На сесії сперечалися через 10 класи в школах

На сесії сперечалися через 10 класи в школах
  • На першій в новому році сесії сесії говорили не лише про бюджет-2024, а й про освіту.

  • Позафракційна депутат винесла на розгляд колег проєкт рішення, яке гарантує забезпечити роботу 10-их класів у всіх ліцеях громади, а не тільки в опорному ліцеї.

  • «Як це так, що дитина, яка з першого класу почала займатися, під кінець навчання у дев’ятому має шукати можливості, як добиратися до колишньої четвертої школи» — питали на сесії батьки. Чому у школах забрали десяті класи і що буде далі


     

Знову реформа освіти стала гарячою темою для обговорення, адже за законодавством, до 2027 року школи мають перейти на нову модель, за якою старші класи за різними профілями будуть в окремому навчальному закладі, а решта шкіл стануть дев’ятирічками. У сільських шкіл старші класи вже забрали. Натомість міських це поки не торкнулося, але перші кроки до впровадження нововведення вже зробили, адже цього навчального року у ліцеях №1, 2, 3, 5 та 7 залишили тільки 11 класи, натомість усіх 10-класників скерували навчатися до опорного ліцею (колишню школу №4).

Говорили про школи і на черговій 41 сесії, яка відбулася минулого четверга. На початку засідання позафракційна депутат Аліна Діденко запропонувала включити до порядку денного проєкт рішення про роботу навчальних закладів Козятинської громади у 2024-27 роках. Відповідно до нього, у ліцеях №1, 2, 3, 5 та 7 керівники мають організувати навчання учнів у 10-их класах протягом 2024-25, 2025-26 та 2026-27 навчальних років. 

Питання до порядку денного включили і розглядали першим. Аліна Діденко сказала, що за статутом ліцеї №1, 2, 3, 5 та 7 — це школи І-ІІІ ступенів, а отже вони мають забезпечувати повну загальну середню освіту, тобто, у них мають бути 10 класи.

Відео дня

— Для мене дивно, що в школі навчається перший клас, а десятому класу не можна навчатися — каже Діденко. — Ми зараз говоримо про реформу, яка має відбутися в 27 році за умови, що буде закінчена війна. Ніхто не подумав про те, що батьки турбуються про дітей під час тривог. Ніхто не подумав про те, що діти добираються до навчальних закладів маршрутним транспортом і часто сплачують за свій проїзд. Ніхто не подумав про тих, хто взагалі далеко проживає від школи. А ми з вами чітко затвердили мікрорайони навчальних закладів і діти з цих мікрорайонів мали навчатися у найближчій до свого місця проживання школі. Чому не стало нам умов навчати дітей у 10 класі у вищевказаних школах? Ще не запрацювала реформа, ще про профільну освіту ми з вами не говоримо. Ми ще навіть не обирали навчальний заклад, де буде створена профільна освіта.

— Я так зрозумів, ми порушили законодавство в чомусь? — запитав депутат від «Партії Вінничан» Віктор Заїчко.

— Ні, ми не порушили, — заперечила міський голова.

— Закон України «Про повну загальну середню освіту», стаття 8 говорить про те, що кожна дитина має право на здобуття повної загальної середньої освіти у найбільш доступному та найближчому до місця її проживання закладі, право дитини здобувати освіту у комунальному закладі освіти, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає дитина. Якраз ми з вами затвердили мікрорайони шкіл, — пояснила Діденко.

У сесійній залі був представник від батьківського комітету ліцею №1. Його син навчається у цьому ліцеї в 9 класі.

— Як це так, що дитина, яка з першого класу почала займатися, під кінець навчання у дев’ятому має шукати можливості, як добиратися до колишньої четвертої школи?! — каже чоловік.

Заслухали начальника управління освіти та спорту Інну Мадей. Вона сказала, що попереднього навчального року учням та батькам 9 класів запропонували перейти на 10 клас до опорного ліцею. Мотивували це тим, що в інших ліцеях була змога організувати навчання максимум за двома профілями — фізико-математичним та філологічним. Натомість якщо зібрати усіх 10-класників в одному закладі, є змога зробити сім різних профілів.

— На підставі якого рішення сесії чи виконкому ви прийняли рішення і разом з директорами шкіл понизили ступінь навчальних закладів і ліквідували десяті класи? — запитав депутат від «Слуги народу» Олександр Пузир.

