли ніхто не бачить. Те, що вода зі ставка витікає, то вже факт. Ми викликали поліцію, щоб зобов’язали його, щоб він закрив заслінки. 

— А звідки у вас така впевненість, що воду зі ставка спускає саме орендар четвертого ставу, як кажуть, за руку його ніхто не зловив?

— Не зловив, але ми знаємо і в поліції знають, що це він. Вони написали протокол і поїхали його шукати, — каже пані Тетяна. — Біля цеї греблі, де ми стоїмо, він землю насипав, але це не дає йому права кожного року у ставку воду пускати. Там щороку 

лебеді гніздяться, їхнє кубло він кожного року здирає і каже, що ніякого гнізда там не було.

Працівники поліції написали протокол і проведуть розслідування.

Нагадаємо, діючим законодавством передбачено порядок регулювання та встановлення режиму роботи водного об’єкта. В тому числі і питання підвищення чи пониження рівня води орендарем водойми в ході здійснення ним своєї господарської діяльності з риборозведення — з метою спрощення вилову товарної риби.

Перша інстанція для орендаря, який має намір змінити (понизити або підвищити) рівень води в орендованій водоймі, є орган місцевого самоврядування. Відповідно до статті 10 Водного кодексу встановлено компетенцію сільських, селищних, міських та районних у містах рад у галузі регулювання водних відносин.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up