Зробили власноруч подарунки для матусь

Зробили власноруч подарунки для матусь
  • В Інклюзивно-ресурсному центрі Махнівської сільської ради влаштували майстер-клас «Українська весна».
  • Діти вчилися ліпити з глини, щоб потішити найдорожчих — своїх матусь.
  • Розповідаємо, що створили хлопчики з дівчатками

У вівторок, 5 березня, юні вихованці Інклюзивно-ресурсного центру Махнівської сільської ради завітали на цікавий захід. Вони вперше в житті спробують створити виріб із матеріалу, яким впродовж тисячі років користувалися наші пращури — глини.

— Сьогоднішнє наше групове заняття незвичайне, воно особливе і креативне і я точно знаю, що воно вам сподобається, тому що ви його чекали дуже-дуже давно, — каже директорка закладу Лілія Сушко. — Тому я вам бажаю плідної праці.

Відео дня

Ділитися тонкощами роботи з глиною буде майстриня Наталія Баштова, керівник гуртка «Берегиня» Центру дитячої та юнацької творчості, на якому діти знайомляться з різними видами традиційного українського мистецтва.

— Наш захід називається «Українська весна», адже ми всі з вами дуже чекали на весну, — каже майстриня. — Навесні розквітають дерева, співають пташечки, хочеться літечка і ми мріємо про перемогу. Її наближують наші воїни ЗСУ. Але не меншу роботу роблять наші матусі. І ми сьогодні з вами будемо робити подарунок для ваших матусь. Ми зробимо рамочку і ви зможете її прикрасити так, як захочете.

На столі перед кожним на аркуші паперу — шматок глини та волога серветка. Вона необхідна для того, щоб час від часу змочувати пальці, адже глина еластична доти, доки волога. Поки Наталія знайомиться з учасниками майстер-класу, Ігор відщипує невеликий шматок глини і починає робити з нього паличку.

— Молодець, ти все правильно робиш, — зауважує Наталія Баштова. — Саме такі палички нам і потрібні, щоб зробити рамочку.

Кожен спершу робить чотири палички. Хтось сам, хтось із допомогою спеціалістів Інклюзивно-ресурсного центру. Коли палички готові, їх спершу треба підрівняти і зібрати рамочку. А вже тоді її прикрасити.

— Можна брати таку штуку, — показує майстриня дерев’яний штамп із візерунком. — Нею можна зробити на рамці орнамент. Вона називається вибійка. Такими предметами робили відтиски на глиняних тарілках та інших предметах з глини, а також візерунки на одязі. У нашій уяві українці ходили тільки у вишитих сорочках, але прості люди дуже багато працювали і не мали часу вишивати, тому у них були сорочки полотняні без візерунків. Але все одно хотілося прикрасити одяг. Тому робили відвари трав, вмочували в них вибійки і ставили відтиски на тканині. Вибійки робили з деревини, часто вирізали візерунки на звичайній картоплині.

Майстриня взяла із собою багато вибійок із різними візерунками, тож у хлопчиків з дівчатками є з чого вибрати. Але декорувати рамку можна не тільки орнаментом. Наталія пропонує дітям зробити також квіти та листочки з глини.

— Для того, щоб квіточки прикріпити на рамочку, ми змочуємо глину в тому місці, до якого хочемо приклеїти, — дає настанову майстриня. — Тому що якщо просто приліпити глину і притиснути, вона може відліпитися, але якщо намочити її водичкою, вона буде триматися міцно.

Влад робить квітку сам, без допомоги. У хлопчика дуже гарно виходить, тож він посміхається і радіє.

— Молодець! — підбадьорює майстриня. — У вас у всіх однакова глина, але ми з вами всі дуже різні. Кожен по-своєму особливий. Хтось любить квіти, хтось любить малювати, а хтось співати. Тому ваші рамочки, хоч і з абсолютно однакової глини, але вийдуть усі різні.

Першим свою рамочку завершує Влад. Маргариті, яка сидить поруч, треба трохи більше часу — дівчинка вирішила зробити декор не тільки по краях, а й всередині самої рамки, тому у неї дуже багато елементів.

— Хто впорався, якщо хочете, можете зробити щось ще, — пропонує Наталія. — Наприклад, пташечку. Ви настільки чудово справляєтеся, що ми зробимо сьогодні не один, а два подарунки.

— Що б ви ще хотіли зробити? — запитує Лілія Сушко.

— Я хочу зробити людину, — сміливо каже Максим.

Наталія показує, як зробити з глини пташечку. Кожен дає волю своїй фантазії. І за короткий майстер-клас діти встигають зробити не два, а навіть більше подарунків. Найбільше у Маргарити — до пташечки вона зробила гніздечко з яйцями і сонечко, яке гріє своїми промінчиками.

 

Читайте також:

Козятинчани дивилися кінострічки «Щедрик» та «Снайпер. Білий ворон»

Свято доброти влаштували для дітей з інвалідністю

Влаштували вечір пам’яті Скрябіна

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • наталія черніцька

    Спасибі Вам за Вашу неоціненну працю, за індивідуальний підхід, за добре ставлення і розуміння, за захоплюючі заходи та чудовий настрій.
  • Olga Fedoryshyn

    Свято Матері

keyboard_arrow_up