«Мама, мені важко говорити, біля водокачки дим»

«Мама, мені важко говорити, біля водокачки дим»
  • В четвер, 16 вересня ми їхали після заходу сонця із стадіону Локомотив. Вже за місточком водокачки зустріли двох дівчат. Одна з них говорила по телефону з мамою. Дівчина говорила російською тому її слава цитуємо з переводом.
  • «Мама, мені важко говорити, біля водокачки дим» — сказала вона своїй матері. Очевидно, дівчина астматик. А дим від багаття має шкідливих речовин в 350 більше, ніж дим від куріння

Дівчатка і ми всі хто проходив в ту пору біля місточка через водокачку потрапили у димлу чи чадовину, яку іноді ми називаємо смогом. Смог характерний у містах, які являють собою потужні промислові центри. Смог за словами екологів — це аерозоль, який складається з диму, туману і пилу і є одним із видів забруднення повітря у великих містах. В нашому рідному Козятині промисловості немає, тож ми потрапили у звичайне задимлення від спалювання рослинності, можливо городини чи сухої трави. Така димла всіма переноситься легко, крім людей поважного віку і хворих на бронхіальну астму. Хто надихався кіптяви, ті мають свої наслідки. Хтось в більшій мірі постраждав, комусь просто повезло не прибавило здоров’я й самому ініціатору розведеного багаття.

Часу, що минув вже не повернеш і нам хочеться нагадати, що скоро з дерев стане опадати листя і знайдуться люди які скажуть ми знаємо, що відходи рослинності спалювати не можна, але їх потрібно десь дівати?

Існує багато прикладів де дівати опале листя. Ми наведемо лише один. В лісі опале листя нікуди не вивозять, але його там не буває більше від листя одного сезону. Тобто природа сама регулює природний процес. Залиште листя під стовбуром чи кроною дерева. 

Відео дня

Наприклад, роблять так вже декілька років у нашому залізничному училищі. У них немає проблем з вивозом листя. В приватному секторі, щоб листя не віяло вітром його можна кропити водою. Воно злипається і стає майже однорідною масою. Єдине листя, яке не бажано згортати під дерево — це листя грецького горіха. Його, за словами біологів, має бути не більше третини від листя дерев інших порід. Але й листя горіха також спалювати не можна. 

До вашої уваги висновки фахівців з Держпродспоживслужби. Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає: спалювання рослинних залишків на городах – звична справа для господарів восени. Та за цим, здавалося б, безневинним заняттям, насправді чимало шкоди і людям, і природі. Але,на превеликий жаль, українці рідко звертають на це увагу, а варто було б. Адже тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.

Також при спалюванні листя виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин. Спалення листя призводить до забруднення повітря, води та ґрунту

Торакальний хірург Юрій Межибовський каже, що при спалюванні однієї тонни рослин, у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин. «І все це потрапляє на нашу шкіру та в легені», — пояснює він в розмові з BBC News Україна.

За словами лікаря, таке спалювання виділяє отруйні гази, може бути джерелом алергії та впливає на імунну систему. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. При згорянні виділяється вуглекислий газ та оксид азоту. Це може викликати бронхоспазми, алергію, кашель, задуху.

«Дим від багаття має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння», — пояснив Юрій Межибовський. Спалення призводить ще й до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що в окремих випадках це може перерости у неконтрольоване горіння.

Якщо Ви помітили палія і хочете його зупинити:

1) спробуйте переконати,

2) нагадайте про відповідальність — штраф від тисячі 530 гривень до 153 тисяч грн,

3) якщо переконання не діють — викликайте поліцію: за номером «102», або відправте фото і адресу на Ситуативний центр муніципальної варти міста Вінниці за № 067-4-102-101(0432) 50-89-91

Порушення у сфері благоустрою, такі як спалювання сміття, опалого листя та інших відходів на території населених пунктів  тягнуть за собою накладення штрафів на громадян у розмірі від 340 грн. до 1360 грн., а на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 грн. до 1700 грн.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (33)
  • Читач78

    дуже смішно, уявляю як мусора мчать на виклик про паління трави (мусора не люди)
  • Ульяна Мазницкая

    Не тільки біля "водокачки", але й район училища також потерпає від  диму, що йде з приватного сектору. Як дехто пише "які  ніжні", але всі дихають отим повітрям, отруєним димом, і ті хто палить і ті хто ні.

    Толян Ільчук reply Ульяна Мазницкая

    Ульяна Мазницкая,просто нада палити ночю, або дньом коли вітер є і все.

    Читач34 reply Толян Ільчук

    ахахха тупий і ще тупіший це про тебе толян:)

    Читач78 reply Толян Ільчук

    ти часом не в мусарці працюєш? бо за рівнем інтелекту дуже підходиш

    Вячеслав Гончарук reply Ульяна Мазницкая

    Роки три тому ми з місцевими активістами робили рейд в селі Козятині і на ПРБ. Рейд виявився дієвим, як профілактична акція Ще пока не спалюють листя саме раз такого рейду. Редакція завжди відгукнеться на пропозицію.
  • Ольга Скворцова

    Якби ж то важко було тільки говорити!
  • Ольга Скворцова

    Дякую редакції за публікацію. Проте, на мою, думку, щ року в рік нічого не змінюється із ситуацією спалювання всього, що горить восени і весною. Бездіяльність правоохоронних органів і органів місцевої влади показова в цьому питанні також. Ті, хто спалює, навіть уявити не можуть страждання астматиків. Бо всім їм начхати на них. Якби показово зробили декілька рейдів підряд, надали інформацію кто конкретно на яку суму оштрфований, ото був би результат. А так, все це розмови "на користь бідних".

keyboard_arrow_up