Постамент, на якому стояв Пушкін, нарешті знесуть

Постамент, на якому стояв Пушкін, нарешті знесуть
  • Гіпсове погруддя Пушкіна, яке стояло посеред міського скверу, розбили ще чотири роки тому, а бетонна глиба, яка залишилася від пам’ятника, муляє око досі.

  • Нарешті її демонтують. Відповідне рішення прийняла міська рада на передноворічній сесії

Залишати постаменти після знесення пам’ятників — це, напевно, козятинська фішка. Пам’ятаєте історію з пам’ятником Леніну, який простояв на нашій площі п’ять десятків років? У 2014-му, на хвилі ленінопаду, яка прокотилася країною під час Революції Гідності, монумент скинули самі ж мешканці міста. Надвечір козятинчани зібралися на площі, пригнали вантажівку, зачепили на пам’ятник троси і повалили його на землю. Та Ленін за 50 років так міцно приріс стопами до бетонної основи, що відвалилися лиш голова, тулуб і верхня частина нижніх кінцівок. Гомілки так і залишилися на постаменті. Сама бетонна основа від пам’ятника ще довго стояла посеред площі мертвою глибою. Демонтували її значно пізніше, залишивши натомість дірку в асфальті, яку ніхто не залатав і досі.

Аналогічна ситуація сталася із ще одним пам’ятником у нашому місті. Козятинчани неодмінно пригадають, що ще декілька років тому у міському сквері стояв гіпсовий бюст Пушкіна, пофарбований під бронзу. Хто і коли встановив цей монумент у нашому парку — достеменно невідомо. На обліку у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України у Вінницькій області він не стояв, тож жодної інформації стосовно автора, матеріалу та року виготовлення ми не знайшли. Можливо, він був навіть старшим за пам’ятник Леніну, або ж, як мінімум, його ровесником, тому що дизайн у постаментів, на яких трималися обидва пам’ятники, був однаковісіньким.

Стояв той гіпсовий Пушкін у парку аж до літа 2018 року. В ніч із 23 на 24 червня пам’ятник розбили. Хто це зробив — залишається таємницею. Усе, що залишилося від монумента — бетонний постамент, обкладений гранітними плитами, із написом бронзовою фарбою «О. С. Пушкін», російською мовою.

Відео дня

Стояла бетонна основа посеред парку цілих чотири роки. Бетонні плити вже потроху почали відпадати. Увечері біля колишнього пам’ятника Пушкіну збиралися підлітки, писали й малювали фарбою на постаменті усілякі нісенітниці, часом використовували його як лавочку. А коли у сквері проводили культурні заходи, постамент використовували для підставки під колонки. Але крига скресла — його скоро мають зносити.

У листопаді цього року робоча група з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, парків на території Козятинської міської територіальної громади вкотре зібралася на засідання. Цього разу учасники обговорювали пам’ятники та пам’ятні знаки, пов’язані з російською федерацією та колоніальною спадщиною. За результатами засідання на сесію міської ради підготували проєкт рішення, відповідно до якого пам’ятник Пушкіну у міському сквері мають демонтувати повністю.

На останній у 2022 році сесії депутати міської ради вищевказане рішення підтримали. Тож постамент, на якому стояло погруддя Пушкіна, мають знести. Щоправда, коли це станеться — найближчим часом чи вже після зими — поки невідомо. Сподіваємося, що коли бетонну основу знесуть, на її місці не залишиться дірка, так, як це було на площі, коли зняли Леніна. Маємо надію, що територію, яку займав пам’ятник Пушкіну, одразу викладуть бруківкою.

 

Читайте також:

«Я її зрізав, я і посадив!» Козятинчанин, який скоїв злочин по Джерельній, виправив ситуацію

Козятин у фото: облита водою жінка та пес на місці злочину

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (19)
  • Вика Слободяник

    В інших містах щось будую, реконструюють, зато у нас тільки валять та зносять. Ні щоб відновити і Шевченка поставити, чи якийсь невеличкий фонтан поставити, ми з несемо, а в парк будуть прибігати собаки, робити свої справи, так як на площі, де ленін стояв. Статую скинули, а на її місці важко було щось інше поставити? Пісочка насипали , от "молодці"
  • Наталия Суменкова

    Ломати ,не будувати.А щось інше зробити  мізків немає.
  • Надежда Якимова

    Оце міська рада працює,все ,трощить ,людей скорочує,лікарні закриває.,класно ...скоро будуть одні руїни від міста.
  • Yessipenko Nick

    А якби фонтан - ще б краще

    Yessipenko Nick reply Yessipenko Nick

    Valentina Shaidovska ну питання культури життя - мабуть не для нас... сумно

    Valentina Shaidovska reply Yessipenko Nick

    Yessipenko Nick у фонтани буде сміття скидатися бо п рибирати в ньому ніхто не буде.

keyboard_arrow_up