Яким святим сьогодні слід молитися? Про традиції, заборони та прикмети 10 червня

Яким святим сьогодні слід молитися? Про традиції, заборони та прикмети 10 червня

Які традиції несе в собі православне свято сьогодні і чого категорично не можна робити - дізнайтеся в матеріалі 

Яке релігійне свято

За календарем віряни сьогодні вшановують пам'ять святого Микити Халкідонського. Цей мученик не лише проповідував, а й завжди намагався допомогти бідним. Тому не дивно, що до нього часто моляться, аби позбутись від проблем.  Жив він у другій половині VIII століття та боровся проти єресі іконоборства. За своє благочестиве життя отримав сан єпископа та був архієпископом Халкідонським. Милосердно ставився до бідних, нужденних, часто приймав в своєму домі мандрівників.

Прикмети 10 червня 

  • з'явилося багато ящірок - до дощу;
  • безвітряна погода в цей день обіцяє хороший урожай;
  • бджоли літають роєм і гудуть - погода буде хорошою;
  • багато мурах на мурашниках - до сильних вітрів.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна залишати відчиненими двері в будинку, особливо, якщо там живе незаміжня дівчина - вона довго не знайде собі нареченого. Також не можна довго возитися з тістом - можна накликати проблеми в особистому житті. 10 червня краще не вирішувати ніяких фінансових питань, інакше понесете великі втрати.

Що можна робити 10 червня

Наші предки в цю дату виконували ритуальні танці і робили різні обряди на добробут. Люди вірили, що хмари на небі перетворюються на світлих духів, які можуть вплинути на урожай. Православні віруючі сьогодні моляться Микиті сповіднику про захист худоби та городу, а також про заступництво для нужденних.

Відео дня

Традиції та обряди

У цей день заведено молитися святому Микиті про захист маленьких гусенят від хижих птахів і звірів.

Побоюючись зустрічі з полудницею в це народне свято, в найспекотніші години люди закривають вікна, двері і сидять в будинках. Спати в цей час небажано. Якщо дух зловить в полі втомлену людину, яка присіла відпочити, він нависне над нею зачарує, залоскоче до смерті або забере з собою дітей, які залишилися без нагляду.

У цей день люди лікують малюків від полудниці – хвороби, за якої сон проходить неспокійно, з плачем і криками. Рано вранці вони виходять з дитиною на руках з будинку, стають обличчям до світанку, вимовляють спеціальну змову і, не показуючи зорі спині (задкуючи), повертаються в будинок. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up