Берези обчикрижили так, що невідомо, чи відновляться

Берези обчикрижили так, що невідомо, чи відновляться
  • Донедавна це були гарні дерева, а нині від них залишилися самі штурпаки. Зрізали верхівку шести беріз біля будівлі Центру дитячої та юнацької творчості.

  • Експертка каже — така обрізка не відповідає ані поняттю омолоджувальної, ані санітарної. Найгірше те, що працювати з пилками будуть і надалі

Пам’ятаєте, у січні минулого року козятинчани переймалися тим, як провели санітарно-формувальну обрізку дерев у парку? Тоді повністю зрізали крону декількох дерев, що ростуть за новим дитячим майданчиком. «Ці дерева посохнуть і парку не буде», — обурювалися люди, які телефонували до нашої редакції. А за декілька місяців таку ж обрізку провели з деревами на території ліцею №2. Цього року пилка дісталася вже до беріз, які ростуть у дворі Центру дитячої та юнацької творчості. Увагу на це звернула козятинчанка.

— Ви бачили, що зробили з березами біля ЦДЮТ? — каже жінка. — Росли такі гарні молоді дерева, а їм обрізали всі верхівки. І тепер від дерев лишилися тільки стовбури.

Днями ми були неподалік Центру дитячої та юнацької творчості і побачили на власні очі, що сталося з деревами, про які говорила козятинчанка. Від шести беріз тепер залишились одні стовбури і декілька гілок внизу, яким просто пощастило рости нижче рівня, де пиляла пилка.

Відео дня

Ми зробили світлини цих дерев і показали їх експертці з екології та озеленення «Інституту розвитку міст» Любові Колосовій. Вона каже — така обрізка без перебільшення жахлива.

— Берези взагалі дуже чутливі до обрізки, — пояснює Любов Коваленко. — Після такого кронування вони вже не здатні відновити крону, на жаль. Така обрізка є порушенням і вона не відповідає ані поняттю омолоджувальної обрізки, ані санітарної.

Але не одні берези потраплять під пилку, тому що на громаду чекає ще й масова обрізка дерев. Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради в лютому вже оголошувало тендер на формувальну та санітарну обрізку.

Відповідно до технічного завдання, розміщеного на сторінці закупівлі, мали провести формувальну обрізку 25 дерев у центрі міста на вулицях Героїв Майдану, Січових Стрільців, а також на розі Незалежності-Склярова і Грушевського — Князя Святослава (колишня Підгорбунського). Ще 170 дерев підлягали санітарній обрізці у центрі (вулиці Грушевського, Пилипа Орлика, Незалежності), південно-західній частині міста (вулиці Довженка, Єдності (колишня Катукова) і Захисників України (колишня 8-ма Гвардійська)) та на посьолку (вулиця Івана Франка).

Як свідчить тендерна документація, обрізку дерев мали б завершити до 30 квітня поточного року. Однак поки що проведення робіт доведеться відкласти — із переможцем тендеру мали визначитися на початку березня. Участь у торгах брали підприємці з Київщини та Вінниччини. Однак пропозиції обидвох учасників вирішили відхилити. Втім не виключено, що Управління житлово-комунального господарства згодом оголосить тендер повторно, адже таке вже траплялося раніше.

 

Читайте також:

Стовбур зрізаного дерева розколовся надвоє і травмував глухівчачина

Молодий каштан у центрі Козятина «обдерли як липку»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Аліна Діденко

    Скажіть кому вони заважали?
  • Читач96

    Застав дурного богу молитися то  він і лоба поб'є. Це напряму стосується "спеців" які зробили провести формувальну обрізку . Цілком підтримую Аліну Діденко.
  • Надія Григорівна

    І що за це ніхто не відповість...???  Мабуть що ні ,на дачі у нас вирізали всі фруктові дерева, і  далі продовжують вирізати ....на інших дачах, в місті ріжуть,пиляють ,роблять штурпаки, МІСТО ОБРІЗАНИХ ДЕРЕВ.
  • Аліна Діденко

    Ці берези були посаджені працівниками колишнього районного відділу освіти.  Саджанці беріз я особисто придбала у Іванківецькому лісництві. Доглядали ми за цими деревами, майже щодня поливали… . Ми тоді намагались доглядати за прибудинковою територією. Саджали квіти, власноручно вибудували камʼяні форми.  Кому це все мішало? Хто вирішив все зруйнувати ще й так по-варварськи пошматувати дерева?  І ці люди є менеджерами в освіті… і саме вони «здійснюють» реформи в навчальних закладах? Це вже, навіть, не жах, це - «катастрофа»….

keyboard_arrow_up