Люди мають шанувати Боже джерело тому, що самі є джерелом води любові й тепла

Люди мають шанувати Боже джерело тому, що самі є джерелом води любові й тепла
  • У дворі багатоквартирного будинку на вулиці Степана Бандери є
  • по-господарськи доглянута криниця. Біля неї часто збираються мешканці будинку і на одному з таких зібрань люди вирішили воду
  • в криниці освятити. 

Ще задовго до освячення криниці зібралися невелика кількість людей. Потім їх стало близько 20 осіб на чолі з найстаршою і найшанованішою жителькою будинку Вірою Титівною. Жінка вже відсвяткувала 90-річний ювілей та як завжди бере активну участь у життєвих справах будинку. У назначений час до криниці прийшов отець Роман з церковним хором і став освячувати криницю. 

— Люди звернулися до мене, щоб я освятив криницю. Я привітав їх з освяченням криниці і нагадав їм про те, що криниця є тим Божим даром, з якого можуть брати воду люди. Адже людина не може довго прожити без води… Тому нагадав людям, що вони мають бути тим самим Божим джерелом у своєму житті, добра, любові і взаєморозуміння та поваги один до другого. Побажав, щоб вони шанували те Боже джерело, яке Господь посилає через криницю, з якої вони черпають з надр землі воду для споживання і разом з тим дякували Богу і старалися бути тим добрим джерелом гарних справ, слів, думок на життєвого шляху, — сказав отець Роман журналісту після освячення.

Відео дня

Тим часом свячену воду стали пробувати і жителі будинку. Віра Титівна набрала собі водички в склянку на пізніше.  

Мешканці багатоповерхівки з тих, що зібралися біля криниці, були у піднесеному настрої і якби не війна, вони з цього приводу зробили невелике застілля. Згадали, що в давнину одна криниця була на всю вулицю і до неї сходилися всі стежки населеного пункту. Люди обмінювалися новинами. Якщо господар мав у подвір’ї власну криницю, то у спеку, опустивши в посудині на мотузці, можна було зберігати молоко, масло й інші продукти. Згадали, що якщо вслухатися в народні українські пісні, то в них помітно, що найбільш популярне місце збору наших предків у минулому і позаминулому столітті була саме криниця. Тож освячення криниці в дворі будинку стало приводом згадки життя українців періоду наших пра-прадідів. 

Наостанок ми запитали у головної ініціаторки освячення криниці, чому у неї з’явилося бажання криницю освятити. 

— Священна роль криниці полягає в тому, що за народними уявленнями, джерельна вода єднає три сфери буття: підземне, земне і небесне, — відповіла вона.

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Сергій Сергій

    Якщо сам про себе не подбаєш то ніхто цього не зробить. Ось і справжній колектив який може за себе подбати. Молодці, на Вас рівнятись потрібно.
  • Володимир Сушко

    Якщо кондиціонер освятити???

    Альона Рудакова reply Володимир Сушко

    Volodymyr Syshko не сподівайтесь, світло все одно вимикатимуть 😂

    Володимир Сушко reply Володимир Сушко

    Олег Косенко Піп рясою задарма трусити не буде!

    Олег Косенко reply Володимир Сушко

    Volodymyr Syshko якщо за бабло-не питання
  • Dmitriy Bogolubko

    Пропала вода...

keyboard_arrow_up