Немає світла, хоча за графіком має бути: пояснення від Вінницяобленерго

Немає світла, хоча за графіком має бути: пояснення від Вінницяобленерго
  • Жителі Вінниччини скаржаться на те, що відключення електроенергії відбуваються не за графіком, опублікованим на сайті обленерго. Енергетики розповіли, чому так може бути

Графік не один

Існує п'ять видів графіків відключень, які відрізняються кількістю одночасно задіяних черг.

  • Графік з 2 чергами: Цей графік ви можете бачити тут — https://voe.com.ua/informatsiya-pro-cherhy-hrafika... Він передбачає 8 годин відключень на добу.
  • Графік з 3 чергами: Це 12 годин відключень на добу.
  • Графік з 4 чергами: 16 годин без світла.
  • Графік з 5 чергами: 20 годин на добу без електроенергії.

На малюнку, який ви можете бачити, чітко продемонстровано, як виглядають такі обмеження:

Відео дня

Чому графіки не завжди дотримуються?

Існує декілька причин:

  • Аномальна спека: Зростає споживання електроенергії для охолодження приміщень. У таких випадках НЕК "Укренерго" може давати завдання на застосування 4 черг ГПВ одночасно. Це означає, що без світла залишається понад 50% споживачів області (не враховуючи критичну інфраструктуру).
  • Пікове споживання: Навіть у межах 2-3 черг, якщо в пікові години люди масово почнуть користуватися енергомісткими приладами, баланс енергосистеми може бути порушений, що призведе до додаткових відключень.
  • Зміна лімітів: НЕК "Укренерго" може давати завдання на застосування 2 черг замість 3, якщо дефіцит в енергосистемі зменшився. Це трапляється, коли недостачу в генерації покривають джерела відновлюваної енергетики, наприклад сонячні електростанції.
  • Аварійні та планові роботи: Графіки ГПВ можуть збігтися з аварійними відключеннями або плановими ремонтами, що призводить до того, що деякі споживачі залишаються без світла довше, ніж 2 години, як передбачено графіком.

— Ми намагаємося рівномірно розподіляти години відключень між усіма споживачами, — кажуть в Вінницяобленерго. — Оперативно реагуємо на завдання НЕК "Укренерго", щоб якомога швидше заживити більше споживачів, коли дефіцит в енергосистемі подолано. Щодня втрачаємо 6-8 млн грн через відключення, тому нам не вигідно їх застосовувати.

 

Читайте також:

 

Парасольки наготові: на Вінниччину йдуть грози

Магнітні бурі липня-2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Світло подорожчало на 61%, але є нюанси — хто платитиме трохи менше

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up