Аварійний районний будинок культури знесуть чи все-таки залишать?

Аварійний районний будинок культури знесуть чи все-таки залишать?
  • Старе приміщення РБК хотіли розбирати, а на його місці могли зробити парк.
  • Про це говорили ще два роки тому. Та нині вже 2023-ій, а будівля колишнього районного будинку культури досі стоїть на місці.
  • Чи не передумали її зносити — дізнавалися наші журналісти

Районному будинку культури, що стоїть пусткою на центральній вулиці міста, вже понад сто років. За час свого існування ця споруда пережила чимало. Починала вона як один із перших козятинських кінотеатрів «Експрес». Минуло кілька десятків років і приміщення переобладнали під районний будинок культури. Відтоді його стали використовувати як клуб. Сцена актової зали приймала танцювальні та вокальні колективи, тут регулярно влаштовували концерти та проводили гуртки. Та вже п’ять років вона пустує — приміщення визнали аварійним і зачинили.

Спочатку у районному будинку культури обвалилася стеля. За тим впав шматок стіни. Будівля вже давно потребувала капітального ремонту, який так і не провели, тому споруда й опинилася у такому стані.

Законсервоване приміщення РБК не збиралися так просто залишати. У нині ліквідованої Козятинської районної ради, яка свого часу володіла цим майном, були на нього грандіозні плани. На місці районного будинку культури хотіли звести дев’ятиповерховий житлово-розважальний комплекс. За проєктом, у будівлі мали бути не лише квартири, а й магазини, каток та інші розважальні заклади. Знайшли навіть інвестора, який був готовий це все реалізувати на практиці. Але сталося не так як гадалося, бо районній раді належала лише сама будівля РБК, а земля під ним завше була у власності міської ради. Тож від цієї ідеї довелося відмовитися.

Відео дня

Час ішов, районна рада не здавалася. Улітку 2020-го, коли райрада доживала свої останні місяці, долю РБК спробували вирішити по-іншому. Будівлю виставили на аукціон. Фірма-переможець була готова заплатити за аварійне приміщення цілих три мільйони гривень. Втім, продати РБК з молотка також не вдалося, з тієї ж причини — земля була у власності міської ради, а продати майно без землі неможливо.

Коли районну раду ліквідували, будівля старого районного будинку культури перейшла до міської ради. І після цього заговорили про те, що РБК потрібно зносити. Озвучували навіть таку ідею, щоб на його місці облаштувати невеликий парк. Втім відтоді минуло вже два роки, а будівля районного будинку культури так і стоїть на місці. Штукатурка продовжує потихеньку обсипатися, дерев’яна конструкція над центральним входом, здається, зовсім скоро обвалиться, а за розбитим склом у вікні що не день то виростає ще більша гора сміття.

Що мають робити з приміщенням РБК — запитали ми у міській раді. Як виявилося, від ідеї зносити будівлю не відмовилися. Це питання у процесі вирішення.

— Розібрати приміщення не просто. Спочатку потрібно розробити проєктно-кошторисну документацію, — пояснює секретар ради Тетяна Римша. — Тому що усе майно треба оцінити. Вже потім оголошується тендер, на якому має зайти будівельна компанія. Підрядник має поставити огорожу і закрити територію, тому що це небезпечно.

Вирішенням цього питання займається Управління житлово-комунального господарства. Проєктно-кошторисну документацію вже виготовили. На найближчій сесії планують виділити кошти. Що саме буде на місці знесеного РБК, поки не відомо.

— Це питання потрібно виставити на громадське обговорення, — підсумовує Римша. — Це має бути не одноосібне, а колективне рішення.

 

Читайте також:

«Дельфін» закриють? Що буде з басейном у Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Katerina Schuruk

    Все як зазвичай, кожен перекидує обов'язки на інших. Чекають коли будівля комусь на голову впаде, о тоді почнуть, щось робити. Це вирішити вони не можуть, зате швидко вирішують щодо скорочення лікарня. У мера зате плани зробимо те, зробимо це. Вже площу міста зробили, дороги "чудові", освітлення на вулицях.
  • Александр Перепелица

    Вже площу зробили,залишилось зробити парк.
  • Natali Savickaya

    Жах 😱 за останні роки місто все гіршає...без сліз немає куди глянути...
  • У Уу

    Спочатку площу та парк доведіть до путя.

    Але, руйнувати - не будувати душа не болить. Скоро нічого не залишиться в місті за такої влади, а після наступних виборів їм всім потрібно виїжджати з міста, бо як можна жити там де все до чого дотягнулися руки - зруйнували

keyboard_arrow_up