Отримали ключі від усіх дверей Козятинського ЦДЮТ

Отримали ключі від усіх дверей Козятинського ЦДЮТ
  • Весело та креативно минули дні відкритих дверей у Центрі дитячої та юнацької творчості.
  • Школярі знайомилися з гуртками.
  • Пригадували, як рахувати та називати кольори англійською, робили вокальні вправи, використовуючи самокати, відчули себе справжніми художниками і не тільки

У вересні відчиняють свої двері для хлопчиків та дівчаток не лише школи. Новий навчальний рік стартує і в Центрі дитячої та юнацької творчості. Аби познайомити юних козятинчан із гуртками, минулого тижня в ЦДЮТ влаштували Дні відкритих дверей. Заходи відбувалися впродовж декількох днів поспіль. На один із них завітали і ми разом з учнями опорного ліцею та ліцею №1.

— Ми вас дуже-дуже-дуже раді бачити у нашому Центрі, — звернулася до хлопчиків з дівчатками директорка ЦДЮТ Оксана Клірішенко. — Всі двері наших кабінетів, де захована творчість, для вас відчинені. Ми точно знаємо, що в кожного з вас захований талант. Але нам потрібно в вас його відкрити.

Відео дня

Побачили найбільший скарб художника

Щоб краще познайомитися з гуртками Центру, хлопчики з дівчатками відвідають кожен кабінет. І матимуть вони особливе завдання: зібрати усі ключі, які допоможуть відкрити двері до нових знань. Саме на цих ключах контактні номери керівників гуртків. Кожен клас отримує маршрутний лист. Ми складаємо компанію 2-І опорного ліцею. Разом із класним керівником Тетяною Міщук діти прямують до першої зупинки — Артстудії. Там на них вже чекає керівник гуртка Таїсія Обущак.

— Ви знаєте, як називається така тринога? — показує Таїсія на мольберт.

— Палітра, — робить припущення перший сміливчик.

— Ні, палітра — не це, — відповідає Таїсія Обущак.

— Це те, що тримає полотно, — каже другокласник.

— Так, і називається це мольберт, — каже керівник гуртка. — За мольбертом працюють справжні художники.

Таїсія Обущак показує дітям фарби, різні види пензликів, а ще предмети, які можна використовувати для того, щоб малювати: зубну щітку, кухонні губки. На завершення Таїсія вручає 2-І їх перший ключ. Його приєднує до зв’язки класний керівник Тетяна Міщук.

Зупинок, які треба пройти, у маршрутному листі ще багато, тож діти одразу поспішають до наступного кабінету — гуртка «Сувенір».

— Тут ми робимо сувеніри з будь-яких матеріалів. Дивіться, ось зайчик, пошитий з тканини, — показує керівник гуртка Світлана Гуменюк. — Писанка зроблена з мішковини і оздоблена різними декоративними елементами. Ми робимо з мішковини цукерниці, іграшки, картини, поєднуємо мішковину і каву. Є у нас новорічна майстерня, де ми виготовляємо новорічні сувеніри, а також іграшки, віночки, ялинки. Працюємо ми з фоаміраном і з нього ми робимо не тільки квіти, а й різні композиції. А також ми працюємо із солоним тістом, фарбуємо його і виходять чудові роботи. Скажіть, будь ласка, джинси ви всі носите?

Діти розділилися: одні кажуть «так», інші майже хором відповідають «ні».

— Якщо не носите, куди ви їх потім діваєте? — запитує Світлана Гуменюк. — Певно, вони просто лежать в шафі. А ми на гуртку робимо зі старих джинсів різні іграшки.

Діти роздивляються сувеніри, картини та іграшки, які виготовили вихованці гуртка, отримують другий ключ і прямують до кабінету гуртка «Берегиня», де навчають різних видів традиційної народної творчості.

— Своє коріння потрібно зберігати. Це те, чим займалися ваші прапрабабусі, коли створювали мотанки для своїх діток. Вони робили прикраси з бісеру, плели із соломи, робили вироби з глини. Ця фігурка саме з глини, — показує керівник гуртка Наталія Баштова глиняну мотанку, яка тримає в руках буханець хліба. — На наших уроках ви навчитеся ліпити цікавинки з глини. Пригадайте, на Великдень усі що роблять?

— Писанки фарбують, — відповідають діти.

— Правильно, писанки. Верхівка ключа нашого гуртка — це теж писанка.

Наталія Баштова передає дітям третій ключ. Степан тим часом розглядає гердан — традиційну прикрасу з бісеру.

Грали активні ігри

За декілька хвилин другокласники вже крокують до наступної зупинки — гуртка «English for you».

— Hello, nice to meet you, I’m happy to see you (привіт, рада знайомству, рада вас бачити — англ). Вивчати англійську можна весело та цікаво. Ви хочете сьогодні ключика отримати? — запитує керівник гуртка Наталія Мудрак.

— Так, — в один голос відповідають діти.

— Я хочу з вами познайомитися, бо багатьох не знаю. Пограємо в гру «Catch a ball» — лови м’яч, — пропонує Наталія Мудрак. — My name is Natalia Leonidivna (мене звуть Наталія Леонідівна — англ.). А зараз я когось виберу і ви скажете, як звати вас.

