Писанки розписані гуашшю по дереву та старовинні листівці: у музеї відкрили виставку до Великодня

Писанки  розписані гуашшю по дереву та старовинні листівці: у музеї відкрили виставку до Великодня
  • Музей історії міста Козятин запрошує відвідати виставку до Великодня під назвою «Великдень іде, нам радість несе» з дотриманням карантинних заходів.

 

На ній представлено старовинні листівки пасхальної тематики та писанки із фондів музею. Бажаючі можуть отримати задоволення від перегляду 12 тематичних листівок та понад 30 писанок, які в різні часи були подаровані музею. Серед листівок популярні у дореволюційний період серія карток з українськими чорно-білими орнаментами та зображеними на них дітьми з крашанками, курчатками. Вони вийшли у світ на початку 20 ст. кольоровими, яскравими.

Відео дня

— Зі звороту нічого не написано, а поштові марки тих часів, на жаль, пошкоджені. Та й на самих листівках помітні залишки мучного клею, бо їх господарі наклеювали у альбомах. Це найпопулярніша була великодня тематика на той час. Коштували вони 30 коп — йдеться на сайті музею

Ряд листівок чорно-білих з зображеними на них красивими юними дівчатами, які позують в компанії курей і тримають символ пасхальних свят – яйце. На деяких світлинах зображені діти з вербовими гілочками. Пасхальні листівки випускалися до 1917 р. В радянські часи козятинці підтримували зв’язки з родичами у Європі і пасхальної тематики листівки приходили до них без навіть натяку про свято з Польщі, Німеччини, але пересилалися родичам обережно зі звичайним побутовим змістом, тому що в період репресій мешканці радянського союзу могли бути заарештовані лише за зв’язок з іноземцями.

На виставці також представлені писанки розписані гуашшю по дереву учнями художнього класу Козятинської музичної школи педагога Наталії Степанюк- Олександри Бражинської, Дарини Почалової, Андрія Лавренюка, та Войтка Богдана зі школи №3. Оригінальні розписані класично яйця в музейній колекції писанкарки Оксани Сесмій з Глуховець (в тому числі одна робота з візерунком, витравленим оцетом), розписані яйця писанкарки Тетяни Мар’янчик.

— Гарних Великодніх свят і смачної паски, — пише Лілія Макаревич, директор Музею історії міста

Які обмеження ввели на Вінниччині на Великдень та поминальні дні?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up