Хоч із суперечками, але затвердили — Козятин нарешті має бюджет на 2024 рік

Хоч із суперечками, але затвердили — Козятин нарешті має бюджет на 2024 рік
  • Перша у Новому році сесія міської ради відбулася у четвер, 18 січня.
  • Засідання тривало більше восьми годин.
  • Одним із ключових питань порядку денного, а їх було понад дві сотні, став бюджет Козятинської територіальної громади-2024

Чергову 41 сесію Козятинської міської ради скликали на четвер, 18 січня. Депутатів до сесійної зали прийшло більш ніж достатньо, тож засідання оголосили відкритим. Серед питань, які стояли на порядку денному, був бюджет на 2024 рік. Нагадаємо, головний фінансовий документ громади не встигли прийняти у грудні, тому що засідання виконкому, на якому його мали затвердити, відбулося за тиждень до Нового року, тож розгляд нашої скарбниці залишили вже на нинішній рік.

Представник від «Слуги народу» Євгеній Малащук запропонував зняти питання бюджету з розгляду, тому що, на думку депутата, його необхідно доопрацювати. Однак пропозиція не набрала достатньої кількості голосів, тому бюджет з порядку денного не виключили. На шостій годині роботи сесії депутати нарешті перейшли до його розгляду.

Виконуюча обов’язки начальника відділу фінансового управління Галина Поліщук зачитала пропозиції комісії — зняти з низки статей кошти на суму 1,8 мільйона і перенести їх на закупівлю грейдера для «Чистого міста». Зокрема, один мільйон забрати з компенсації за пільговий проїзд залізницею.

Відео дня

— Я не розумію, чому ви мовчите, бюджетна комісія пропонувала скласти програму підтримки мобілізованих та знайти для них кошти, — взяла слово Ольга Поліщук, депутат від «Європейської солідарності».

— Неможливо зробити програму за один чи два дні, — сказала заступник начальника Управління соціальної політики Ірина Павлюк. Саме ця структура мала б розробити таку програму.

— Пропоную бюджет-2024 відкласти на доопрацювання, поки не буде такої програми і передбачено коштів, — продовжила Ольга Поліщук. — Давайте не забувати, що наша країна у стані війни.

Євгеній Малащук сказав, що бюджетна комісія збиралася три дні і зауважень до проєкту бюджету дуже багато. Деякі програми на сесії взагалі не прийняли, тому депутат запропонував доопрацювати протягом двох-трьох тижнів програми і тільки після цього перейти до розгляду бюджету. Міський голова запропонувала прийняти бюджет за основу, проголосувати кожну пропозицію комісії, а 14 мільйонів, які мали йти на водогін по вулиці Винниченка, перенести у резервний фонд, оскільки цей пункт виключили з програми «Питна вода».

Виникла суперечка з приводу того, чи передбачили у бюджеті кошти на підтримку Збройних сил України.

— «Українська стратегія Гройсмана» у Вінниці примудрилася закласти 1 мільярд, Житомирська міська рада — 250 мільйонів, — сказав депутат від «Слуги народу» Олександр Пузир.

— Вінницька міська рада планує з надлишків дати 1 мільярд, а ми — 43 мільйони, — відповіла на це міський голова.

— У нас немає повноважень фінансувати видатки оборони, це виключно видатки державного бюджету, — взяла слово виконуюча обов’язки начальника відділу фінансового управління Галина Поліщук. — Ми можемо передати субвенцію державному бюджету при розподілі вільного залишку або від перевиконання дохідної частини бюджету. У лютому, коли буде казначейський звіт, ми зможемо це зробити. Є пропозиція комісії зарезервувати із залишків 43 мільйони на військових.

Оголосили п'ятихвилинну перерву, щоб порадитися, після якої міський голова запропонувала виступити усім фракціям та групам. Від «Української стратегії Гройсмана» виступила сама Тетяна Єрмолаєва.

— Я вам до прикладу скажу — бюджет Вінницької міської ради більше 6 мільярдів і ця громада на фонд сприяння Збройних сил заклала 10 мільйонів, — сказала міський голова. — У Вінниці мені сказали, що ці кошти виключно на ДФТГ міста Вінниці. ДФТГ — це добровільні формування оборони. Козятин такого не має.

Кожна група і фракція виступила і наголосила на тому, що треба прийняти програму підтримки мобілізованих. У решті решт бюджет-2024 прийняли. Як саме розподілять наші податки цього року — розповімо згодом. Також окремим рішенням зарезервували із залишків бюджету 43 мільйони для потреб військових.

Додамо, що бюджет — не єдине важливе питання, яке розглядали на засіданні, адже говорили і про освіту. Детальніше про інші рішення читайте ту наших наступних публікаціях.

 

Читайте також:

Ексголовний лікар Козятинської ЦРЛ Олександр Кравчук відмовився від депутатства в облраді

Від семи до восьми тисяч гривень: як зросте мінімальна зарплата та як це вплине на розмір пенсії

Якщо раніше казали, що третя платіжка може бути, то тепер вона буде точно

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Евгений Станиславович

    Діч на ринку прибрати сніг не може
  • Р

    Головні клоуни у верховній раді
  • Катерина

    С...   Брехливі
  • Р

    Просто клоуни)

    Laura🦋 reply Р

    Головний клоун, це Пузир, ніяк не нажереться.

keyboard_arrow_up