150 років тому через Козятин пішов перший поїзд

150 років тому через Козятин пішов перший поїзд
  • Наше місто завдячує своїй появі залізниці.
  • Адже саме завдяки будівництву Києво-Балтської гілки Козятин з'явився на мапі України.
  • Колії прокладала бельгійська фірма спільно з військовими.
  • Із зарплатні солдат, задіяних у будівництві, вираховували дві третини коштів, якими платили за інструменти.
  • Що ще цікавого відомо про будівництво залізниці у Козятині - читайте у нашому матеріалі.
     

Перший поїзд відправився від станції Козятин рівно півтора століття тому. Це трапилося 26 травня 1870 року. Саме тоді відкрили Києво-Балтську гілку залізниці.

З'єднати залізничною колією Київ із Балтою, що на Одещині, вирішили у 1860-их роках. Будівництво залізничної гілки доручили товариству “Де Врієр і К” із Бельгії. Хоча було два інших претенденти - німець на прізвище Леві разом із британцем Брауном.

Бельгійці почали будівництво колій наприкінці травня 1866 року. Коштувало це чималих грошей - майже 40 мільйонів рублів.

Відео дня

«Товариство взяло на себе будівництво і постачання усього необхідного для залізниці від Києва до Балти, довжиною в 428 верст з гілками від Козятина до Бердичева в 27 верст і від Жмеринки до Волочиська 167 верст, всього 622 версти із земляним полотном і мостами під дві колії на дільниці від Жмеринки до Балти, а на інших ділянках - під одну колію», - написано у книзі “Південно-Західна залізниця”, датованої 1906 роком.

До будівництва залучили також військових. Вони проводити земельні роботи. У нас працювала 33-тя піхотна дивізія. Саме їй виділили ділянку неподалік Вінниці. За день праці військові отримували 45 копійок, хоча на руки видавали лише третину. Решту забирали для того, щоб сплатити вартість інструментів, якими самі ж солдати користувалися під час роботи.

Були ще робітники з Чернігівської та Білоруської губерній, яких зігнали на будівництво залізниці для відпрацювання податків. Вони скаржилися на погані умови праці. Багато хто тікав, тому вирішили давати їм щоденну премію у розмірі п'яти копійок.

Роботи просувалися дуже повільно, тому що під час перевірок постійно доводилося щось коригувати. Попри це “Де Врієр і К” встигли все зробити у встановлений термін. Як і передбачалося за умовами договору, відкриття залізничного руху від Києва до Балти відбулося наприкінці травня 1870 року.

Чи знали ви?

Перший поїзд пройшов через станцію Козятин на 18 років раніше, ніж збудували будівлю нашого вокзалу. Адже цю пам'ятку архітектури звели у 1888 році. Позаяк станція Козятин почала функціонувати ще у 1870 році, мав бути інший, старий вокзал.

Будівля першого вокзалу Козятина збереглася донині. Вона розташована за півтора кілометра від сучасного. Це старовинна споруда на вулиці Винниченка, де сьогодні розміщується архівний відділ та пенсійний фонд.

Світлина з сайту Музею історії міста

Читайте також:

Які поїзди ходили через Козятин у різні епохи?

Усі публікації про історію Козятина читайте тут

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up