Інна Мадей відповіла, що ступені ліцеїв №1, 2, 3, 5 та 7 не понижували, а для того, щоб організувати навчання 10 класів в одному закладі, не потрібно ані рішення сесії, ані рішення виконкому. А потім додала, що батькам та учням минулих 9 класів запропонували перейти в один заклад, щоб забезпечити якісну профільну освіту.

— Я батько дитини, яка змушена була перейти в опорний ліцей, — сказав Пузир. — Мені хтось це пропонував, скажіть, будь-ласка? Мені ніхто нічого не пропонував. Мене поставили перед фактом — 10 класів тепер в школі не буде.

Почалася суперечка між депутатом та начальником управління освіти та спорту. Олександр Пузир наполягав на тому, щоб назвали рішення, відповідно до якого ліквідували 10 класи в ліцеях. Інна Мадей повторювала, що для цього рішення сесії чи виконкому не потрібне.

— Хочу зауважити як голова профільної комісії — ви схитрили, — взяв слово депутат від «Слуги народу» Олександр Шумський. — Ви пішли не по закону, який нам веде цю реформу. Ні один батько 10-класниці, ні інший, які тут сидять, нічого не знали про якесь там рішення, які спонукають їх переходити в четверту школу. По факту у нас у всіх ліцеях є 10 класи?

— У всіх ліцеях є 11 класи, — відповіла Інна Мадей.

— Ні, я вас питаю по факту. Немає жодного документу, який би реорганізував заклади освіти, — каже Шумський. — По факту законодавчо у всіх школах є 10 класи?

— У мережі класів так, — сказала депутат Діденко.

Олександр Шумський запитав, чи мають право діти повернутися на навчання в 10 клас до своїх шкіл. Інна Мадей відповіла, що ні, а також сказала, що з дітьми і батьками нинішніх 9 класів поки не говорили про організацію навчання у наступному навчальному році, однак їм планують запропонувати таку саму форму — перейти на 10 клас в опорний ліцей.

— Минулого року у нас би набрався лише один 10 клас і в ньому була б 21 дитина за попередніми опитуваннями, — взяла слово Оксана Кухар, директорка ліцею №1. — Заклад освіти міг би забезпечити лише один профіль. У мене питання до батьків: вісім годин математики, дитина, яка планує навчатися в медичному закладі чи в іншій галузі, що буде робити на цих роках і як буде відповідати на питання вчителя, які їй взагалі не близькі? Ми маємо продумати все так, щоб дитина мала вибір. Склалося таке враження, що ми проти себе.

— У юристів є приказка: не знаєш як робити — роби по закону, — каже Олександр Шумський. — По закону реформа до 2027 року, по закону реорганізація і пониження ступеню навчальних закладів — це виключно рішення сесії ради, а не просто зібралася колегія з десяти осіб і вирішила — давайте заберемо 10 класи з тих ліцеїв. Так не може бути.

Перед тим, як голосувати, виступила міський голова. Очільниця громади наголосила на тому, що хоч реформа освіти і має запрацювати у 2027 році, готувати навчальні заклади до цього потрібно поступово. Цього року ми маємо повідомити обласну військову адміністрацію, у якій зі шкіл буде організовано профільне навчання для 10-12 класів. Попередньо це має бути ліцей №2, якщо ОВА затвердить пропозицію.У такому разі за три роки з другої школи мають вивести початкову та середню і організувати там профільне навчання виключно для старшої школи. 

Депутат Віктор Заїчко запропонував відкласти розгляд проєкту рішення до наступного засідання, а управлінню освіти та спорту за цей час провести серед батьків та учнів опитування і надати результати. Однак його пропозицію відхилили. Натомість рішення, відповідно до якого протягом наступних трьох навчальних років у ліцеях №1, 2, 3, 5 та 7 мають організувати роботу 10 класів, депутати підтримали.

 

Читайте також:

Вручили відзнаки родинам чотирьох полеглих Героїв

Хоч із суперечками, але затвердили — Козятин нарешті має бюджет на 2024 рік

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталка Кравчук

    Добре, перевели Ви учнів 10 класів до ліцею і що підвищилася якість навчання?
  • Наталка Кравчук

    А чому тоді немає шкільного автобусу по місту, щоб добратися до ліцею?
  • Наталия

    Це просто жах, як таке може бути? Для дітей це стрес, чому наші школи не можуть   далі навчати дітей?

keyboard_arrow_up