Дерев у Козятині вирізали більше, ніж посадили

Дерев у Козятині вирізали більше, ніж посадили
  • Алея з катальп з’явилася біля ліцею №5 минулого місяця. Нашому бюджету це коштувало 85,5 тисяч гривень — саме стільки заплатили за саджанці.
  • Ми вирішили поцікавитися, скільки взагалі дерев висадили у Козятині за останній рік. І виявилося, що спиляли під нуль значно більше

Два місяці тому під ніж пішла крислата верба, що росла за пам’ятником Грушевського. На два дерева менше стало у міському сквері. Їх вирізали, щоб облаштувати новий дитячий майданчик. Замість видалених дерев ані у сквері біля пам’ятника Грушевському, ані в парку нових поки не посадили. Цей список можна продовжувати довго. Адже з кожним роком дерев у місті стає все менше і менше.

Відсутність зелених насаджень особливо відчувається влітку, адже на деяких вулицях в спеку неможливо йти, бо немає затінку. Чого варта одна вулиця Куликівського, де три роки тому зрізали всі липи, що росли обабіч тротуару.

«Нам потрібно озеленювати Козятин» — одностайно писали наші читачі, коли ми в розпал аномальної спеки, що була місяць тому, взяли пірометр і пройшлися з ним по вулицях, виміряючи температуру. На сонці асфальт, бруківка та грунтова дорога прогрілася тоді до +40..+50 градусів. Натомість в затінку температура була на 20 градусів нижчою.

Відео дня

Згодом ми провели опитування на нашому сайті і запитали читачів, чи достатньо у Козятині дерев. Двоє проголосували за варіант «так», сорок читачів вважають, що дерев недостатньо і їх потрібно садити більше.

Не станемо заперечувати, що у Козятині не тільки ріжуть, а й час від часу висаджують дерева. Часом навіть екзотичні. Не так давно садили сакури і на території ліцею №1, і на стадіоні. На Довженка, Єдності (колишня Катукова), Василя Пирогова та Захисників України висадили звичні для нас липи та сумахи. Сто сорок дерев, серед яких хвойні, передав цієї весни лісгосп на Козятинську центральну районну лікарню. А два тижні тому міська рада повідомляла, що на вулиці Сковороди посадили 18 катальп.

Дерева садять, втім останнє масштабне озеленення, з ініціативи громадськості, до речі, відбулося чотири роки тому. Тоді волонтер Сергій Сиваківський запустив акцію «500 дерев для Козятина», яка тривала протягом дев’яти місяців. За зібрані кошти тоді придбали 265 саджанців не лише дерев, а й декоративних кущів, які висадили у різних мікрорайонах міста. До акції долучилося чимало козятинчан та організацій міста, які підтримали не лише донатами, а й зголосилися власноруч садити саджанці.

Яка ситуація з озелененням у Козятині зараз — вирішили поцікавитися наші журналісти. Ми надіслали на міську раду інформаційний запит, аби дізнатися, скільки дерев вирізали у Козятині впродовж року, а скільки, навпаки, посадили.

У відповіді на запит, яку ми отримали через тиждень, вказано, що у період з 25 липня 2023 року по 25 липня 2024 року в нашому місті посадили 113 дерев. Підкреслюємо, це за дванадцять місяців. Тоді як чотири роки тому лише за два дні козятинчани висадили 265 саджанців. «Також дерева висаджувалися на території ОСББ» — написали у відповідь на наш запит, однак точної кількості не вказали.

Натомість зрізали під нуль у Козятині за аналогічний період 202 дерева. Серед них — два дерева на території освітніх закладів, тридцять дерев на території стадіону «Локомотив», сорок сім дерев на прибудинкових територіях ОСББ та п’ять дерев на смузі відводу залізниці. Тобто за рік дерев спиляли майже у два рази більше, ніж посадили.

 

Читайте також:

Як на Козятинському «Локомотиві» підтримують внутрішній порядок. Поділились фото

На центральній вулиці Козятині висадили 200 кущів троянд

Козятинські поліцейські взяли в руки пилки, сокири та коси і розчистили хащі попід Водокачку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Denis

    я думаю це наврочено... Треба зібрати зібрати козятинських відьом і відворот зробити. Щоб тому хто це робить в садку яблуні пов'яли.
    Ніде де я був не бачив такого дібілізму з деревами...
  • Ирина Пелех

    Давно пора гнати всю місьраду, яка з міста зробила непотріб.
  • Микола Олександрович

    мене  б все влаштувало, якби в заголовку було не "Дерев", а "Посадовців"
  • Юрий Волынец

    Теж саме з асфальтом на дорозі😂😂😂

keyboard_arrow_up