На Козятинщині втричі зросла захворюваність на кишкові інфекції

На Козятинщині втричі зросла захворюваність на кишкові інфекції
  • З настанням теплого періоду року, появою свіжих овочів, фруктів відмічається збільшення кількості захворювань жителів громади на кишкову групу інфекцій
  • Про статистику захворювань та заходи профілактики розповіла лікар з загальної гігієни Надія  Глядченко.

На території громад колишнього Козятинського району у минулому році і за перший квартал 2024 року реєстрували гастроентероколіти, сальмонельоз, вірусний гепатит А. У 2023 році зареєстровано 273 випадки захворювань кишковою групою інфекцій.  У першому кварталі цього року було вже 110 випадків  гострих кишкових інфекційних захворювань, що в 3,6 рази більше ніж за аналогічний період минулого року (31 випадок). Виникнення захворювань хворі пов’язують із вживанням м’ясних, молочних та інших продуктів харчування.

— Для всіх кишкових інфекцій характерним є те, що хвороботворні мікроорганізми перебувають здебільшого в кишечнику людини чи тварини. Збудник потрапляє з кишечника хворого або носія інфекції в зовнішнє середовище, потім з їжею і водою в травний канал здорової людини і викликає захворювання. Факторами передачі при кишковій групі інфекцій, крім продуктів та води, можуть бути також брудні руки та мухи, — пояснює Надія Грядченко, — Сприятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто хворіють діти, тому, що в малят захисні сили слабші і гігієнічні навики ще недостатні.

Які ознаки гострих кишкових захворювань?

Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного періоду. При різних кишкових інфекціях він різний: при дизентерії – 2-7 днів, холері – від декількох годин до 5 днів, при харчових токсикоінфекціях – декілька годин, при черевному тифу – 7-25 днів, при гепатиті А – від 15 до 50 днів. В кінці інкубаційного періоду з’являється нездужання, слабкість, головна біль, відсутність апетиту.

Відео дня

Пізніше з’являються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, пронос, випорожнення з домішками слизу і крові, підвищення температури.

При гепатиті А  найбільш характерною ознакою є жовтяничність шкірного покрову та слизових оболонок, потемніння сечі та ін.

— Щоб запобігти виникненню та розповсюдженню гострих кишкових інфекційних захворювань, необхідно ізолювати хворого, а також виключити можливі шляхи передачі інфекції, — каже лікар з загальної гігієни відокремленого структурного підрозділу Козятинського відділу Державної установи «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Хмільницького району, — В разі настання шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаватися до самолікування. При самолікуванні хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, який важко піддається лікуванню та ускладнюється бактеріоносійством.

Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. 

— Важливе значення в профілактиці гострих кишкових інфекцій має виконання санітарних правил при приготуванні і зберіганні їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів, — наголошує Надія Грядченко

Читайте також:

Що робити, якщо вкусив кліщ і як уберегтися — радить МОЗ

Перелік щеплень для дорослих та дітей, які необхідно зробити

 

           



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up