Поки з демонтажем зволікають, аварійна будівля руйнується

Поки з демонтажем зволікають, аварійна будівля руйнується
  • Приміщення колишнього районного будинку культури простоює вже шостий рік.

  • Будівлю давно визнали аварійною і збиралися зносити. Час йде, ніхто нічого не робить, а дерев’яна конструкція над центральним входом скоро може обвалитися.

  • Подробиці у нашій публікації

— Зверніть увагу на те, у якому стані колишній районний будинок культури, що навпроти міської ради, — звернулася до журналістів нашого видання козятинчанка Ірина. — Над дверима там набиті дерев’яні планки. З одного боку вони вже відстали від поверхні стіни і нависають. Я часто там проходжу, коли гуляю зі своєю собакою і мушу з нею виходити на дорогу, бо боюся, щоб ті дерев’яні планки не впали мені на голову. Це ж небезпечно. Воно може і прибити! А як там ходять мами з дітками і з калясками — я взагалі не розумію. Чи може окрім мене ніхто цього не бачить і тому всі ходять так спокійно.

Після нашої розмови з Іриною ми пішли до будівлі колишнього районного будинку культури. І зрозуміли, чому козятинчанка боїться повз нього проходити. Дерев’яна конструкція над вхідними дверима, що свого часу виконувала декоративну функцію, якимось чином від’єдналася від цвяхів, якими була прикріплена до фасаду приміщення і вигнулася з одного боку дугою. Тримається це все, як кажуть, «на чесному слові». 

Відео дня

Ніхто не гарантує, що завтра, післязавтра, через тиждень, чи може через місяць цей важелезний брикет деревини не обвалиться. Пощастить, якщо у той момент біля будівлі нікого не буде. Але ж через РБК щодня ходять сотні людей, це самісінький центр Козятина. І що найстрашніше — тут ходить багато мам з дітками, адже в кількох метрах дитячий садочок.

Будівлю колишнього районного будинку культури визнали аварійною ще п’ять років тому. Кажуть, це сталося після того, як всередині приміщення обвалилася спершу стеля, а за нею — частина стіни. Сам заклад культури переселили на територію колишньої районної лікарні (саме туди, де донедавна був центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Промінь»), а будівлю навпроти міської ради законсервували.

Перед тим, як ліквідували Козятинський район, районна рада, якій належало приміщення РБК, пробувала його продати через аукціон. Хоч покупця і знайшли, угода не склалася, тому що земля під будівлею належала громаді міста. Будівля РБК теж перейшла у власність громади міста після укрупнення районів. У 2021-му в міській раді заговорили про те, що аварійну споруду в центрі міста потрібно зносити. Але відтоді з приміщенням ніхто нічого не робив.

У лютому цього року ми зверталися до міської ради і запитували, що буде зі старим районним будинком культури. Тоді нам відповіли, що РБК все таки демонтують, але цей процес доволі затяжний, тому що спочатку потрібно розробити проектно-кошторисну документацію та оцінити майно. І тільки після цього шукати підрядника, який знесе споруду.

Минуло вже півроку, але будівля РБК досі стоїть на місці. І окремі частини починають руйнуватися. Ми звернулися з цього приводу до Івана Вовкодава, начальника Управління житлово-комунального господарства. Показали фотографії дерев’яної конструкції над центральним входом районного будинку культури, яка відстала від стіни. Запитали, чи можуть ці дерев’яні планки зняти.

— Ми повідомимо до відділу культури, це приміщення на балансі відділу культури, — відповів Іван Вовкодав.

Сподіваємося, проблему владнають якомога швидше.

 

Читайте також:

Горіла хата на початку літа, а дощ на голови погорільців падає по цей день

Стартував ремонт автодороги Вовчинець-Поличинці Махнівської громади

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Володимир Сушко

    Це індикатор всіх влад,попередників,комітетів.......короче всіх😆
    "Стояв сарай перед носом" І тут -----
  • Ярослав Андрощук

    Аварійна в якому плані? В плані незадовільного стану даху? Це не привід її  продавати і зносити. Зрозуміло, що це саме найлегше і «прибутковіше».
  • Инга Мельничук

    І ця аварійна споруда знаходиться в центрі міста,навпроти будівлі міської ради.Не мозолить очі,шановні можновладці??
  • Ріта Гордійчук

    І не тільки будинок культури але е кросі цього будинку колишній хліб завод, котельня біля пана економа, і ще по Козятину таких будівель чимало, не потрібно даже бомбити, вони самі по собі будуть валитись і перетворюватись в суцільні руїни, це не новина, але у нас війна

keyboard_arrow_up