Психологиня Світлана Вавілова розповіла батькам, як мотивувати підлітка

Психологиня Світлана Вавілова розповіла батькам, як мотивувати підлітка
  • Щоб мотивувати дитину до навчання, батькам потрібно щодня працювати над створенням сприятливого психологічного клімату та підтримувати інтереси дитини.
  • Психолог Світлана Вавілова пропонує 10 ефективних способів, які допоможуть батькам перетворити навчання для підлітка на цікавий процес.

Про 10 способів впливу на підлітка від психолога Світлани Вавілової розповіли на порталі «Освіта Нова». Читайте матеріал далі та дізнавайтеся про основні способи, які допоможуть батькам вплинути на бажання підлітків вчитися.

Навантажуйте дитину за її можливостями

Як довго б у вас вистачило запалу і мотивації намагатися дострибнути до планки, яка встановлена ​​об'єктивно вище ваших можливостей? Щоб ви відчували працюючи на межі своїх сил кожен день? А якби при цьому ви ще й постійно відчували б, що не виправдовуєте очікування своїх близьких? Пам'ятайте, дитина це насамперед особистість, а не об'єкт для задоволення ваших амбіцій. Якщо небажання дитини вчитися обумовлено дуже високим навантаженням — його необхідно знизити і надати можливість для дотримання балансу між відпочинком і навчанням.

Забезпечте дитині збалансований раціон

Одна з причин, через які підліткам важко вчитися, — дефіцит йоду. Йод не виробляється в організмі, не накопичується, він кожен день повинен надходити з їжею і витрачатися на синтез гормонів щитоподібної залози. Ці гормони регулюють роботу всіх систем організму, в першу чергу, центральної нервової системи. Дефіцит гормонів — знижується пам'ять, погіршується наочно-образне мислення, розсіюється увага.

Підліткам йоду потрібно більше, оскільки у них дуже висока швидкість всіх обмінних процесів. Одна з причин ліні та стомлюваності — це знову-таки брак йоду, який визначає не тільки інтелектуальну працездатність, але і фізичну. Використовуйте йодовану сіль. І добре б проконсультуватися з лікарем за допомогою яких препаратів і в якому дозуванні можна заповнити потребу організму в йоді.

Відео дня

Поєднайте навчання з інтересами

Захоплюється комп'ютерами?  Запишіть на комп'ютерні курси. Подобається хімія? Придбайте спеціальну літературу і ставте разом досліди в домашніх умовах. Любить експериментувати в одязі? Віддайте на гурток стилю і дизайну. Легко дається вивчення іноземних мов? Дивіться фільми в оригінальній озвучці.

Підштовхніть дитину до того, щоб вийти за рамки шкільної програми та дізнатися про предмет її інтересу більше. Інтернет на допомогу — читайте щось, що покаже школяреві його улюблений предмет з іншого боку, ходіть разом на публічні лекції, виставки щодо цікавої дитині тематиці. А після обов'язково обговорюйте враження.

Покажіть, як знання стають у пригоді зараз

Підліток хоче жити, а не готуватися до життя. Пам'ятайте, що рушійною мотивацією до процесу навчання є інтерес до нього, розуміння, навіщо воно потрібно і задоволення від проміжних результатів. Щоб це сталося, важливо так організувати життя навколо предмета пізнання, щоб ця діяльність не обмежилася гуртком, книжкою чи репетитором. Це повинне бути справжнє життя — з емоціями, з працею, з подоланням перешкод, з реальною діяльністю, відповідальністю і результатом, оцінюваним ровесниками й експертами. Підліток повинен усвідомити цінність навчання. Сам. По-справжньому.

Відповідайте на всі запитання дитини

Ніколи не відмахуйтесь від її «чому», незалежно від вашої зайнятості. Використовуйте будь-які джерела для натхнення: навколишнє середовище, автобіографії великих людей, досвід друзів і знайомих, які досягли успіхів у області, що цікавить дитину. Детально і з цікавістю відповідаючи на всі її питання, ви формуєте в дитини установку, що процес пізнання нового м це цікаво, важливо, і ви, як батьки, це заохочуєте.

Цікався, як дитині в школі

Вже давно відомий той факт, що дитина може успішно вчитися тільки там, де вона відчуває себе в безпеці. Дослідження показали, що чим комфортніше психологічний клімат в класі, тим вище успішність його учнів. Під шкільним психологічним кліматом мається на увазі цілий комплекс параметрів.

Серед них — стиль спілкування між дітьми й педагогами, ставлення учнів один до одного, задоволеність вчителів своєю роботою і їх очікування щодо успіхів учнів. Тому рука батьків повинна постійно лежати на пульсі й моніторити психологічний стан вашої дитини у зв'язку з атмосферою в школі. Для цього, як мінімум, відвідуйте батьківські збори й розмовляйте зі своєю дитиною не тільки про оцінки й домашні завдання, а й про те, як складаються її стосунки з вчителями та дітьми в класі, щоб вчасно підказати, захистити або підбадьорити.

Спокійно реагуйте на погані оцінки

І не порівнюйте успіхи дитини з братом чи сестрою або однокласниками. Запам'ятайте: у будь-якій ситуації ви — її союзник. Обов'язково хваліть за хороші оцінки — створюйте позитивне підкріплення. Про погані цікавтеся: що завадило зробити краще. Потрібна допомога — допоможіть, але в рамках розумного. Погодьтеся, «допоможи» і «зроби за мене» — різні речі. Знайдіть правильний баланс схвалення і контролю.

Виховуйте повагу до праці

Так-так, в цьому випадку часто допомагає трудотерапія. Наприклад, влітку можна дати вашій дитині можливість попрацювати розповсюджувачем рекламних листівок або кур'єром. Як годиться — вісім годин на день і зі стандартною (смішною) зарплатою. «Хочеш так все життя працювати й копійки рахувати? Можеш більше не вчитися». А далі нехай думає. Багатьох такий досвід мотивує взятися за голову.

Станьте для дитини прикладом

Діти дивляться на нас і, свідомо чи ні, копіюють нашу поведінку і привласнюють наші цінності. Нехай ваша дитина бачить, що ви постійно прагнете до отримання нових знань, розширення свого досвіду, підвищення кваліфікації та вдосконалення різних навичок. А головне, що все це приносить вам задоволення і безпосередньо впливає на якість вашого життя. Станьте прикладом в тому, що ви хочете домогтися від вашої дитини.

Знайдіть час для себе

Тільки внутрішньо урівноважений дорослий може служити позитивним прикладом і надійною опорою для своєї дитини, надихнути її й змусити повірити у свої сили, допомогти прожити непростий період підліткового віку.

Намагайтеся не думати про глобальні катастрофи в перспективі: «стане наркоманом», «піде працювати двірником і т. д.» Розглядайте кожен конкретний день, плюси й мінуси вашого спілкування сьогодні. І обговорюйте їх, зберігаючи повагу один до одного.

 

Читайте також:

Минає два роки, як виконуючи бойове завдання загинув Герой Олексій Мельник

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Dmitriy Bogolubko

    Батьки повинні одягати, обувати,  годувати, забезпечувати всім необхідним для життя та виховувати.
    А ось саме школа має навчати і заохочувати до навчання і створювати позитивний психологічний клімат в середині навчального закладу!!!
    Тут і без цих психологів ясно усе

keyboard_arrow_up