Хочуть зробити інклюзивний дитячий майданчик у Козятині

Хочуть зробити інклюзивний дитячий майданчик у Козятині
Приблизно такий вигляд матиме дитячий майданчик із елементами інклюзії
  • Лідерський волонтерський рух проводить збір коштів, щоб облаштувати у нашому місті майданчик, де зможуть гратися дітки з інвалідністю разом з іншими дітьми.
  • Це буде перший подібний майданчик у Козятині.
  • Де його планують встановити і що там буде — дізнавалися наші журналісти

Днями у Вінниці в мікрорайоні «Вишенька» завершили капітальний ремонт дитячого інклюзивного дитячого майданчика. Територія майданчика охоплює площу в 150 квадратних метрів. Там встановлені різноманітні ігрові елементи, серед яких не лише гірки та гойдалки, а й музичні панелі. І, що найголовніше, кожен елемент обладнаний таким чином, що ним можуть користуватися абсолютно усі без винятку діти.
Капітальний ремонт майданчика став можливий завдяки коштам, які зібрав «Лідерський волонтерський рух», започаткований у Хмельницькому. До нього долучаються люди з різних куточків України. А тепер у планах «Лідерського волонтерського руху» облаштувати подібний майданчик у Козятині.
Проєкт започаткували ще у 2021 році. Потім почалася повномасштабна війна. Але вирішили продовжити збір коштів, аби втілити у життя заплановане. Тим паче, у Козятині немає жодного дитячого майданчика з елементами інклюзії.
— У нашому місті діти з інвалідністю не мають доступу до ігрових елементів та ігрових майданчиків, — розповідає козятинчанка Марина Сарбаєва, учасниця Лідерського волонтерського руху. — Наша мета — соціалізувати особливих діток, щоб вони могли гратися з іншими дітками на дитячих майданчиках. Тому всі елементи на майданчику будуть інклюзивні. Це карусель із пандусом, гойдалка, на яку так само можна заїжджати на візочку. Найбільший елемент — це 11-метровий ігровий комплекс із гіркою та гімнастичним комплексом. Він також обладнаний пандусом. Гойдалка-балансир. Ігровий комплекс із канатною сіткою. Також там буде гойдалка на пружині «Бджілка» та ігровий елемент «Гітара». Це інтерактивна панель, обладнана спеціальним механізмом і клавішами. Дитинка прокручує диск і пальчиками грає, як на гітарі.
Обладнання виробляє компанія, яка розташована у місті Дніпро. Ця сама фірма виготовляла елементи для «Активних парків», які торік встановлювали у різних містах та селищах України у рамках Президентської програми. Нагадаємо, один із таких парків минулої осені облаштували і в Козятині, у центральному міському сквері. Саме поряд із ним планують зробити дитячий інклюзивний майданчик. Це питання узгодили з місцевою владою.
— У парку вже є готове місце, де можна облаштувати майданчик, тому не доведеться витрачати додаткові кошти на документацію, — пояснює Марина Сарбаєва. — Деякі елементи на існуючому дитячому майданчику планують демонтувати. Крім того, це — центр міста, тут багато установ. Якщо батьки приїжджатимуть у справах, наприклад, щоб оформити документи, у них буде можливість відвідати разом з дітками цей майданчик.

«Лідерський волонтерський рух» уже зібрав 600 тисяч гривень. За ці кошти придбали і привезли з Дніпра вісім ігрових елементів. Тепер збирають кошти, щоб облаштувати сам майданчик. Необхідно закупити гумове покриття, відсів, пісок, бортові камені, світильники з сонячними панелями. Також на майданчику планують зробити відеонагляд. Орієнтовна сума, яку ще треба зібрати — 600 тисяч гривень.

— Розрахунки ми проводили на 2021 рік, але ціни за цей час дуже піднялися, — продовжує Марина Сарбаєва. — Якщо минулого року квадрат гумового покриття коштував 770 гривень, зараз він коштує тисячу гривень, а деякі ігрові елементи подорожчали в два рази. Коли проводили збір на майданчик у Вінниці, відгукнулися наші підприємства та ФОПи. Вважаємо цей проєкт дуже важливим для суспільства і дуже хотіли б, щоб проєктом перейнялися та долучились жителі нашої громади. Ми розглядаємо навіть такий варіант, якщо є можливість у жителів міста або підприємців придбати і передати лавочку, озеленення чи світильники із сонячними панелями, чи будь-який ігровий елемент, ми будемо дуже вдячні за підтримку нашої ідеї та турботу про наших діток. Вітається все. Але найголовніше для нас зараз — це гумове покриття.
Облаштувати майданчик планують вже наступного року. А поки збір коштів триває.
Реквізити для юридичних установ:
Найменування отримувача: КОЗЯТИНСЬКА НОВА ГРОМАДА ГО
Код отримувача: 44157372
Рахунок у форматі відповідно до стандарту IBAN:
UA 473052990000026001026102315
Назва банку: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»
Реквізити для фізичних осіб:

4246 0010 0174 3123
За додатковою інформацією можете телефонувати 0631187812.

Відео дня

 

Читайте також:

За безлад в парку винен Святий Михайло, що раніше приїхав на «Білому коні»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач74

    саме головне на сьогодни.

keyboard_arrow_up