Нові правила реєстрації безробітних в Україні: деталі

Нові правила реєстрації безробітних в Україні: деталі
  • Україна впровадила нову систему реєстрації та обліку безробітних громадян. Розповідаємо деталі у матеріалі.

Як інформує пресслужба Державного центру зайнятості, тепер заяву про набуття/оновлення статусу зареєстрованого безробітного або його припинення можна подати онлайн або відвідати найближчий центр зайнятості.

Статус може отримати член добровольчого формування територіальної громади, який згідно із законодавством уклав контракт добровольця територіальної оборони на безоплатній основі.

Також серед змін на які варто звернути увагу:

Відео дня
  • Днем подання заяви про надання (відновлення) статусу та заяви про призначення (відновлення) виплати допомоги з безробіття вважається дата реєстрації в центрі зайнятості. Рішення про призначення статусу або перереєстрацію ухвалюється того ж дня.
  • Для отримання статусу особі необхідно надавати військово-обліковий документ. Учасники бойових дій подають посвідчення учасника бойових дій. У разі потреби учаснику бойових дій також потрібно буде надавати копію довідки.
  • У центрі зайнятості документи можна пред’явити як у паперовому, так і в електронному вигляді. При цьому паперові копії цих документів фахівцям не потрібні.
  • Для визначення можливостей працевлаштування, ступеня мотивації людини до пошуку роботи проводиться профілювання як осіб, які шукають роботу (за потреби), так і зареєстрованих безробітних. За результатами такої оцінки для зареєстрованих безробітних складається індивідуальний план працевлаштування. Відмова від його підписання є підставою для припинення статусу.
  • За сприянням у працевлаштуванні людина може звернутися до будь-якого центру зайнятості, зручного для його відвідування, незалежно від зареєстрованого місця проживання (перебування). Виняток — для внутрішньо переміщених осіб, які можуть зареєструватися як безробітні лише у центрі зайнятості за місцем реєстрації як ВПО.

Відхилити статус безробітного можуть у разі:

  • відмови від складання та підписання індивідуального плану працевлаштування;
  • подання заявою про надання статусу раніше строків, встановлених порядком.

За наступних причин припиняється реєстрація:

  • друга відмова під час воєнного стану від громадських та інших робіт тимчасового характеру (за відсутності відповідної роботи);
  • встановлення факту невиконання завдань індивідуального плану працевлаштування відповідно до певних критеріїв без поважних причин (з дня встановлення такого факту);
  • при порушенні визначених порядком умов перетину кордону України.

 

Читайте також:

Магнітні бурі у червні 2023: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Церковний календар на червень 2023 року: перелік свят

Календар іменин на червень 2023: кого і коли вітати з днем ангела

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up