Хто не хоче платити за трубу тим відмовляють у субсидії

Хто не хоче платити за трубу тим відмовляють у субсидії
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернувся житель нашого міста пан Володимир.
  • Він повідомив, що пенсійний фонд України у Вінницькій області позбавив його житлової субсидії за несплату за транспортування газу.
  • Гість редакції пояснює, що за транспортування газу субсидії немає, а борг за транспортування газу він скасував, вигравши суд. То чому йому не призначили субсидії?

Нагадаємо, що з січня 2023 року весь процес щодо надання житлових субсидій (прийом громадян, призначення, нарахування і виплата) здійснюють органи Пенсійного фонду України. Тож спочатку ми пішли до ЦНАПу нашого міста. Спеціаліст Пенсійного фонду пояснила, що субсидія на транспортування газу для тих, хто її потребує, є і розказала, коли нараховується субсидія і коли її держава може позбавити.  

— Для усіх домогосподарств, які наразі отримують субсидію, термін її призначення закінчився у квітні цього року. У травні житлова субсидія була продовжена на наступний період (до квітня 2024 року). Субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати комунальних послуг ( в тому числі за транспортування газу) чи коли сумарний борг за комунальні послуги становить 680 гривень.

Якщо користувач субсидії вважає, що його незаконно позбавили адресної, соціальної державної допомоги, він може проконсультуватися та отримати роз’яснення з питань пенсійного забезпечення з 8.00 до 18.00 за телефоном 0800-219108. Дзвінки безкоштовні. Прийом громадян за попереднім записом 093-492-12-92, — повідомили у Пенсійному фонді нашого міста.

Відео дня

У юристів ми запитали, які підстави мав Пенсійний фонд позбавляти субсидії субсидіянта, який в суді оскаржив судовий наказ і суд задовольнив його заяву?

Правозахисник Володимир пояснює, що процедура плати за транспортування газу, у якому вона виписана для громади, є незрозумілою. 

— Коли було б виписано, що це плата за підтримання належного тиску в газорозподільчій системі, за витрати технічного газу та обслуговування газових магістралей і їх ремонтів — це було б більш правильно. Тільки перед тим, як газові мережі були передані в обслуговування оператору ГРМ, треба було провести інвентаризацію газового господарства і громадам, які купували труби за власні кошти, зробити компенсацію. Нічого цього не було зроблено, — каже юрист. — Проте, на сьогодні в умовах діючого законодавства немає правових підстав, щоб не платити за транспортування газу. Судовий наказ, про який ви говорите, це лише документ, який дозволяє за спрощеною процедурою без виклику до суду учасників спору, стягнути стягувачу боргу борг з боржника. 

Слід розуміти, що скасування судового наказу не скасовує сам борг та зобов'язання його сплати. Скасувавши судовий наказ, стягувач боргу з одними споживачами газу більше не проводить ніякі дії, а інших може подати до суду, де сума боргу, включаючи судові витрати, може значно зрости, — повідомив правозахисник Володимир.





 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Татьяна Гома

    Пенсійний Фонд Козятин  як на таке відреагуєте?  Вінницягаз навіть на данний момент не має ліцензії і працює по постанові, що вже є не законно. Зараз Вінницягаз розповідає, що стали державними. Але це все брехня, тому що рахунок не змінився. І газові мережі на баланс Вінницягаз не поступали. То кого захищає пенсійний фонд олігархів чи пенсіонерів? Також Фірташ являється підсанкційним , тобто його гроші йдуть в Росію, а потім на нас ракетами. Всі газконтори повинні бути державними!
  • Татьяна Гома

    Пенсійний фонд керується положенням за 1995 рік, а що після цього періоду, за 28 років нічого не змінилось? У нас зараз військовий стан ! Є закон 2479 за 25 липня 2022року! Може потрібно пенсійному фонду ознайомитись з цим законом!? І судам Козятинським також. Тому що в других районах суди , шо стосуються Вінницягаз припиняються, так як керівників облгазів арештовано за розтрати, ведеться слідство.
  • Vitaliy Kovalchuk

    У самі статті сказано:
    " Проте, на сьогодні в умовах діючого законодавства немає правових підстав, щоб не платити за транспортування газу. Судовий наказ, про який ви говорите, це лише документ, який дозволяє за спрощеною процедурою без виклику до суду учасників спору, стягнути стягувачу боргу борг з боржника.

    Слід розуміти, що скасування судового наказу не скасовує сам борг та зобов'язання його сплати. "

    А на цій сторінці безапеляційно повідомлено, що борг "скасували, вигравши суд"
  • Ольга Кондратюк

    Завжди все сплачуючи,але літньої субсидії немає.

keyboard_arrow_up