Боргова пастка: приходять рахунки за «позалічильниковий» газ

Боргова пастка: приходять рахунки за «позалічильниковий» газ
Людмила Ковтун нічого не знала про коефіцієнт нарахування. Тепер їй треба сплатити 1100 гривень боргу

Непроінформованість. До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася мешканка Вернигородка Людмила Ковтун. Жінка була шокована, коли їй прийшла платіжка з боргом у понад тисячу гривень. А здивувало її те, що борг у квитанції був нарахований за так званий «позалічильниковий» газ

— У мене лічильник стоїть в приміщенні, яке не опалюється, — розповідає пані Людмила. — Виявляється, у 2018 році вийшов закон, про який я і не чула. Газовики беруть коефіцієнт за те, що лічильник стоїть на вулиці. І от мені прийшла квитанція, де нарахували 1100 гривень боргу. Певно це за рік, чи як? Ніхто ж нічого не пояснює! 

З платіжкою вернигордчанка звернулася в новостворений козятинський центр обслуговування споживачів. За словами жінки, там повідомили, що через борг їй не нарахують субсидію. Така відповідь ще дужче шокувала пані Людмилу. Адже платити повноцінно за газ, без субсидії, важко та б’є по кишені.

— Мені сказали, що це постачання газу по-європейськи, — бідкається Людмила Ковтун. — Люди добрі, та що ж це таке! Ніхто про це не інформував, ніхто нічого не пояснив толком. Хіба ж це законно? Мені ж треба субсидію. В «ТСН» звернутися? Всі люди обурюються, але всі мовчать. Я така не одна. Подібні борги отримують і в місті, і в селі. Скажіть, будь ласка, що мені робити! 

Відео дня

Щоб прояснити ситуацію і розібратися, що законно, а що ні, ми звернулися в контакт-центр АТ «Вінницягазу». Телефоном оператор повідомив, що для всіх споживачів з жовтня 2018 року, в кого лічильник не вимірює температуру, застосовували корегуючий коефіцієнт.  Він прописаний в наказі 595 Міністерства палива та енергетики України. 

За інформацією контакт-центру, існує шість груп коефіцієнтів. Вони залежать від місця розташування лічильника. Для тих споживачів, в кого лічильники у приміщенні, також коефіцієнти розраховуються, але вони трохи нижчі, ніж для тих, у кого на вулиці.

Відомо, що максимальний коефіцієнт рахувався в січні-лютому і становив 1,08. Тобто на кожні 100 спожитих кубів ще додавалося вісім за коефіцієнтом. 

— Приміром, якщо споживач, наприклад, спожив 300 кубів у січні, то ми 300 множимо на 1,08 і отримуємо 324, — розповідала нам оператор контакт-центру. — Тобто  до сплати 324 куби. За тарифом 8,5489, який діяв на той момент.

На запитання: «Чи прописано це в типовому договорі постачання природного газу побутовим споживачам?» нам відповіли, що газ споживач отримує в стандартних умовах. А це температура +20 і тиск 760 мм ртутного стовпчика. Стає зрозуміло, що в холодних умовах, наприклад, восени та взимку, нараховується відповідний коефіцієнт.

— Чи загрожує споживачу через борг коефіцієнту відключення газу та ненадання субсидії?— запитали ми в оператора контакт-центру

— За дане заборгування може бути відключення. Перед цим споживача інформують, надсилають попередження. Якщо він не вносить платіж за відповідними термінами, то відключення може бути. З приводу субсидії, то тут потрібно звернутися до управління соціального захисту населення.

Заступник начальника управління соціального захисту населення Козятинської районної державної адміністрації Інна Ольбішевська запевнила, що цей коефіцієнт не впливає на субсидію. І для того, щоб отримати соціальні норми для споживання газу, проплата боргу не обов’язкова.

Виходить, субсидію пані Людмилі все ж таки нарахують. Але чи потрібна вона їй, якщо жінка може залишитися без газу? 

Читайте ще по темі:

Газ за літньою ціною на всю зиму

 

Опитування

А ви сплачуєте коригуючий коефіцієнт блакитного палива?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up