Комунальники продовжили омолоджувальну обрізку дерев. Чи необхідна вона?

Комунальники продовжили омолоджувальну обрізку дерев. Чи необхідна вона?
  • Мало не кожен житель нашого міста придивлявся до дерев, в яких нещодавно зрізали гілки аж до крони чи навіть частину крони. Десь це називають кронуванням, десь омолоджучею обрізкою, у нас таким нехитрим методом хочуть позбутися аварійності в парку. Проте експерти іншої думки. Вони запевняють, що кронування — це катування дерев, яке в більшості випадків призводить до їх загибелі.

Нещодавно комунальники нашого міста проводили обрізку дерев у парку біля дитячого майданчика. Активісти-природолюби тоді викликали в парк поліцію, а ті відреагували та зафіксували факт обрізки дерев. Тут питань немає, краще зрізати ще одну живу гілку, ніж пропустити ту, яка може впасти на голову дитині.

Після нетривалого затишшя, у п’ятницю, 10 лютого, в міському парку знов з’явилися комунальники з технікою та пилкою. Керував процесом обрізки дерев у парку директор комунального підприємства «Чисте місто» Володимир Добржанський.

Відео дня

— Те, що в парку відбувається, це не чиясь забаганка. У парку були екологи й інші спеціалісти і саме вони показали нам, як потрібно проводити обрізку дерев, — пояснив Володимир Добржанський.

Наш парк, як зона відпочинку, вже в літах. За ним потрібно доглядати. Обрізка сухих, аварійних чи непотрібних гілок у парку дійсно потрібна, але не кронування дерев. Ми в давній дружбі з лісопатологом, а нині зі столярем-червонодеревщиком Валерієм із Дніпра. Він не раз нам говорив і ще раз каже, що в догляді за деревами застосовують три види обрізки. Формувальна, щоб забезпечити рослині природну форму та рівномірне розташування на дереві скелетних гілок. Санітарна обрізка потрібна, щоб позбутися гілок, які близько одна від одної, старих, сухих та хворих. Та омолоджувальна — це та обрізка, що дехто називає її кронуванням дерева. 

— Вона проводиться тільки в тому випадку, коли у дерева почала всихати вершина і в тій частині дерева припиняється ріст пагонів. Така обрізка застосовується лише для того, щоб дерево з хворобою врятувати. Омолоджувати його треба поступово, протягом 2-3 років, а не відразу зрізати значну кількість гілок. Зрізи треба змастити оліфовою фарбою чи садовим варом, — сказав фахівець із хвороб дерев і деревини. У нашому парку такий підхід до дерев не спостерігається.

Читайте також:

Аварійний районний будинок культури знесуть чи все-таки залишать?

У парку розтрощили опору на ігровому комплексі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Oleksandr Petrov

    Омолодження дерев не так взагалі проводиться це лише знущання над ними лиш щоб швидше їх знищити
  • Вера Могилевич

    Таке враження, що українські можновладці роблять з людей ,,дебілів,,вибачте за грубе слово,все що будувалось насаджувалось,руйнується ,вирубується не обдумуючи,а нічого нового не робиться, Україна наша ,,божеволіє,від нелюдського хазяювання.Це моя думка.
  • Наташа Свинарчук

    Я питаю у пушкінському парку тих дерев непотрібно ,коли проходиш тудою ,то дивишся щоб тобі наголосу невпало
  • Олександр Варфоломєй

    Безмозглі і безрукі обрізальщики . Гілки з омелою(паразит такий є) полишали ,а нормальне зрізали ! Дерева скоро загинуть від такого коронування і їх без проблем зріжуть в нуль на дрова .Дрова підуть корешам та подругам "відмінниці". Якось так.

keyboard_arrow_up