Куди дівати обрізані гілки, щоб не платити штраф?

Куди дівати обрізані гілки, щоб не платити штраф?
Палити сміття та гілля не можна. Виносити в сміттєві баки теж зась. Натомість можна замовити трактор
  • Не смітимо. Хоч весна і не квапиться до нас із теплом, засипає квітневим снігом та заливає дощами, але все одно, як то кажуть, діло йде до Великодня, а не до Різдва.
  • Кілька днів тепла і все — почнуться місячники благоустрою. Хтось чепуритиметься у дворі багатоповерхівок, а хтось — на власному подвір'ї.
  • Палити сміття та гілля не можна. За це світить чималий штраф. То куди його подіти?

Добре відома всім фраза: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять» тут саме у нагоді. Пройшовши навіть центром міста, можна зустріти стихійні смітники, про які ми неодноразово писали, не кажучи вже про віддалені ділянки. Особливо це помітно навесні, коли сніг уже зійшов, а листя ще не розпустилося. Неприємно спостерігати, як люди свідомо засмічують своє власне місто. 

Якщо з побутовими відходами більш-менше розібралися, поставивши сортувальні контейнери для сміття, то з відходами рослинного походження, такими як зрізані гілки, суха малина, трава, бур’яни чи осіннє листя — проблема. Часто можна зустріти гори гілок, запханих у сміттєвий бак, або ж скиданих на купу на тротуарі чи обабіч дороги. 

Ще один популярний метод утилізації такого сміття серед мешканців — паління. Через це Козятин та села громади часто-густо потопає у димовій завісі. Щороку рятувальники намагаються достукатися закликами не палити. Цьогоріч мінімальна сума штрафу для пересічних громадян за самовільне випалювання рослинності або її залишків, і, навіть, на власних присадибних ділянках  — три тисячі гривень. Та попри це люди все ж продовжують провокувати пожежі на відкритих територіях.

Відео дня

Закликають до чистоти і комунальники. Бо як би вони не прибирали, погано чи добре, слідом за ними знову виростають «квітники».

Вирішити цю проблему можна. До прикладу, набралось трохи сміття в одного, в іншого, а запитати ще у сусіда, то й назбирається повна вулиця охочих вивезти сміття. Гуртом буде дешевше замовити транспорт, аби вивезти сміття. Розповідаємо охочим деталі такої процедури.

— Щоб замовити послугу, потрібно приїхати на наше підприємство і укласти договір, — розповідає директор «Чистого міста» Володимир Добржанський. — Людина проплачує, а ми надаємо послуги. Наша адреса — провулок Довженка, 2 А. Телефон — 04342 22262.

Скільки це буде коштувати, залежить від того, яка техніка буде потрібна. Якщо це трактор, то він коштує в районі 600 гривень на годину, якщо потрібні додатково навантажувачі, то це буде від 900 до 1400 гривень. 

Загалом, за словами Володимира Добржанського, в березні цього року були надані 15 послуг автотранспорту. Замовлення оформляли як пересічні мешканці Козятинської ОТГ, так і голови ОСББ і бюджетні установи.

— Це не так багато, як того хотілося б, — додає Володимир. — До речі, що стосується ОСББ, то не всі уклали з нами договори. Викинули сміття і все, а я не можу дивитися, бо якщо я його не заберу, то воно буде лежати тиждень, місяць… і при цьому місто стане захаращеним. Так не має бути. Але до наших людей важко достукатися. Вони або палять, або просто викидають.

Щодо стихійних сміттєзвалищ, то, як наголошує Володимир, це питання до ЖКГ. Там є інспектори, які описують, фотографують, а вже потім звертаються в «Чисте місто». Тоді вони вивозять і по актах все розраховується.

— Я живу в центрі міста і спостерігаю за цим всім, — додає Володимир Добржанський. — Ви ж, мабуть, самі бачили, що гілки кладуть і на тротуарах, і пхають у сміттєві баки. От в мене таке питання до тих людей: «Як ви бачите, хто його має прибрати?» Сміття ж потрібно забрати. Це ж утилізація, треба заплатити. Це все має свою процедуру. Ми то забираємо, але воно не повинно так бути. «Чисте місто» — це підприємство, яке надає послуги, які в нашій компетенції. Це вивіз сміття, пробиття каналізації, послуги автотранспорту. Ми їх надаємо і за це отримуємо кошти. Отак ми існуємо. Щоб не викидали сміття, гілля — скласти акт порушення, сплатити штраф. Дехто розуміє, але більшість — ні. Можна ж вулицями збиратися, скинулись по 100 гривень зібрали весь мотлох і вивезли. Але, на жаль, ніхто не хоче заморочуватися. Схаменіться, не викидайте, не робіть так, бо ми будемо як бомжі.

Прайс на послуги

Вартість послуги з розрахунку 1 години роботи транспорту наступна

Читайте також:

Про лісосмугу-«сироту», гілля та відремонтовану добродієм дорогу

У Козятинській міській раді нагадали графік вивезення твердих побутових відходів

Козятинська різня бензопилою дійшла до центральних вулиць

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Валерій Загребельний

    Придумали проблему,тепер думають,як її подолати. PS но за дєньгі.
  • Марина Войтюк

    Повна маячня зато центральні вулиці ні за що не платять
  • Зоя Кушнір

    От якби організувати пункт збору і переробки того гілля для стареньких людей, які опалюють своє помешкання. Пенсії не великі, а гілля все одно викидається , спалиться даремно або згниє.
    Хоч якась "зайва" увага була би до цієї категорії наших містян.
  • Татьяна Адамова

    Майже даром.

keyboard_arrow_up