Близько сорока водохрещенських плавців. Як козятинці пірнали в ополонку

Близько сорока водохрещенських плавців. Як козятинці пірнали в ополонку
  • Традиції до масових купань на Водохреще в нашому місті тягнуться з 2005 року.
  • В масштабах держави купання започаткував Президент України Віктор Ющенко. Його ініціативу підхопили у інших містах. В Козятині це робив на ту пору заступник міського голови Володимир Гаврилюк. З тої пори до ковідного року були лише рекорди.
  • Як пройшли Водохрещенські купання в цьому році у нашій розповіді

Найкращим облаштованим місцем для купання на Водохреще була наша Водокачка. В минулі рекордні роки купання на Йордан починали приходити з перших хвилин на першу і до освячення води встигали порою близько 30-ти осіб. Цього року перші пірнальники прийшли до водойми о 5-й ранку і була це молода сім’я з 5-ти осіб. З інтервалом в 10–12 хвилин пірнув у хвилі студенні добре відомий лікар ЦРЛ. Близько 6.30 скупалися також наші земляки Олександр, Володимир і Стас.

О 7-й ранку, як було обіцяно, почався Чин освячення води. Провів його настоятель Храму Покрови Пресвятої Богородиці митрофорний протоієрей Василь Влізло. Проводячи службу Божу отець Василь декілька разів звертався до Всевишнього з проханням захисту наших воїнів, адже все, що ми маємо завдячуючи захисникам України на фронті.

Після служби Божої Отець Василь покропив свяченою водою всіх присутніх на водокачці. Після чого наші земляки і гості нашого міста продовжили купання в ополонці, яку заздалегідь підготували працівники КП «Чисте місто» спільно з працівниками стадіону Локомотив

Відео дня

Першими після освячення води і 10–11 в загальному списку були козятинчани Вероніка та Богдан. За ними пірнули в ополонку старшокласники одного з Козятинських ліцеїв Женя та Назар. Хлопці розповідають, що вже декілька років ходять на Водокачку дивитися на хрещенських плавців.

— В цьому році мені Женя й каже, а давай і ми спробуємо, — каже Назар. — В самого такого бажання не було та, як своєму другу відмовити спробував разом з ним і не шкодую.

За юнаками-ліцеїстами до ополонки з зеленою доріжкою вистроїлись жінки. Вони попросили їх не фотографувати та й разом з ними до рекорду 2019 року на 8.30 того року у воду зайшло 85 хрещенських моржів.

Після жінок знов пішли у воду чоловіки. Олег, та два Сергії, до реч,і Олег з інтервалом 3–5 хвилин заходив у воду тричі. Будівельники Віктор та Михайло зимові плавці на Йордана з великим стажем кожного року купаються там, куди їх кличе їхня робота Найбільше їм запам’яталася купатися на Водохреще у Дніпрі. Пан Віктор пригадує:

— Вітер шалений, надворі 14 з мінусом, ще одягтися не встиг, а сосулі вже на ліктях утворилися.

Ще один пан Віктор в цьому році став першопрохідцем плавців на Богоявлення Господнє. Як не вмовляла його 7-річна внучка Валерія, щоб не ліз любий дід у воду, недопомогло. Сам Віктор каже: «Я в Чорнобильській зоні працював вахтовим методом. Пережив 50-денну окупацію. Жартує каже, що холодною водою хоче після орків стрес зняти».

На 11.30 Водохрещенських плавців було трохи більше двох десятків. До рекорду 2019 року 130 чоловік дуже далеко. Від 11.30 до 13-ї години майже нікого не було. І тут наче прорвало. Відразу біля лавок переодягання стали переодягатися близько десятка хрещенських плавців. Як виявилося, це наші земляки їздили в пошуках затишного місця для купання та так і не знайшли. За прислів’ям скрізь добре, а вдома краще, вони приїхали на рідну Водокачку. В компанії чоловіків був підприємець Володимир Гаврилюк. Той самий Володимир Гаврилюк, який започаткував в далекому 2005 році водохресні купання на Козятинській водокачці. Каже, подякуйте владі від всієї нашої громади за гарно приготовлене місце для Йорданського купання. 

— Молодці, добре підготувалися, —  сказав Володимир Гаврилюк.

Крім козятинських чоловіків до імпровізованої роздягальні прийшли українці з окупованих територій і стали готуватися до водохрещенського запливу. Мама Ольга з сином Михайлом з окупованого містечка Щастя.  На підході були козятинські харків’яни.

До рекорду 486, що був у 2019 року так далеко, що за декілька днів купань не повторити. Але те що козятинці до Водохресних купань підготувалися добре, можна тільки подякувати владі міста і комунальникам.

З автором статті можуть не погодитись критики і можуть справедливо сказати: «Палатки для переодягання не було і чаю у вітряну погоду не помішало б. Все це так, але наші краще підготувалися ніж у інших і це не наші слова, а людей, які шукали затишного місця для купання та так і  не знайшли через примхи погоди.

Читайте також:

Як зберігати освячену воду

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Геннадий Ткачук

    Саме більше краян завжди збиралися в с.Титусівка за ініціативи  Безбах А.М.
  • Bew Qurnix

    Дебіли...

keyboard_arrow_up