Наталія кидає м’яч Ренаті.

— My name is Renata (мене звуть Рената — англ.), — відповідає школярка.

— Renata, nice to meet you (приємно познайомитись — англ.), — каже Наталія Мудрак.

Діти знайомляться з керівником гуртка, а тоді Наталія пропонує пограти в ще одну цікаву гру. Спершу вона вголос рахує англійською, скільки дітей завітало до неї в кабінет. Хлопчики з дівчатками допомагають рахувати. А тоді показує різнокольорові м’ячики. Діти називають кольори англійською. Тепер час гри: хлопчики з дівчатками діляться на дві команди і отримують відерце та лопату. Завдання кожного — зачерпнути лопатою кольорову кульку, кинути до відеречка і передати наступному гравцеві. Діти з захопленням грають у веселу гру під музику, після чого отримують ще один ключ.

Наступна зупинка — гурток естрадної пісні. Тетяна Фабіцька знайомить другокласників із новим керівником гуртка, яка викладатиме цього року. Це Людмила Олевич.

— Щоб співати, потрібно мати гарне дихання, бути достатньо сильним і потужним, щоб видавати гарний, чистий звук, тому ми зараз будемо перевіряти вас на вокальні здібності, — каже Тетяна Фабіцька. — Але не просто перевіряти, а зі спортивним інвентарем.

Тетяна бере до рук самокат і показує, що потрібно робити: прокататися і проспівати своє ім’я. Першим пробує Кирило. У хлопчика дуже гарно виходить виконати вправу: однокласники йому аплодують.

Коли усі випробували себе на вокальні здібності, хлопчики з дівчатками отримують ще один ключ і поспішають на гурток «Чарівна лоза».

— Лоза чарівна, тому що з неї можна виготовляти чарівні речі. Все, що в цьому кабінеті, виготовлено з лози. Під час першого заняття ви можете виплести ось таке денце, — показує керівник гуртка Тетяна Фабіцька-старша. — Воно схоже на квіточку. Із денця починається будь-яка робота. На що б ми не подивилися, скрізь є денце, або кругле, або овальне. Ви зможете вже в перший день його виплести, забрати додому і подарувати мамі чи бабусі. Це може бути чудова підставка під чашку чи каструлю.

Тетяна Фабіцька-старша показує дітям речі, які виготовляють вихованці її гуртка: серветниці, кошики, підставки і навіть стільчики. Діти отримують ще один ключ. 

І перекусили, і в шахи трохи пограли

Зв’язка вже чимала. А попереду — кабінет гуртка «Юний винахідник», де навчають читати та складати електронні схеми і вивчають електронні компоненти.

— Це простенькі перемикачі на транзисторах світлодіодів, — показує схеми керівник гуртка Олексій Мельничук. — Більш складніші — електронні дзвоники на мікросхемах, сигналізації, різного роду сирени. Таких схем дуже багато, їх тисячі, якщо не мільйони. Наша задача навчити вас правильно працювати з такими інструментами як паяльник, кусачки, пасатижі, робити самостійно монтаж схем, а також налагоджувати їх.

— А якщо вдома не буде світла, чи можна на гуртку зробити ліхтарик? — запитує класний керівник 2-І Тетяна Міщук.

— Звичайно, можна, — відповідає Олексій Мельничук.

Діти отримують шостий ключ і поспішають до кабінету гуртка «Веселий кулінар».

— У нас на гуртку ми готуємо і кексики, і тортики, і тістечка, і вазочки випікаємо, і хот доги робимо, і бургери, — розповідає керівник гуртка Ірина Дятлова.

— А піцу готували? — питають діти.

— Так, і піцу готували, — відповідає Ірина Дятлова.

Хлопчики з дівчатками пригощаються печивом, отримують ключ і прямують до Шахової школи, де на них чекають Віктор Бузько та Олександр Іонов. Діти сідають за столи, де облаштовані шахівниці. Хлопці одразу беруться переставляти фігури. Видно, що цей гурток їм дуже до вподоби.

— Будете грати в шахи, будете уважними, — каже Олександр Іонов. — Буде сильна пам’ять, у вас будуть кращі оцінки. Це розвиток розумових здібностей. Шахи — це дуже корисна гра. 

Олександр Іонов демонструє шахову діаграму, за допомогою якої учні навчаються грати і передає школярам ключ.

Діти прямують до останнього гуртка — «Барви». Тут учні працюють у різних техніках із природними матеріалами.

Керівник гуртка Анжеліка Іванцова показує роботи з листя, насіння, кісточок, яєчної шкаралупи, мушлів, тирси, кукурудзяного листя, які виконали вихованці її гуртка. Діти отримують останній ключ і роблять спільне фото з керівником гуртка.

 

Читайте також:

Буде не один «старший» ліцей, а чотири? Баталії освітянської реформи у Козятині

Для шкіл Вінниччини придбали 30 шкільних автобусів

На Вінниччині планують закрити школи, де навчається менше 49 дітей. Чи є такі у нас?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up